(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Raste broj zaraženih, počela vakcinacija ruskom vakcinom, dogovorena isporuka dva miliona doza cepiva “Sputnik V”

0
Foto: Profimedia

Prvo je bio između straha od nepoznatog i depresije u izolaciji, pa se pomerio između straha za voljene osobe i novih navika, da li je koronavirus sada došao u poziciju između upozorenja i predostrožnosti i optimizma? Pokazaće rezultati nakon praznika, tvrde epidemiolozi.

U Srbiji je glavna tema vakcinacija, ali se i dalje sa strepnjom čekaju preseci, koji pokazuju kakva je epidemološka slika čitave države.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 13.512 osobe, od kojih je 2.882 pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 39 osoba.

Poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 234 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 21,32 odsto.

U Srbiju stiže dva miliona doza ruske vakcine: “Postigli smo sporazum sa Vladom Srbije…”

Ruski Fond za direktna ulaganja potpisao je sa Vladom Srbije sporazum o isporuci dva miliona doza vakcine Sputnjik V, saopštio je danas taj Fond, a prenosi Blic.

Kako se navodi u saopštenju, objavljenom na zvaničnom Tviter nalogu Sputnjik V, ove vakcine za Srbiju biće proizvedene sredstvima međunarodnih partnera u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama.

“Ruski fond za direktne investicije i Vlada Srbije objavljuju o postizanju sporazuma o isporuci zemlji 2 miliona doza vakcine Sputnjik V”, saopšteno je na zvaničnom Tviteru proizvođača vakcine.

“Isporuke Sputnjika V omogućiće Srbiji da diverzifikuje svoj portfelj vakcina protiv virusa korona. Vakcinu za isporuke Srbiji proizvodiće međunarodni partneri Ruskog fonda u Indiji, Kini, Južnoj Koreji i drugim zemljama”, ističe se takođe u saopštenju.

Đerlek: “Ulagaćemo u Torlak kako bismo proizvodili vakcine protiv koronavirusa

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je da će Srbija učiniti veliki napor da ulaže u Institut “Torlak” kako bi “u dogledno vreme” bio spreman da proizvodi vakcine protiv korona virusa.

“Da li će to biti sa inostranim partnerima ili sami, videćemo. To će državni vrh odrediti. Sigurno će ‘Torlak’ biti na stepenu na kojem se nalazio i ranije, jer je to interes države”, rekao je Djerlek za portal Nova.rs.

Djerlek je danas primio vakcinu protiv korona virusa “Sputnjik V” iz Rusije, zajedno sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem i ministrom policije Aleksandrom Vulinom.

Počela vakcinacija “Sputnjikom V”: Dačić, Vulin i Đerlek primili rusku vakcinu…

Predsednik Narodne skupštine Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić primio je danas rusku vakcinu protiv koronavirusa “Sputnjik V” na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

“Protiv kovida se možemo boriti vakcinama ako su one bezbedne i efikasne. Za sada nije zabeležen slučaj da nisu. Zato smo mi i ovde. Cilj je bio da se pokaže da državni funkcioneri učestvuju i imaju poverenje u proces vakcinacije. Zato smo i primili vakcinu. Bićemo srećni da spasimo svaki ljudski život”, rekao je, između ostalog, Dačić, nakon što je primio vakcinu.

On je dodao i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe primiti neku od sledećih vakcina koja bude stigla u Srbiju, ali da ne zna da li će to biti kineska ili neka druga.

Pored Dačića, ministar unutrasnjih poslova Aleksandar Vulin i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek takođe su primili su rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

U Srbiju je nedavno stigao prvi kontigent od 2.400 doza ruske vakcine “Sputnjik V”.

Podsetimo, prva građanka naše zemlje koja je primila vakcinu protiv korona virusa je premijerka Ana Brnabić. Ona je zajedno sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darijom Kisić Tepavčević i epidemiologom dr Predragom Konom krajem decembra primila Fajzerovu vakcinu.

Kon: Može se očekivati blagi porast broja zaraženih nakon Božića

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se može očekivati blagi porast broja zaraženih koronavirusom nakon Božića.

Kon je, gostujući na televiziji Hepi, rekao da se na slavljima i u klubovima i drugim mestima za noćni provod virus najviše prenosi.

Dodao je da je racionalna odluka da se ne uvede ograničenje kretanja u vreme najvećeg širenja epidemije.

„Nismo imali ograničenje kretanja, iako je medicinski deo Kriznog štaba to predlagao još 13. decembra“, rekao je Kon.

Dr Đerlek: “Najviše 15 dana je potrebno se vakcinacijom stekne imunitet na koronu”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek je ukazao da se sedam do petnaest dana nakon druge primljene doze vakcine može reći da imamo imunitet.

“Posle prve doze vakcine, počinje da se stvara imunitet, a posle 21 dan se prima druga doza. Posle sedam, najviše 15 dana, možemo reći da imamo imunitet. Ta vakcina koja se daje, kažu da stvara mnogo jači imunitet i antitela nego što stičemo zaražavanjem”, navodi Đerlek.

Vakcinacija će se obaviti u tri faze.

“Operativni plan je podložan promenama, jer će imunizacija zavisiti od situacije i vakcina koje su smeštene na ‘Torlaku'”, istakao je Đerlek.

Napomenuo je i da nije bilo neželjenih reakcija kod onih koji su do sada primili vakcinu.

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika

U Srbiji je počela vakcinacija zdravstvenih radnika protiv koronavirusa, a prvi su vakcinu primili medicinari u Кliničkom centru Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr Mirsad Đerlek, izjavio je za RTS da je u utorak počela imunizacija zdravstvenih radnika na 20 punktova samo u Beogradu.

Šta je cilj vakcinacije i kako je kvantitativno određen?

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović kaže za RTS da je cilj da se ove godine vakcinacijom obuhvati najmanje 20 procenata celokupnog stanovništva, kako bismo sa imunitetom koji su postigli delovi populacije koji su preležali kovid dostigli obuhvat od 60 odsto.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!