(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 1.600 zaraženih, “vakcinacija do srede samo za zakazane”, “epidemiološka situacija nesigurna da bismo ublažili mere”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U Srbiji je za poslednja 24 sata registrovano 1.613 slučajeva novoobolelih od korona virusa, od ukupno 10.837 testiranih.

Potvrđeno je da je preminulo 25 osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 14,88 odsto.

Od početka pandemije, u Srbiji je registrovano 687.944 slučajeva, preminulo je 6.337 pacijenata, a procenat smrtnosti je 0,92. Ukupno je testirano 3.828.554 osoba.

Vakcinacija do srede samo za zakazane: Šta ako propustite termin zbog praznika

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić apelovao je tokom gostovanja na TV Prva na Beograđane da čitaju SMS poruke sa obaveštenjima o terminima vakcinacije jer će tokom praznika, odnosno do srede, biti obavljana vakcinacija samo onih lica koja imaju zakazane termine.

On je objasnio da punktovi za vakcinaciju imaju različito radno vreme i poručio građanima da pročitaju informacije iz SMS poruka kada tačno mogu da obave vakcinaciju ili revakcinaciju.

“Svi građani sa zakazanim terminom će dobijati poruke preko portala e- uprave, a nakon toga će vakcinacija biti nastavljena kako smo i do sada radili. Ukoliko se dogodi da neko nije u Beogradu, a dobio je poruku sa terminom u vreme praznika, može da dođe na vakcinalni punkt prvog dana kada je najavljena vakcinacija bez zakazivanja”, rekao je Vesić.

On je dodao da je u Beogradu, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano 600.592 ljudi, što je 43,2 odsto punolentnog stanovništva.

“Revakcinisano je 451.618 lica, odnosno 32,4 punoletne populacije. To znači da ćemo u toku današnjeg dana ili najkasnije sutra, imati revakcinsanu svaku treću grđanku ili građanina Beograda. Naš prvi cilj je da dođemo do brojke od 50 odsto vakcinisanih od ukupne populacije i trenutno nam nedostaje manje od 95.000 ljudi, što je 6,8 odsto i siguran sam da će taj cilj biti ostvaren u maju. Naš konačni cilj je 750.000 vakcinisanih i revakcinisanih”, rekao je zamenik gradonačelnika, prenosi Blic.

“Epidemiološka situacija i dalje nesigurna da bismo ublažili mere”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji i dalje nesigurna i da zbog toga protivepidemijske mere nisu ublažene.

“Procena je da s obzirom na sve što nas čeka u predstojećem periodu, za sada da ostanemo na ovom nivou. Broj novozaraženih pada, međutim i dalje je velik i moramo biti oprezni”, kazao je Gojković za TV Pink.

Gojković je naglasio da je imunizacija na koronavirus jedini izlaz iz epidemije i podsetio da kovid-19 ne stvara trajni imunitet.

“Jedini izlaz iz svega ovoga je vakcinacija. To je u ovom trenutku što može da savlada pandemiju ili bilo koju drugu vrstu infektivne bolesti”, rekao je on.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Perišić izjavio je da u tom gradu pada broj zaraženih i hospitalizovanih, ali ne dovoljno da bi trebalo ublažiti epidemiološke mere.

“Ja sam zagovornik oštrih mera iz očiglednih razloga, naše brojke nisu takve da ulivaju poverenja da će takav trend da se nastavi”, istakao je on.

Na pitanje o ženi (26) koja se porodila a zatim zbog zaraze korona irusom preminula, Perišić je rekao da dete dobro ali da je ta smrt bila težak i emotivan trenutak za sve.

“Strašno je što se ovako jedan ljudski život završio. U ratu koji ćemo sigurno dobiti, mi ćemo izgubiti neke od ovakvih bitaka”, naglasio je on.

Brnabić: Od subote digitalni sertifikati za vakcinisane građane

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će vakcinisani građani Srbije od subote, 1. maja, dobijati digitalne kovid sertifikate.

“Zahvaljujući IT sistemu, mi smo u mogućnosti da imamo potpuno elektronske kovid sertifikate”, rekla je Brnabić u Domu Narodne skupštine.

Premijerka je navela da je Srbija podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, navodeći da smatra da će te zemlje prihvatiti sertifikate.

Kako je rekla, postoje velike razlike u broju vakcinisanih između različitih gradova navodeći da je najveći broj vakcinisanih u Beogradu.

Ona je navela da je među hospitalizovanima širom Srbije, kojih ima nešto manje od 5.000, 98 odsto njih nisu vakcinisani.

Praznici i vakcinacija: Ako bi trebalo da primim drugu dozu, kada ću je dobiti

Epidemiolog iz Zavoda za biocide Katarina Šerović rekla je da u naredna tri dana neće biti vakicnacije i da počinje ponovo u ponedeljak. Objasnila je kako će to izgledati.

Kancelarija za e-Upravu pozvala je građane da tokom prvomajskih i uskršnjih praznika prate obaveštenja i SMS poruke za vakcinaciju i revakcinaciju koje dobijaju od e-Uprave.

Zavod za biocide je jedan od punktova za vakcinaciju.  

“Osobe kojima termin za drugu dozu pada ovih dana su premeštene. Oni koji bi danas trebalo da prime drugu dozu, dobiće je u ponedeljak, a oni koji bi trebalo u subotu, dobiće u utorak, za nedelju biće – sreda. Druga doza je izmeštena za tri dana, što nije problem”, objasnila je Šerovićeva, a prenosi RTS.

Prema njenim rečima, i duže od toga je sasvim prihvatljivo.

Zavod za biocide radi i PCR testiranje. Primećuje se da ljudi putuju. Kaže da je u ovoj nedelji bilo tri puta veće interesovanje za testiranje radi putovanja u inostranstvo.

Građani kojima je potreban PCR test prilikom ulaska u zemlju u koju putuju, ukoliko su vakcinisani pri povratku se priznaje vakcinacija i mogu da uđu u zemlju bez pi-si-ar testiranja i neće biti u karantinu, mogu se normalno kretati, zaključila je Šerovićeva.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu zamolila je građane da tokom prvomajskih i uskršnjih praznika prate obaveštenja i SMS poruke za vakcinaciju i revakcinaciju koje dobijaju od e-Uprave, jer različiti punktovi imaju rezličito radno vreme tokom prazničnih dana.

Svi građani će dobiti SMS obaveštenje od e-Uprave o zakazanom terminu za vakcinaciju i revakcinaciju, navedeno je u saopštenju.

Građani su zamoljeni da prate SMS poruke i obaveštenja i da poštuju termine za prijem vakcine.

“Ukoliko građani iz objektivnih razloga ne mogu da dođu u zakazanom terminu, bez obzira na propušten termin biće im omogućena vakcinacija ili revakcinacija bez zakazivanja. Apelujemo da se ova mogućnost ne zloupotrebljava i da se unapred zakazani termini poštuju”, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o vakcinaciji bez zakazanog termina, ona će biti nastavljena od ponedeljka, 3. maja, navela je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.