(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 1.200 zaraženih, omikron i opasnosti tokom novogodišnjih praznika, “epidemiološka situacija znatno povoljnija…”

0
EPA-EFE/RONALD WITTEK

U poslednja 24 sata registrovano je 1.268 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 14.808 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 27 osoba.

Prema posledinjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 103 pacijenta.

Kragujevac: Epidemiološka situacija znatno povoljnija, vakcinisano 675 dece od 12 do 18 godina 

Epidemiološka situacija u Kragujevcu značajno je povoljnija u odnosu na prethodne nedelje a od početka procesa vakcinacije, u tom gradu je dato nešto manje od 85.000 prvih doza i skoro isti broj drugih doza cepiva protiv korona virusa.

Kako je agenciji Beta rečeno u Domu zdravlja u tom gradu, tokom oktobra je u toj zdravstvenoj ustanovi pregledano 13.286 građana, u novembru 9.700 a u prvih 20 dana decembra 4.900 osoba.

Najavljeno je da će Zastavina ambulanta izaći iz kovid sistema 31. decembra pa će u Kragujevcu raditi samo jedna ambulanta za odrasle u nekadašnjoj zgradi "ATD-a".

Do danas je u Kragujevcu vakcinisano 675 dece uzrasta od 12 do 18 godina a svi su primili cepivo proizvođača Fajzer.

Po podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, tokom prošle sedmice u osnovnim školama u tom gradu potvrđeno je 20 slučajeva infekcije među učenicima i četiri slučaja među nastavnicima zbog čega četiri odeljenja rade po kombinovanom modelu, a dva sprovode nastavu na daljinu.

U srednjim školama u Kragujevcu, tri odeljenja rade po kombinovanom modelu.

Po poslednjim podacima, u tom gradu je potvrđeno još 29 slučajeva infekcije od ukupno 56 novozaraženih u Šumadijskom okrugu za 24 sata.

Na bolničkom lečenju je 100 kovid pacijenata od kojih je desetoro na respiratorima.

Većina pacijenata ima lakšu ili srednje tešku kliničku sliku a više od 60 odsto hospitalizovanih je nevakcinisano.

U okviru pojačanog nadzora nad primenom protivepidemijskih mera, od 25. oktobra obavljeno je 5.016 inspekcijskih kotrola.

Izrečeno je 80 prekršajnih naloga uglavnom zbog nenošenja maske u zatvorenom prostoru ali je bilo i primera kažnjavanja kovid redara ili preduzetnika.

Mioljević: Dolazak turista za praznike rizik da se omikron pojavi i u Srbiji

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije dr Vesna Mioljević potvrdila je da u našoj zemlji još nije registrovan omikron, ali i upozorila da su predstojeći praznici, dolazak i prolazak turista rizik da se on pojavi. 

Istakla je da i druge druge zemlje Evrope, naročito Britanija, i celog sveta, posebno Amerika prijavljuju sve veći broj obolelih kod kojih se senkvencioniranjem dokazuje da se radi o varijanti SARS-CoV-2 virusa.

Upozorila je da su predstojeći praznici, dolazak i prolazak turista kroz Srbiju svakako rizik da se i omikron kod nas pojavi.

Objasnila je da je prošlo svega tri nedelje od objave SZO da je izolovana i registrovana nova varijanta virusa i da zbog toga i SZO i naučnici i instituti imaju razloga za oprez.

"Pre svega zbog toga što je taj broj mutacija registrovan u omikronu veoma veliki, različit od svih dosad poznatih varijanti, tako da je ta varijanta svrstana u onu koja zabrinjava. Pre nekoliko nedelja smo imali i delta plus soj, ali to nije nova varijanta već podvarijanta za koju se ispostavilo da i nema neki veliki epidemijski znača", ocenila je Mioljevićeva, a prenosi RTS.

Dodala je da su dosadašnje studije pokazale da se omikron znatno brže replikuje u gornjim disajnim putevima, tako da ta veća koncentracija virusa omogućava usled vezivanja za receptore humanih ćelija brže i lakše prenošenje.

Vesna Mioljević je potvrdila da je znojenje jedan od simptoma omikrona ali da svakako ne treba zaboraviti ni na druge simptome respiratornog trakta i kada se pojave treba se testirati.

"Noćno znojenje može da se pojavi i u okviru drugih različitih oboljenja", ukazala je doktorka.

Navela je da je ono što se do sada zna uglavnom, da je ta klinička slika blaga i da se javlja najčešće kod mladih osoba između 18 i 39 godina.

