(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 3.500 zaraženih, Krizni štab o novim merama u petak, “tržni centri vikendom do 16, možda 18 sati. Videćemo za škole i ugostiteljske objekte…”

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija se pogoršava, upozoravali su i upozoravaju stručnjaci. Zbog toga je na današnjoj sednici razmatrano i uvođenje novih strožih mera, odnosno, pooštravanju postojećih, ali je odluka o tome kako će moći da radi tokom vikenda pomerena i zakazana za novu sednicu u petak. Do tada, nastavlja se proces vakcinacije građana širom zemlje…

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 15.200 osoba, od kojih je pozitivno 3.460, dok je 17 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima su 152 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi, 22,76 odsto.

“Tržni centri vikendom do 16, možda 18 sati. Videćemo za škole i ugostiteljske objekte…”: Tiodorović o merama o kojima će se odlučiti u petak

“Do sledeća sednice u petak rigornoznije će nadzirati poštovanje postojećih mera. Pratićemo ugostiteljske objekte i škola, pa ćemo u petak videti šta ćemo za vikend”, rekao je dr Branislav Tiodorović danas nakon sednice Kriznog štaba.

“Najverovatnije ćemo razmatrati rad ugostiteljskih objekata, a tržni centri moraju da ostanu jer tu se ljudi najviše snabdevaju i to vikendom. Možeda ćemo skratiti njihovo radno vreme. Videćemo da to bude vikendom do 16, možda 18 sati”, rekao je on u gostovanju na televiziji Prva.

On je dodao i da su zimovališta poseban probelem. I već se predlagalo da ona budu zatvorena, a možda će biti predloženo da budu zatvorena za vikend.

“Moguće je doneti takvu odluku u zavisnosti od podataka, a očekujemo porast broja zaraženih. Mislim da je vikend uvek problematičan. Niko neće iz Beograda, Kragujevca, Novog Sada da krene na planinu preko nedelje, svi čekaju vikend”,rekao je Tiodorović.

“To što oni gube prihode, a nama se pune bolnice. I na kraju se gube životi što nema cenu”, istakao je on.

Završena sednica Kriznog štaba: “O merama za vikend u petak, situacija se pogoršava…”

Sednica Kriznog štaba koja je počela jutros u osam sati upravo je završena, a dogovoreno je da se o merama za vikend razgovara na novoj sednici u petak.

“Epidemiološka se dalje pogoršava, potrebno je maksimalno pojačati kontorolu srpovođenja mera, kao i nadzor nad oboljevanjem u školama”, rekao je nakon današnje sednice Kriznog štaba dr Predrag Kon, epidemiolog i član štaba.

“U petak ćemo doneti odluku kakve će mere važiti za vikend”, rekao je dr Kon.

Kako je izjavio, kafane i kafići, kao i skijališta, su uočeni kao mesta gde ima više zaražavanja.

Najefikasnija mera bi bila, rekao je, da se sve zatvorni na pet dana, ali, dodao je, to nije realno.

“To jesam rekao na sednici, ali to uopšte nije uzeto u razmatranje”, izjavio je dr Kon posle današnje sednice.

Govoreći o pojačanom nadzoru u školama, on je rekao da situacija nije alarmanta, ali da moramo da budemo na oprzu, jer iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je došlo do pojačanog zaražavanja.

“Dve opcije za pooštravanje mera, jasno je da situacija podseća na prethodne talase…”

Epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je epidemijska situacija u celoj zemlji nepovoljna, a u pojedinim gradovima i vanredna. Ističe da postoje dve opcije kada je reč o pooštravanju mera, prenosi RTS.

Branislav Tiodorović je rekao je uoči početka sednice Kriznog štaba da je epidemijska situacija vanredna u Beogradu, Novom Sadu, Arilju, Kraljevu.

Vrlo je jasno, ističe, da opet imamo situaciju koja podseća na neke prtethodne dve kada smo posle mirnih perioda imali tendenciju rasta broj obolelih i pozitivnih.

Kaže da će Krizni štab morati da razgovara o pooštravanju mera, za šta postoje dve opcije.

Prva je, navodi epidemiolog, da se donesu mere koje se odnose na celu državu jer se ove i sledeće nedelje očekuje porast broja zaraženih.

Druga je da se u pojedinim lokalnim samoupravama donesu posebne mere i postavi pitanje odnosa lokalne samouprave prema ovoj situaciji, dodaje Tiodorović.

U svakom slučaju, napominje, biće neophodna dodatna kontrola poštovanja mera.

Direktorka bolnice u Batajnici: “Ponoviće se decembar, zatvoriti sve što se može…”

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukićević izjavila je da će nam se, izgleda, ponoviti decembar, kada je u jednom trenutku u Srbiji bilo i 8.000 zaraženih dnevno dok je u bolnicama bilo smešteno skoro 10.000 ljudi.

„Ja nisam član Kriznog štaba, ja sam lekar iz crvene zone od početka. I prema onome što vidim izgleda da će nam se ponoviti decembar. Kada je pušteno da sve ostane otvoreno, da rade skijališta, sada je gotovo“, rekla je Adžić Vukićević za Danas, a prenosi N1.

Upitana šta bi trebalo sada uraditi, ona je rekla: „Da se zatvori sve što može da se zatvori!“.

„Sada je bespredmetno razmišljati o privredi, ljude neće imati ko da leči“, upozorila je Adžić Vukićević.

“Neophodno pooštravanje mera, postojeće se ne poštuju”; “nije problem u donetim merama, nego u njihovom sprovođenju…”

Virusolog Tanja Jovanović izjavila je da je neophodno pooštravanje mera s obzirom na to da se beleže nedisciplina i nepoštovanje postojećeih epidemioloških pravila.

“Sporadično se javljaju oboljevanja od britanskog soja korone, to još nije kod nas dominantno. Imamo relativno mali broj uzoraka na nedeljnom nivou. Još smo, što se toga tiče, bezbrižni”, rekla je Jovanović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone i dekan Medinskog fakulteta u Beogradu, za današnju Politiku.

Ona je navela i da južnoafrički soj kovid-19 kod nas još nije izolovan i nada se da neće ni biti u skorijem periodu.

Epidemiolog Zoran Radovanović je izjavio da problem nije toliko u formalno donetim merama koliko je u njihovom sprovođenju.

On je ukazao da je ranije trebalo intervenisati i sprečavati žurke zatvorenog tipa, jer se za njih znalo. “Da se insistiralo na poštovanju mera, treći talas s većim brojem obolelih od Nove godine bi pao. A sad opet raste, kriva ide nagore”, rekao je Radovanović za  Politiku. 

Kako je naveo, “nije dovoljno da donesete spisak mera i da se odmaknete čekajući šta će se desiti”, kao i da bi “mnogo značilo da je medicinski deo Kriznog štaba istupio glasnije i s istim stavom”.

“A bitno je zdravstveno prosvećivanje ljudi, što je kod nas decenijama zapostavljeno”, rekao je Radovanović.