(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 800 zaraženih za dan, “oko deset odsto zaraženih su deca”, besplatna vakcinacija turista vikendom…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 11.411 osoba, od kojih je pozitivno 792 dok su, nažalost, tri osobe preminule.

Na respiratorima je 17 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, borj pozitivnih u odnosu na broj testirani, iznosi 6,94 odsto.

“Od ukupnog broja obolelih od koronavirusa, oko deset odsto su deca…”

U Srbiji su od ukupnog broja obolelih od koronavirusa, oko deset odsto bila deca, rekla je danas načelnica intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike u Beogradu dr Snežana Rsovac.

Ona je  za RTS rekla da deca uglavnom imaju lakšu kliničku sliku dok se teže forme javljaju kod mališana sa hroničnim bolestima.

“U poslednjih sedam dana imamo pojedinačne slučajeve potvrdjenih infekcija a i dalje je ostalo da deca imaju blažu kliničku sliku iako se radi o delta soju virusa”, rekla je Rsovac.

Ona je dodala da i sve studija ukazuju da deca sa nekim hroničnim obolenjem mogu da imaju teži oblik koronavirusa.

Besplatna vakcinacija turista vikendom

Besplatna vakcinacija protiv korona virusa stranih turista u našoj zemlji obavljaće se petkom, subotom i nedeljom na Beogradskom sajmu, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Strani državljani cepivo mogu da prime vikendom u Hali 11 Beogradskog sajma od 8.00 do 15.30 sati.

Zaključkom Vlade Srbije omogućena je vakcinacija stranih turista koji borave u ugostiteljskim objektima, a prijavljeni su preko potrala e-Turista.