(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Raste broj zaraženih, stigle nove doze Fajzerove vakcine, dr Kon o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika

0

Brojke

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 241 slučaj koronavirusa, dok je potvrđeno da je na kovid-19 testirano ukupno 8.817 građana.

Potvrđeno je da je preminula jedna osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 11 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 2,73 odsto.

Stiglo još 113.000 doza Fajzerove vakcine

Kompanija Fajzer-Biontek isporučila je danas Srbiji novi kontigent od 113.490 doza vakcine protiv koronavirusa.

Kako su preneli mediji, vakcine su dopremljene u Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak.

U Srbiju je pre nedelju dana, takođe u okviru redovne isporuke, dopremljeno oko 80.000 doza vakcine Fajzer.

Kon: “Postoji obaveza da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv bolesti koje nisu preležali”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da postoji obaveza da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv bolesti koje nisu preležali, i da se odnosi na sve zarazne bolesti koje su postojale u vreme kada je doneta, pa i na najnoviju – kovid-19.

Kon je za televiziju Pink rekao da u pandemijskoj situaciji deluje etički neprihvatljivo da “uđete u bolnicu zbog potpuno druge stvari, i da dobijete koronu”, i dodao je “to moglo u periodu dok nije bilo vakcina”, ali da sada nije prihvatljivo da se tako nešto dešava.

On je rekao da se “stalno stavljaju neke zablude u prvi plan, da je vakcina opasna”, iako je do sada “dve milijarde ljudi na svetu vakcinisano” protiv koronavirusa.

“Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine”, rekao je Kon i dodao da “ne možemo da se ponašamo kao da nema vakcine i da zatvaramo sve”.

Kon je podsetio da je na vrhuncu epidemije u Srbiji u jednom trenutku bilo nešto ispod 10.000 hospitalizovanih zbog kovid-19, i da “ne očekuje” da će se takav pritisak pritisak na zdravstveni sistem ponoviti.

“Kako će biti organizovana nastava? Znaćemo u poslednjoj nedelji avgusta”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da ne može biti postignut zadovoljavajuć broj vakcinisanih protiv koronavirusa do kraja avgusta, kada će biti doneta odluka o načinu održavanja nastave u školama, i da je potrebno do tada povećati obim vakcinacije.

Đerlek je za RTS rekao da će “poslednja nedelja avgusta biti odlučujuća”, i da će Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa tada “odlučiti šta je najbolje”.

On je o velikom broju zaraženih koji se u Srbiju vraćaju iz zemalja u koje su išli na odmor, rekao da je “veoma loše i rizično ići nevakcinisan na letovanje i mešati se sa građanima evropskih zemalja gde je epidemijska situacija veoma loša”.

Zrenjanin, broj pregleda u ambulantama porastao oko 40 odsto

U proteklih desetak dana broj pregleda u ambulantama je porastao i do 40 odsto. U zrenjaninskoj bolnici pre deset dana nije bilo nijednog ležećeg pacijenta, a sada ih je 10.

Dr Zdravko Ždrale, direktor Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" kaže da je u poslednjih šest meseci na teritoriji grada Zrenjanina i naseljnih mesta koja mu gravitiraju vakcinisano 85.781 lice, a 42.049 osoba revakcinisano, prenosi RTS.

Kaže da se uočava da je interes bio izuzetan u početku, trenutno je došlo do izvesnog spalšnjavanja interesovanja, pre svega se to odnosi na mladu populaciju.

"Još jednom apelujem na mlade sugražane da se odazivaju na proces vakcinacije i da budu svesni da pobede nad zlom koji se zove koronavirus nema bez vakcinacije", zaključio je dr Ždrale.