(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 1.400 zaraženih, “za vakcinisane 3.000 dinara”, sutra sednica Kriznog štaba…

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata je registrovano 1.402 novih slučajeva koronavirusa, dok je testirano ukupno 12.657 građana.

Potvrđeno je da su preminule 22 osobe.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 145 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 11,08 odsto.

“Pravo prijave za 3.000 dinara imaće vakcinisani koji su stariji od 16 godina, do 15. juna…”

Vlada Srbije je saopštila da, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, priprema „odluku o finansijskoj podršci građanima koji su se vakcinisali protiv zarazne bolesti kovid-19.“

„Na predlogu tog rešenja već rade Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja. Građani će u u narednim danima biti informisani na koji način će se za tu pomoć prijavljivati“, saopštila je Vlada Srbije, a prenosi N1.

U saopštenju se navodi da će svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu vakcine u Republici Srbiji do 31. maja imati pravo na finansijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara. Rok za prijavu će biti 15. jun, dok će pravo prijave imati svi građani Srbije stariji od 16 godina, navodi se u saopštenju.

„Za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć, nije bitno koju vakcinu su građani primili od četiri dostupne u našoj zemlji, a to su vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka i Sputnjik V“, saopšteno je.

Vlada Srbije je još jednom apelovala na sve građane da se vakcinišu protiv zarazne bolesti kovid-19, „prvenstveno zarad zaštite sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih“.

„Vakcinacija je jedini put do povratka životu kakav pamtimo pre 2020. godine i pandemije koronavirusa“, saopštila je Vlada Srbije.

Mediji: Sutra nova sednica Kriznog štaba…

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zaseda sutra u 16 sati, preneo je portal B92.

Zatvoreni delovi restorana i kafića, kako pojedini mediji prenose, biće otvoreni od subote 8. maja.

Krizni štab se odlučio na ovaj korak jer korona brojke padaju, čak smo pre dva dana bili ispod 1.000 novozaraženih.

“Geni određuju podložnost kovidu i ko će imati lakšu, a ko težu kliničku sliku”

Direktorka Instituta za nuklearne nauke “Vinča” Snežana Pajović navodi da genetski profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za oboljevanje od kovid-19.

“Takođe, genetski markeri jasno ukazuju na mogući tok razvoja i toka oboljenja, što nam omogućava da delujemo preventivno, kako bi klinička slika bila blaža”, navodi Pajovićeva govoreći o istraživanju na kome rade istraživači Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku Instituta “Vinča”, a prenosi RTS.

Dodaje da je neophodno u analizu uključiti i sve dosad poznate faktore rizika za komplikacije usled kovida, da bi procena rizika bila što preciznija. 

Objašnjava da verovatnoća obolevanja od kovid-19 zavisi od tri faktora – naše genetske predispozicije, okolnosti pod kojima živimo i od načina na koji živimo. 

Prema njenim rečima, okolnosti podrazumevaju faktore sredine, koja i te kako utiče da li će se ispoljiti takozvani loši geni koje svako od nas ima u okviru genoma.

Spoljašnji faktori sredine takođe mogu da utiču na ispoljavanje loših gena ili na njihovo suprimiranje.

Treći faktor je način života, a to znači kako se hranimo, koje bioaktivne komponente ta hrana sadrži, pre svega antioksidanse, koliko dugo spavamo, kakva je naša fizička aktivnost.

Inače, osim na ovom projektu, istraživači “Vinče” rade i na testiranju lekova protiv kovid-19 koji su već u upotrebi i to u saradnji sa kolegama iz Teksasa.

Naučno-istraživački rad na ovom projektu trajaće oko 18 meseci, a kako kaže, rezultati ovakvih istraživanja mogu značajno da pomognu i u proceni primene postojećih lekova u borbi protiv kovid-19. 

“Što se tiče istraživanja koja se realizuju u Institutu za nuklearne nauke ‘Vinča’, projekat koji se odnosi konkretno na ispitivanje prenamene lekova za prevenciju lečenja kovid-19, poznat po akronimu kovid target, usmeren je u pravcu da se skrati ta procedura pronalaženja leka koji bi upravo efikasno lečio koronu. Kovid 19 je kompleksno, složeno oboljenje i sad imajući u vidu da imamo čitav niz lekova – antivirusnih, antibakterijskih, antikoagulantnih koji su već do sada pokazali izvesne efekte, dakle, određenim metodama se pristupilo ispitivanju prenamene određenih lekova”, objašnjava Pajović.

Prenamena, objašnjava Pajovićeva, znači da lek koji je već u primeni nakon predkliničkih i kliničkih istraživanja dobija novu namenu kad je u pitanju bolest za koju prvobitno nije bio registrovan.

