(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Šest osoba preminulo, Beograd nema najviše novozaraženih, apeli građanima da se vakcinišu…

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 9.249 osoba, od kojih je pozitivno 72 dok je, nažalost, šest osoba preminulo.

Na respiratorima je 18 pacijenata.

Podsetimo, juče je na koronavirus testirano 7.992 osoba, od kojih je pozitivno bilo 88. Preminule su tri osobe, dok je na respiratorima bio 21 pacijent.

Procenat poztivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 0,77 odsto.

Apeli zdravstvenih vlasti građanima da se vakcinišu

Na smanjenje broja zaraženih utiče imunizacija, poručuju zdravstvene vlasti.

Vakcinacija se sprovodi na više od 220 punktova širom zemlje, a stručnjaci pozivaju građane koji se nisu vakcinisali da to učine.

Upozoravaju da su i dalje potrebni oprez i pridržavanje svih mera.

U Šumadijskom okrugu 24 nova slučaja infekcije 

Na području Šumadijskog okruga u prethodna 24 časa, registrovana su 24 nova slučaja infekcije koronavirusom od 205 testiranih.

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Kragujevac, 23 osobe su iz Kragujevca i jedna iz Topole, dok u drugim opštinama okruga nije bilo novoobolelih.

U Univerzitetskom kliničkom centru na lečenju je 11 kovid pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

U kruševačkoj bolnici nema kovid pacijenata, povratak u normalni režim

U Kruševcu je prvu dozu vakcine primilo 45,3 odsto punoletnih građana, a revakcinisano je 42,4 odsto, što je najbolji odziv u Rasinskom okrugu.

U poslednja 24 sata infekcija je potvrđena kod jednog pacijenta iz Kruševca, a smanjen broj pregleda u kovid ambulanti, tridesetak dnevno, prenosi RTS.

Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Kruševcu nema pacijenata, nema ih ni poslednjih nedelju dana, bolnica se vraća u normalni režim rada, što je važno za hronične bolesnike.

Među njima su i onkološki pacijenti koji su sa radošću dočekali informaciju da se normalnom režimu rada vraća i onkološko savetovalište "Narcis".

Jelena Čukarić, psiholog Savetovališta kaže da mogu da se jave onkološki pacijenti i članovi njihovih porodica.

"Dosta ljudi se javljalo za pomoć da se infomrmišemo za preglede, rad smo proširili ne samo na onkološke pacijente", kaže Čukarić.

Savetovalište postoji dve godine. Za pomoć se obratilo 1.100 korisnika.