(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Stabilna epidemiološka situacija, ko “koristi žrtvu lekara za lične interese”, vakcinacija – planovi, tok, ciljevi…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 13. januara registrovano ukupno 366.191 slučaj koronavirusa.

Od poslednjeg preseka testirano je 12.889 pacijenata koji su ispunajvali kriterijume za testiranje, od čega je njih 2.267 bilo pozitivno na koronavirus.

Preminulo je 25 osoba od poslednjeg preseka.

Na respiratoru se nalazi 189 pacijenata, dok su hospitalizovane 5.503 osobe.

Najvažnije vesti o koronavirusu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se situacija sa kovid-19 poboljšava i da nije više vanredna, ali je i dalje nestabilna i nesigurna.

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović je takođe naglasio da je situacija konačno stabilizovana, ali da zahteva i dalje oprez.

Naveo je da se od beogradskih bolnica iz kovid sistema u svoju redovnu funkciju vraćaju Institut za reumatologiju, kao i Institut za ortopediju “Banjica”, koji je posebno značajan s obzirom na vremenske uslove.

Skoro 110.000 građana za nepunih 36 sati putem portala e-Uprave izrazilo je interesovanje za vakcinaciju, a polovina prijavljenih je iz Beograda, dok 30 odsto građana želi da primi bilo koju vakcinu.

Pratite najvažnije vesti o koronavirusu na jednom mestu.

Lekarska komora: Ne koristite naše žrtve za vaše interese, a kod nas ste se lečili i izlečili…

Zbog sve češćih javnih istupanja osoba koje nisu zdravstveni radnici i nisu uključeni u rad zdravstvenog sistema, Lekarska komora Srbije, apeluje da se lekari i lekarska profesija ne instrumentalizuju za lične ciljeve.

Ističu da se u ovom trenutku hiljade lekara nalazi u crvenim zonama i da se bore za svakog pacijenta koji im stigne ne pitajući se koje je vere, nacije ili političke opcije i opredeljenja.

“Mnogi koji javno istupaju su bili lečeni i izlečeni u našim zdravstvenim ustanovama od strane tih istih lekara i sestara i od njih očekujemo da ispričaju kako zdravstveni sistem funkcioniše i kakav je odnos medicinskih radnika prema pacijentima”, navodi se u saopštenju.

“O smrtnosti lekara, odnosno žrtvi koju je naša profesija podnela, Lekarska komora Srbije će zajedno sa relevantnim institucijama uraditi analizu za svaki pojedinačni slučaj. Takođe ćemo insistirati da i kada pobedimo ovu infekciju, ne bude zaboravljen ogroman teret koji su zdravstveni radnici izneli”, navodi se u saopštenju lekarske komore.

Dodaju da smrt svakog lekara predstavlja veliki gubitak i da će Кomora kroz svoj angažman nastojati da ostanu upamćeni oni koji su izgubili život radeći sa kovid pacijentima.

“Za svakim našim kolegom iskreno žalimo i saosećamo sa njihovim bližnjima, upravo zbog njih i zbog svih onih koji su još uvek u skafanderima, ne želimo da se žrtva lekara Srbije instrumentalizuje”, ističu u saopštenju.

Apeluju na građane da se sa poštovanjem odnose prema svemu onome što medicinski radnici sada podnose.

“Još jednom apelujemo na sve građane, a posebno na one koji dobijaju medijski prostor, da se sa dužnim poštovanjem odnose prema svemu onome što medicinski radnici sada podnose i da se ne predstavljaju zaštitnicima naše profesije u cilju sopstvene promocije”, navodi se u saopštenju Lekarske komore Srbije.

Ivanuša: Plašim se da je kraj epidemije korona virusa vrlo daleko 

Direktor kancelarije Svetske zdrastvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša jutros je rekao da je epidemiološko stanje bolje, ali da su brojke o broju obolelih od koronavirusa još uvek velike.

Ivanuša je gostujući u Dnevniku RTS rekao da se plaši da je kraj epidemije vrlo daleko.

Prema njegovim rečima, svet je još uvek na početku vakcinacije, ali da postojanje vakcine budi nadu.

“Oko 50 država je do sada započelo s vakcinacijom. Najveći broj vakcina na 100 osoba je potrošeno u Izraelu, a u Španiji tek jedna vakcina na 100 ljudi”, rekao je Ivanuša.

Dobar kolektivni imunitet, po njemu, izazvala bi vakcinacija 60-79 procenata populacije.

