(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 2.000 zaraženih, SZO o cunamiju slučajeva zbog delte i omikron soja, “nije rešenje u pooštravanju mera…”

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

U poslednja 24 sata, u Srbiji je registrovano 1.949 novih slučajeva koronavrusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 16.372 građana.

Potvrđeno je da su preminule 23 osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 91 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 11,90 odsto.

SZO upozorava na cunami slučajeva zbog delte i omikron soja

Istovremena cirkulacija delta i omikron varijanti koronavirusa vodi "cunamiju slučajeva", rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da su delta i omikrom dvostruka pretnja koja dovodi do negativnih rekorda u broju slučajeva, što dovodi do povećanja broja hospitalizovanih i umrlih.

Mere Kriznog štaba ostaju iste

Epidemijska situacija je stabilna. Po odluci Kriznog štaba - sve mere koje su sada na snazi treba da se nastave i u narednom periodu.

Nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance - daju rezultate, ali, napominju - u borbi protiv koronavirusa bitna je vakcinacija.

Lončar: Nije rešenje u pooštravanju mera

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da rešenje nije u pooštravanju mera već u njihovom poštovanju i vakcinaciji.

Proslava će biti, kako kaže, ali će se kontrolisati poštovanje mera. Onima koji organizuju proslave, ministar preporučuje da od onih koji im dolaze zahtevaju da budu vakcinisani ili imaju pi-si-ar ili antigenski test.

Na lečenju u kovid bolnici na Karaburmi 68 pacijenata, sedmoro na respiratoru

U kovid bolnici na Karaburmi leči se 68 pacijenata, rekao je za RTS dežurni hirurg na Vojno-medicinskoj akademiji prof. dr Darko Mitrović. 

Tokom jučerašnjeg dana otpušteno je osam pacijenata na kućno lečenje, a primljeno je dvoje pacijenata.

U jedinici intezivne nege nalazi se 11 pacijenata, od kojih je sedam na respiratoru.