(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 8.000 zaraženih, redovi ispred kovid ambulanti, da li je otkriven novi soj korone?

0
(Beta/AP Photo/Matt Dunham)

U poslednja 24 sata registrovano je 7.949 novih slučajeva koronavirusa dok je na kovid-19 testirano ukupno 23.278 građana.

Potvrđeno je da su preminule 22 osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 81 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 34,14 odsto.

Kipranin prijavio da je otkrio deltakron

Naučnik sa univerziteta na Kipru Leonidos Kostrikis otkrio je soj koronavirusa, koji je iskombinovao karakteristike omikrona i delta soja, javlja Blumberg, a prenosi RTS.

Kostrikis i njegov tim su dosad pronašli 25 ovakvih slučajeva. Zasad se ne zna ima li ih još.

Budući da sadrži genetski potpis omikrona na genomu delta soja, Kostrikis ga je nazvao deltakronom.

U Šumadijskom okugu 365 novozaraženih

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevacu, sinoć do 20 časova, od 1.672 obrađena uzoraka, koronavirus, potvrđen je kod 365 osoba.

Najviše u Kragujevcu - 279 , Aranđelovcu - 40, Batočini - 14, Rači - 11, Kniću - 10, Topoli - 6 i u Lapovu - 5.

Dve doze Fajzera štite decu od ozbiljnog upalnog sindroma

Dve doze vakcine farmaceutskih kompanija Fajzer/Bajontek pružaju zaštitu protiv retke, ali ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije kovidom 19, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC.

Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije kovidom.

Rekapitulacija

Tokom prethodnih nedelju dana, u Srbiji je naglo povećan broj obolelih od kovida 19, a kovid ambulante radile su i tokom praznika.

Lekari pretpostavljaju da je u našoj zemlji trenutno dominantan omikron soj korovanirusa, ali da i dalje cirkuliše i delta soj koji ima daleko težu kliničku sliku.

Za sada je broj pacijenata koji zahteva bolničko lečenje značajno manji nego u prethodnom talasu epidemije, uprkos velikom porastu broja novozaraženih.

Zamenica direktorke kovid bolnice u Batajnici dr Aleksandra Spurnić rekla je da su u tu zdravstvenu ustanovu na Božić, 7. januara, primljena 22 pacijenta, a da ih je tokom septembra, u prethodnom talasu korone, bilo i po 80.

Uglavnom se radi o nevakcinisanim osobama, starijim i pacijentima sa hroničnim bolestima, a među novozaraženim ima i dosta mladih.

Iako se teža klinička slika povezuje sa delta sojem, doktorka upozorava da treba biti na oprezu, jer se i sa omikronom mogu očekivati teže kliničke slike.

Najčešći simtomi omikron soja za sada su - slabost, malaksalost, gušobolja i glavobolja, ređe praćena temperaturom.