(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: U Beogradu najviše novozaraženih, zatišje će trajati manje od mesec dana, Konov predlog o deci koja su bila na moru, nema potrebe odlagati školu za dve nedelje…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji testirano je 8.836 osoba, njih 125 bilo je pozitivno, dok nismo imali preminulih. Poslednji put dan bez smrtnih slučajeva imali smo 24. juna.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 36 pacijenata.

Kisić Tepavčević: Nema novih žarišta, u Beogradu najviše novozaraženih

Zamenica direktora “Batuta”, dr Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da u Srbiji nema nijednog novog žarišta koronavirusa.

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavila da se poslednjih nedelja beleži trend pada broja obolelih.

“On nikada nije linearan. To ne mora da znači da svaki novi dan bude sve manji broj obolelih. Manje je opterećenje sistema. U kovid ambulantama i dalje ima pacijenata i to rezultira otkrivanjem novih slučajeva. Bitno je naglasiti da se poslednjih nedelja beleži veći broj otpuštenih iz bolnica nego primljenih. Sve je manji broj onih sa težom formom bolesti”, naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Ne može da se kaže da je stabilna epidemiološka situacija jer je virus tu, ali je sve manji broj obolelih.

“Naučili smo da broj obolelih zavisi isključivo od primene preventivnih mera. Zato bi trebalo bi da nastavimo da se ponašamo odgovorno i savesno i sigurno će to uroditi plodom”, napominje Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, nema nijednog novog žarišta gde je zona intenzivne žarišne transmisije, ali je najveći broj slučajeva iz glavnog grada.

“Iako su bile neke drugačije hipoteze, ovaj virus se prenosi direktno, kapljično, direktan kontakt putem poljupca, ali i preko sveže kontaminiranih predmeta. Preventivne mere su ono što nas spasava od infekcije”, dodaje Kisić Tepavčevićeva.

Kon: Deca koja su bila na odmoru u inostranstvu trebalo bi da krenu sa 10 dana zakašnjenja u školu

Zbog epidemiološkog rizika koji postoji kod ljudi koji se ovih dana vraćaju sa odmora iz inostranstva, moguće je da ćemo preporučiti da deca koja su bila izvan Srbije sa zakašnjenjem od 10 dana krenu u školu, najavio je za “Politiku” primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19.

On ističe da postoji epidemiološki rizik da ovi đaci dođu zaraženi virusom korona i da bi bilo mudro odložiti njihov povratk u školske klupe.

“To je važna stvar o kojoj ću pričati na sledećem sastanku Kriznog štaba. Tako bi se rizik od zaražavanja dece u školama smanjio na najmanju moguću meru. To je moja lična ideja koja ima smisla i dobro bi bilo ako bi se usvojila barem kao preporuka. Ne bi bilo mnogo takve dece. Možda nekoliko desetina njih u celoj Srbiji. Što se tiče drugih učenika, tu nema bojazni jer je sve dobro pripremljeno za njihov početak nastave. Treba napomenuti da samo zdrava deca treba da krenu u školu”, naglasio je dr Kon.

Na pitanje kako zaštiti predškolce i da li oni treba da nose maske, doktor Kon je ranije rekao da prema dolascima dece u vrtiće treba imati “popustljiv odnos”.

“Vrtići sve vreme rade. Kod male dece nije moguće obezbediti da sve vreme nose maske i sviđa mi se što su roditelji sami prestali da dovode decu toliko. Retko deca oboljevaju, češće se zaraze zaposleni. Neprekidno treba imati na umu da se mi nalazimo u specifičnoj epidemiološkoj situaciji i da treba imati popustljiv odnos. Mislim na dolaske”, rekao je dr Kon.

Brnabić: Nema potrebe da se odlaže polazak u školu za dve nedelje

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nema potrebe da se početak školske godine pomera za dve nedelje kako je zatražila Unija sindikata.

Ona je tokom obilaska Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu rekla novinarima da su Krizni štab i Vlada Srbije dovoljno rano dali preporuke školama za odvijanje nastave i da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme.

Dodala je da bi bilo besmisleno da su preporuke dali ranije jer niko nije mogao da predvidi epidemiološku situaciju, koja se i sada prati i od čega će i ubuduće zavisiti kako će se odvijati nastava u školama

“Od epidemiološke situacije zavisi kako će se situacija dalje odvijati, ako bude bolja, dozvolićemo veća odeljenja, a ako bude lošija, ići ćemo na onlajn nastavu, navela je premijerka.

Dodala je i da je Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” napravio poseban tim koji se bavi samo školama, odnosno koji će pratiti epidemiološku situaciju samo u školama.

“U ovom trenutku mislim da nema potrebe da se pomera početak školske godine za dve nedelje, svi su imali vremena da se pripreme. Mislim da je važno da deca krenu u školu, posebno najmlađi”, kazala je premijerka.

Pelemiš: Zatišje će trajati manje od mesec dana

Infektolog profesor dr Mijomir Pelemiš izjavio je da sada imamo zatišje epidemije, ali da će ono najverovatnije trajati manje od meseca dana.

“Sada imamo zatišje epidemije, ali lično ne verujem da će ono dugo trajati, najverovatnije manje od mesec dana. Ne zabrinjava me toliko početak školske godine koliko povratak studenata, kod kojih se, ipak, ne može računati na disciplinu kao kod đaka. Ozbiljno bi trebalo razmisliti da se ispiti, kao i u razvijenim zapadnim zemljama, organizuju onlajn”, rekao je dr Pelemiš.

Prema njegovim rečima, postoji realna opasnost da oni koji se vraćaju sa odmora iz inostranstva “raznesu” virus po Srbiji.

Srbija je juče za sve koji ulaze u našu zemlju spremila zdravstveno upozorenje, nebitno da li je reč o strancima ili našim građanima, meri se i telesna temperatura, dok će svaki sumnjiv slučaj na koronu, pravo sa granice biti upućen u kovid ambulantu.