(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 12.000 zaraženih, brzi testovi češće “lažu” kod stelt omikrona, EMA proccenjuje buster dozu Fajzerove vakcine za decu od 12 do 15 godina…

0
Beta/ (Moritz Frankenberg/dpa via AP)

U poslednja 24 sata registrovano je 12.532 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 29.995 osoba.

Potvrđeno je da je preminulo 58 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 174 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 41,78 odsto.

SZO: "Padaju procenti zaraženih i preminulih od koronavirusa"

Broj novih slučajeva koronavirusa u svetu je smanjen za 17 odsto tokom prošle nedelje u poređenju sa prethodnom nedeljom, dok je broj smrtnih slučajeva opao za sedam procenata, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

Istovremeno, kako je saopšteno, broj novih slučajeva koronavirusa u SAD je opao za 50 odsto, prenosi agencija AP.

"Prevalenca omikron soja je globalno porasla i sada je otkriven u skoro svim zemljama", poručuju iz SZO.

Broj novih slučajeva je opao u svih šest regiona SZO, osim u istočnoj mediteranskoj zoni koja je prijavila skok od 36 odsto, uz poseban porast slučejava u Avganistanu, Iranu i Jordanu.

U Evropi je broj slučajeva opao za sedam odsto, dok u Severnoj i Južnoj Americi taj pad iznosi 36 procenata.

Početak razgovora o proizvodnji vakcine "Sputnjik lajt" u Srbiji

Direktor Istraživačkog instituta “Gamaleja” Aleksandar Gincburg izjavio je da su u toku razgovori o proizvodnji vakcince protiv korona virusa “Sputnjik lajt” na Institutu “Torlak” u Srbiji.

U intervjuu za današnju “Politiku” Gincburg je kazao da je “Sputnjik lajt” odobren u više od 30 zemalja i da je ta jednokomponentna verzija “Sputnjika V” univerzalni buster drugih vakcina.

“Prerano je da se otkrivaju konkretni detalji. (…) Uvereni smo da srpski virusolozi Instituta ‘Torlak’ mogu da daju značajan doprinos njegovoj globalnoj proizvodnji”, rekao je on.

EMA započela procenu Fajzerove buster vakcine za decu od 12 do 15 godina

(Beta-AFP) – Evropska agencija za lekove (EMA) je počela procenu upotrebe buster vakcine protiv korona virusa Fajzer-Biontek kod dece od 12 do 15 godina.

“EMA je počela da procenjuje zahtev za upotrebu doze leka Kominarti (Comirnaty) kod adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina”, saopštila je juče agencija sa sedištem u Amsterdamu.

Prošle nedelje je EMA saopštila da će uskoro doneti odluku vezano za upotrebu bustera Fajzer-Biontek vakcine kod adolescenata koji imaju 16 i 17 godina.

EMA je ranije odobrila buster Biontek-Fajzer za sve starije od 18 godina, kao i dodatnu dozu vakcine Moderna protiv korona virusa.

Brzi testovi češće "lažu" u slučaju stelt omikrona

Virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, Tanja Jovanović je rekla da je primećeno da ima nešto više lažno negativnih antigenskih testova, jer je došlo do promena u onoj strukturi koja se nalazi u testovima za dokazivanje virusnog antigena.

“Tako da se posle toga vrši pi-si-ar testiranje, za sve pacijente koji zadovoljavaju definiciju slučaja, a u antigenskom testu su negativni, tako da je pi-si-ar zadržao svoju specifičnost i predstavlja zlatni standard za dijagnostiku”, objasnila je profesorka, u DnevnikuRTS-a

Omikron zastupljen sa više od 90 odsto 

Kada je reč o zastupljenosti raznih varijanti u Srbiji, Jovanovićeva navodi da je omirkon zastupljen sa više od 90 odsto, a delta sa manje od 10 procenata.

“Što se tiče subvarijante, ne mogu sad da pretpostavim koji je to procenat, ali s obzirom na to da se brzo širi, očekujem da će i ova varijanta vrlo brzo da dostigne odgovarajući procenat, ne da postane dominantna, ali je potrebno neko vreme da zauzme značajnu poziciju u epidemiji”, navodi Jovanovića.

U Evropi, ova podvarijanta je najzastupljenija u Danskoj, gde je, kako je istakla, veliki procenat stanovništva vakcinisan, ali su ukinuli protivepidemijske mere.