Dodala je i da su američki naučnici pokazali da je povećan broj oboljevanja kod nešto starijih osoba, pre svega u staračkim domovima, tj. u kolektivima, i da je to taj momenat olakšanog i brzog širenja omikrona.

"U ovom slučaju kada se radi o omikronu preporučuje se ta treća buster doza koja podiže titar antitela i intenzivnije štiti od novih varijanti virusa. Uz vakcinaciju svakako ne treba zaboraviti na nošenje maski, higijenu ruku i sve ono što smo naučili u protekle dve godine", zaključila je Mioljevićeva.

Vesić: Posetioci novogodišnjih koncerata moći će na punktovima da urade brzi test na koronu 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će posetioci novogodišnjih koncerata koje organizuje Grad Beograd na punktovima u gradu moći da urade brze testove na koronu.

"Pripremili smo 50.000 zaštitnih maski koje će biti podeljene posetiocima prilikom dolaska na koncert, kao i punktove na kojima će se raditi brzi testovi na koronu koji će za nevakcinisane posetioce biti besplatni", rekao je Vesić za TV Hepi, a preneo Beoinfo.

Novogodišnji koncert pevačica Jelene Karleuše, Marije Šerifović i Sare Jovanović, biće održan 31. decembra na platou ispred Doma Narodne skupštine, a koncert Gorana Bregovića na Sava promenadi.

SZO: Omikron soj potvrđen u 106 zemalja

Omikron soj koronavirusa do sada je potvrđen u 106 zemalja, a rizik od nove varijante koja izaziva zabrinutost širom sveta ostaje veoma visok, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Između 20. oktobra i 19. decembra omikron je otkriven u 1,6 odsto sekvenciranih uzoraka, kaže se u nedeljnom biltenu SZO.

Delta soj i dalje ostaje dominantan u svetu i pronalazi se u 96 odsto uzoraka.

Najnoviji dokazi ukazuju da se omikron varijanta širi u odnosu na delta soj i to brzo, a širi brzo čak i u zemljama sa visokim stepenom kolektovnog imuniteta, navodi SZO.

Kada je reč o kliničkoj slici omikrona i težini bolesti koju izaziva, podaci su još uvek ograničeni, dodaje se.

Izrael planira četvrtu dozu vakcine za starije od 60 godina 

Izrael planira da  četvrtu dozu vakcine protiv kovida-19 ponudi za starije od 60 godina, rizičnim grupama i medicinskom osoblju, u skladu sa preporukom panela zdravstvenih eksperata.

Premijer Izraela Naftali Benet je sinoć pozdravio takvu preporuku i dao instrukcije zvaničnicima da počnu pripreme, što znači da će Izrael po svoj prilici postati prva zemlja u svetu koja će davati četvrtu dozu vakcine određenim grupama stanovništva.

Četvrta doza davala bi se nakaon najmanje četiri meseca od treće doze, preneli su izraelski mediji mišljenje eksperata.

Tu odluku bi trebalo konačno da potvrdi direktor Ministarstva zdravlja Nahman Aš  (Nachman Ash) kako bi stupila na snagu.

"To su divne vesti koje će nam pomoći da prođemo kroz talas omikron soja koji guta svet. Građani Izraela su prvi u svetu primili treću dozu vakcine protiv kovida-19 i mi nastavljamo da prednjačimo i četvrtom dozom", rekao je Benet.

U Izraelu je više od četiri miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika primilo treću, buster dozu vakcine.

Istraživanjem četvrte doze bavi se Medicinski centar Šeba kraj Tel Aviva, ali rezultati još nisu objavljeni.

Šeba sprovodi studiju izvodljivosti četvrte doze vakcine, a učestvuje oko 200 volontera kojima se ispituje efekat nivoa antitela.

Iz te bolnice su naveli da je to prvo takvo istraživanje u svetu.

Profesor Galia Rahav rekla je da odluka da se proporuči ekstra buster nije jednostavna s obzirom da su oskudni podaci koji pokazuju da efekat treće doze slabi, ali su "zastrašujući brojevi onoga što se dešava u svetu", aludirajući na brzo širenje soja omikron.

Naučnici ne znaju mnogo toga o omikronu, zaraznijem od delta soja, ali kažu da vakcinacija nudi jaku zaštitu protiv ozbiljne bolesti i smrti.

Benet i ministar zdravlja Izraela Nican Horovic su već nedeljama predlagali četvrtu dozu vakcine, ali su eksperti bili protiv.

Izraelski lider je rekao da nestrpljvo čeka da četvrta doza bude odobrena, predviđajući da bi novi talas infekcija mogao da bude nezaustavljiv.