(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 1.500 zaraženih, šta je odlučio Krizni štab, “da je potrebna veza za vakcine, procenat vakcinacije bi bio 100 posto”

0
Beta (AP Photo/Matt Rourke, File)

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 16.541 osoba, od kojih je pozitivno 1.676 dok je, nažalost, 24 osoba preminulo.

Na respiratorima je 91 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 10,13 odsto.

Odluke Kriznog štaba - status kvo

Na sednici Kriznog štaba za sprečavanje zaraze kovid-19 uoči dočeka Nove godine, ujedno i prvom zasedanju otkako je u Srbiji zabeležen slučaj omikron soja koronavirusa, odlučeno je da se proslave za predstojeće praznike dozvole, te da mere - ostanu iste.

To je saopšteno danas nakon sednice Kriznog štaba.

„Epidemiološka situacija stabilna poslednjih nedelja i stopa je među najnižima u Evropi. Ono što se pokazala kao ispravna odluka sa poslednje sednice Kriznog štaba je da raspust nije počeo ranije i da se u školama zadržala dobra epidemiološka situacija. Ovaj period slava i proslava evo već treću godinu redom pričamo da moramo biti svesni da je virus tu i da je omikron tu koji se znatno brže širi“, rekla je dr Kisić novinarima.

Ona je dodala da su "kovid propusnice dale značajne rezultate i pored ograničenog broja inspketora".

"Oni vredno i marljivo rade, aplikacija će početi sa radom koja će sa većom verovatnoćom moći da vrši obuhvatniji nadzor. Moći će da se otkriju i plagijati koji su postojali kada su u pitanju kovid propusnice jer su nažalost neki građani imali takve vrste sertifikata", rekla je ministarka.

"Ovde nema ni prve ni druge strane, svi smo na jednoj strani, a virus na drugoj. Jedino sa Razmatrana je epidemiološka situacija. Sagledavajući sve, ovo je zajednički zaključak. U interesu svakog od nas je da sačuvamo zdravlje i okolinu", dodala je ona.

Navela je da će se sledeći sastank Kriznog štaba održati odmah posle Nove godine.

Lončar: “Da je potrebna veza za vakcine, procenat vakcinacije bi bio 100 posto”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji “podnošljiva” ali da je pitanje dana kada će brojevi novozaraženih početi da rastu zbog pojave novog soja koronavirusa omikrona.

Lončar je za televiziju Pink izjavio da će Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa održati sastanak danas u 16.00 sati ali nije precizirao koje teme su na dnevnom redu.

Prema njegovim rečima, “država je obezbedila sve što je do nje” za borbu protiv epidemije – vakcine, lekove i bolničke kapacitete, a na građanima je odgovornost da se pridržavaju mera i da se vakcinišu.

Povodom slabog odziva za vakcinaciju protiv koronavirusa, Lončar je rekao da bi, možda, “da smo pričali da ih nema dovoljno, da je potrebna veza da bi se dobile vakcine, procenat vakcinacije bio 100 posto”. Ukazao je da “država nije mama i tata” da građanima određuje šta treba da rade već da to ostaje na njihovoj savesti.

Ministar zdravlja je ponovo apelovao na građane da se vakcinišu protiv koronavirusa.

U srpskim sredinama na KiM 17 novoobolelih

U srpskim sredinama na KiM zabeleženo je 17 novih slučajeva infekcije koronavirusom među testirane 143 osobe, tako da je trenutno 86 aktivnih slučajeva, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Od poslednjeg izveštaja nema preminulih, a od izbijanja epidemije od posledica izazvanih kovidom preminule su 192 osobe.

Novoobolele osobe su iz Kosovske Mitrovice (četiri), Leposavića (dve), Zvečana (dve) i Zubinog potoka (tri).

Šekler: "Bio bi red da jednom i predlog medicinskog dela Štaba bude usvojen..."

Virusolog Milanko Šekler rekao je da se nada da će ovaj put u odluci Kriznog štaba pobediti medicinski deo, kao i da bi bio red da jednom bude usvojeno nešto što oni predlože.

Poručio je da je "potrošio sve svoje pametne savete" i upozorio da će, ukoliko ne bude bilo poštovanja mera, u januaru biti više od 5.000 novozaraženih.

Janković: "Medicinski deo Kriznog štaba ne može da bude saglasan sa organizovanjem dočekom Nove godine"

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da medicinski deo Kriznog štaba ne može da se saglasi sa organizovanim dočekom Nove godine, a da ne odustaje ni od zahteva da kovid propusnice važe 24 sata.

Naglasio je da je teza da, zato što je omikron soj toliko blaži, treba svi da se zarazimo besmislena, jer rizikujemo da se zaraze i oni koji su u povećanom riziku. 

Kon: "Ne očekujem dramtične promene na sednici"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je za RTS da ne očekuje dramatične promene na sednici Kriznog štaba.

"Dramatične promene zaista ne očekujem. Ono što očekujem u ovoj situaciji jeste da se poštuju mere koje su na snazi. Koncerte na trgovima, a što je planirano, ne može da podrži nijedan epidemiolog niti lekar iz Kriznog štaba. Jasno je da je pritisak veliki, smatra se da treba da se dopusti, ne mogu da prejudiciram", naveo je Kon.