(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skok broja zaraženih, “jasno da će četvrti talas biti mnogo jak”, lošija epidemiološka situacija po okruzima

0

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 228 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 9.331 građana.

Potvrđeno je da su preminule četiri osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se deset pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 2,44 odsto.

U Moravičkom okrugu za 24 časa koronom zaraženo 13 osoba 

U poslednja 24 sata u Moravičkom okrugu koronavirusom zaraženo je 13 osoba od 208 testiranih, saopštio je danas čačanski Radni tim za praćenje epidemije.

Od 151 testiranog Čačana koronom je zaraženo sedam, dok je u Gornjem Milanovcu zaraženo pet od 24 testirane osobe.

U Lučanima je koronom zaražena jedna osoba od 12 testiranih, a u Ivanjici je testirano 12 osoba i nema zaraženih.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice u poslednja 24 časa primljena su dva pacijenta, a hospitalizovano je devet pacijenata, dva više nego prethodnog dana.

Za 24 časa u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledano je 15 osoba sa simptomima virusa korona, šest manje nego prethodnog dana.

Jedan pozitivan među 247 testiranih u Pčinjskom okrugu

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, na koronavirus testirano je 247 uzoraka iz Pčinjskog okruga. Od tog broja jedan je pozitivan na koronavirus. Novooboleli pacijent je iz Vranja.

U kovid ambulanti ATD u Vranju obavljeno je 30 pregleda, od kojih je 19 prvih. Antigenski testovi urađeni su kod 27 pacijenata i svi su bili negativni.

Broj brzih testova je 7, a urađen je i jedan pi-si-ar.

U kovid bolnicu Zdravstvenog centra, tokom jučerašnjeg dana, primljen je jedan pacijent.

Sada su dva pacijenta hospitalizovana, oba imaju bronhopneumoniju, a jedan je na kiseoniku.

Đerlek: “Paket novih mera za stimulaciju vakcinacije narednih dana”

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek najavio je juče da će država narednih dana predstaviti paket novih mera za stimulaciju vakcinacije protiv koronavirusa.

On je rekao da se zalaže za obaveznu vakcinaciju svih građana.

“Jasno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako ne povećamo procenat vakcinacije i zato država sprema niz mera za stimulaciju vakcinacije.

Odugovlačenjem vakcinacije može da se pojavi mutant rezistentan na vakcine. U prethodnih 200-250 godina imunizacija je spasavala države i planetu i to je jedini način da se izborimo s epidemijama”, naveo je Đerlek.