(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skočio broj zaraženih, sutra sednica Kriznog štaba, Kon upozorava da se “situacija pogoršava”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 10.446 osoba. Od toga, pozitivno je , dok su tri osobe preminule.

U istom danu na respiratorima je bilo 11 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 2,73 odsto.

Sutra sednica Kriznog štaba

Кako prenose mediji, u sredu će biti održana sednica Кriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je trenutna epidemijska situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća. Poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.

Objasnio je za koje građane se preporučuje treća doza vakcine, ali i istakao da svi mogu da se jave i prime treću dozu.

Dr Kon: "Epidemiološka situacija pogoršana"

Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon ističe da je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.

Navodi da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 osoba, ali da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada smo imali više od 9.000 hospitalizovanih.

SZO: "Ubrzava se tempo širenja virusa"

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se tempo širenja koronavirusa ubrzao u nekim zemljama, pa tako prema podacima zasnovanim na izveštajima nacionalnih agencija Grčka i Кipar imaju najveću stopu zaraze od početka pandemije, dok Španija i Portugal registruju najveći broj infekcija identifikovan u poslednjih šest meseci, piše Tas.