“Da li će to ostati tako ili ne – ne znam, jer pojavio se novi tip tip virusa u Ujedinjenom kraljevstvu koji se lako prenosi. Ako se lako prenosi trebaće više vakcinacije”, rekao je Ivanuša.

Detalji o vakcinaciji: Gde će se vršiti, da li je moguće odustati i ko će prvi biti pozvan da primi vakcinu…?

Očekuje se da stariji od 75 godina prvi biti pozovani da prime vakcinu do kraja nedelje.

Nadležni kažu da se čini sve da građani ne čekaju predugo na poziv i da se vakcinacija obavi bez stvaranja gužvi.

Direktor kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da je očekivao da se prijavi i veći broj građana jer je to način da se uđe u logistički sistem za vakcinaciju, prenosi RTS.

Brojkom od 110.000 za 36 sati nije iznenađena ni direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović koja je istakla kako veruje veruje da će taj broj uskoro biti veći i da to govori da smo prepoznali značaj sigurne strategije borbe protiv kovida.

Dodaje da je to put ka stabilizaciji i pobedi protiv zaraze.

Govoreći o statistici, Mihajlo Jovanović je rekao da je 19 odsto onih koji su se do sada prijavili starije od 75 godina.

Naveo je da je bilo skeptika koji su mislili da stariji ne mogu elektronski da se prijave, ali je usluga napravljena jednostavno, da mogu i ukućani da prijave najstarije i da nije potrebna registracija na portalu.

Za one koji ne mogu da se prijave elektronski, od četvrtka će biti otvoren kol-centar.

Jovanović je dodao da je skoro polovina do sada prijavljenih iz Beograda, a da je oko 30 odsto građana navelo da želi da primi bilo koju vakcinu koja je dostupna.

Biće dovoljno vakcina za sve

Direktorka “Batuta” je rekla da će biti dovoljno vakcina za sve i da je država učinila sve da bi započela vakcinaciju i obezbedila dovoljne količine za one koji izraze zainteresovanost.

Dodala je da je elektronska prijava savremen način komunikacije sa stanovništvom i da nas je pandemija naučila da možemo da komuniciramo i nekim drugim načinima.

Jovanovićeva je istakla da će se prioriteti dobro analizirati i da će se poštovati preporuke Nacionalnog tela za imunizaciju. Prvo će biti vakcinisani najstariji, a potom, u skladu sa prioritetima sledi vakcinacija u odnosu na rizike.

Rekla je i da će se prvo vakcinisati oni za koje su rizici najveći, a da drugi mogu da sačekaju, ali kako navodi, to čekanje neće biti dugo i trudiće se da bude što kraće.

Da li je moguće odustati

Mihajlo Jovanović je napomenuo da vakcinacija nije obavezna i da, kada se neko prijavi, ostavlja telefon i mejl na koji dobija link preko koga može da obriše prijavu ili da je izmeni.

Naveo je i da, ako neko bude pozvan, ne mora da dođe, i da je prijava dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

Direktor Kancelarije za e-Upravu je rekao da je napravljen kompletan logistički sistem i da, kada vakcine budu dopremljene, postoji podatak da su one ušle u magacin i da se one distribuiraju u skladu sa zainteresovanošću građana, tako da vreme čekanja bude minimalno.

Gde će se vršiti vakcinacija

Mihajlo Jovanović je istakao da će se vakcinacija vršiti u zdravstvenim ustanovama, domovima za stara lica, što su prva mesta prema prioritetima.

On je naglasio da su Domovi zdravlja prema zakonu ustanove gde se vrši vakcinacija, ali da će biti formirani i posebni punktovi za to.

Dodao je i da će to na efikasan način omogućiti da svi mogu bez gužve da priđu punktu, a prethodno će svi biti obavešteni o načinu korišćenja punkta i proći će proceduru od lekara, administracije do dobijanja vakcine.

Jovanović je rekao da se za drugu doze vakcine građani ne prijavljuju i da će biti napravljeni odgovarajući kalendari.

Jednom kada građanin uđe u proces, on će imati svoj termin za 21 dan, da dođe na isto mesto da bi izvršio revakcinaciju.

Verica Jovanović je dodala da u državi ima 158 domova zdravlja sa više od 950 vakcinalnih punktova i da će svaki veliki grad imati mogućnost da ima jedan ili više vakcinalnih punktova, da se ne bi stvarale gužve.

To će zavisiti od veličine grada i zainteresovanosti građana.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!