Međutim, kako kaže, pogrešno je smatrati da kad se radi o prenameni da se lek može odmah upotrebiti, jer i tu postoji određena procedura. 

“Projekat kovid target obuhvata prvi deo koji se odnosi na primenu inovacione kompjuterske metodologije koja je razvijena u Institutu ‘Vinča’, i koja ima, mogu slobodno da kažem, izuzetno dobre rezultate i tradiciju jer na taj način je izvršena prenamena lekova za grip i ebolu u saradnji sa američkim nacionalnim laboratorijama”, objašnjava Pajovićava.

Objašnjava da će biti ispitana aktivnost postojećih lekova, tako što će ispitivati dejstvo na virus SARS-KoV-2 i njegov agresivniji mutant D614G.

Pošto u našoj zemlji ne postoje eksperimentalni uslovi za ovo testiranje, ono će se obaviti u saradnji sa Nacionalnom laboratorijom za pretkliničke studije i Nacionalnom BSL3 laboratorijom Instituta “Galveston” Univerziteta u Teksasu koja je istovremeno i američka Referentna laboratorija za SARS-KoV-2 virus.

“To su laboratorije koje imaju specijalno stručno obučeno osoblje, specijalno su opremljene za istraživanje izuzetno patogenih virusa i tu će se raditi istraživanja prvo o kulturi ćelija, a potom invitro, a onda invivo na životinjskim modelima. Moram da naglasim da kovid target projekat ne obuhvata klinički deo istraživanja. Nakon dobijenih rezultata posebno mora da se definiše projekat koji podrazumeva klinička istraživanja”, objašnjava Pajović.

Kisić Tepavčević: Situacija bolja, manji broj prijema u bolnice

Epidemiološka situacija je poslednjih nedelja povoljnija zahvaljujući vakcinaciji, izjavila je ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da protekli praznici i okupljanja nose veći rizik od širenja zaraze, ali da se ipak nada da se za dve nedelje neće videti značajnije promene izazvane opuštanjem tokom prazničnih dana.

“Ono što nam je išlo u prilog bilo je toplo vreme, pa je većina okupljanja bila na otvorenom prostoru koji je manji faktor rizika. Uz to, znatan broj građana je vakcinisan, a i većina građana se ponaša savesno i odgovorno”, rekla je Kisić Tepavčeviće, a preneo RTS.

Osim pada broja novozaraženih, najbolji pokazatelj povoljnije epidemiološke situacije jeste i manji broj prijema u bolnice, a veći broj otpusta, napominje ministarka i poručuje da su, ukoliko se nastavi ovim tempom, moguća “opuštanja” zdravstvenog sistema.

KBC “Bežanijska kosa” je izašao iz kovid sistema, a ministarka najavljuje da će u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom, sigurno biti donete mere da se još neke bolnice vrate u redovan režim rada, iako, dodaje, i tu treba biti oprezan, što pokazuje i prethodno iskustvo.

Kisić Tepavčević napominje da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji povoljna isključivo zahvaljujući vakcinaciji.

“Ako nastavimo sa ovakvom svešću, i ovakvim odzivom na vakcinaciju, sigurno nas u narednom periodu čekaju i opuštanja i dosta povoljnija situacija”, navela je ona.

Inače, u Srbiji je do sada dato više od 3,5 miliona doza vakcina.

Kisić Tepavčević ističe da posebno ohradbruje podatak da se sve više mladih prijavljuje za vakcinaciju.

“Nažalost, postoje delovi zemlje gde nije visok obuhvat imunizacije, kao što su Novi Pazar, gde je vakcinisano svega 14,5 odsto građana, zatim Sjenica sa devet odsto i Tutin sa 7,1 odsto. Pozivam ih da svojim primerom pokažu da su istrajni u ovoj borbi i da zajedno ubrzano idemo ka kolektivnom imunitetu”, apelovala je ministarka.

Ona ističe i podatak da je od 27. aprila u Srbiji zvanična preporuka da vakcinu proizvođača Fajzer-Biontek mogu da prime i deca uzrasta od 16 i 17 godina, što se u ostalim zemljama već neko vreme primenjuje.

Slovenija: PCR testovi iz Srbije se priznaju samo na aerodromima

PCR testovi na koronavirus urađeni u Srbiji priznaće se kao validni kako bi se izbegao karantin prilikom dolaska u Sloveniju, ali samo za one koji stižu u tu zemlju avionom, a isto važi i za turske testove, javlja agencija STA.

Odluka vlade je došla nakon što su prošle nedelje priznati testovi iz Australije, Novog Zelanda, Kanade, Izraela i Rusije.

Pre toga, za Sloveniju su kao validni priznavani samo testovi koji su urađeni u Evropskoj uniji, Šengenskoj zoni, Velikoj Britaniji i SAD.