(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Raste broj zaraženih, “lekari što pre da odluče o trećoj dozi”, “medicinski radnici sa odmora na posao uz PCR test”

0

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 156 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano 8.618 građana.

Potvređno je da je preminula jedna osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se sedam pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,81 odsto.

Mediji: “Medicinski radnici sa odmora na posao samo uz PCR test o svom trošku”

Bolnice u Srbiji počele su da uvode pravilo po kojem zdravstveni radnici koji nisu vakcinisani ili nisu preležali koronavirus, moraju po povratku sa odmora da donesu negativan PCR test koji će sami da finansiraju, piše list Politika.

List u današnjem izdanju navodi da će mera biti na snazi do septembra jer zdravstvene vlasti strahuju da će po povratku iz inostranstva neko uneti virus u bolnicu.

“Istovremeno, smatra se da mnogi neće želeti da izdvoje za testiranje 9.000 dinara, da će promeniti svoj stav i da će se ipak odlučiti za cepivo”, dodaje Politika.

Od ove mere, osim vakcinisanih i onih koji su preležali virus, izuzeti su lekari koji zbog komplikovanog zdravstvenog stanja ne smeju da se vakcinišu ili su primili prvu dozu.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović rekao je da će zdravstveni radnici koji se ogluše o tu meru morati da idu na disciplinsku komisiju, kao i da mogu da snose krivičnu odgovornost ako zaraze nekog pacijenta.

Vučić: Lekari da što pre odluče da li je potrebna i treća doza vakcine i koja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na lekare da što pre preporuče da li je i kada potrebno da se krene sa vakcinacijom treće doze protiv koronavirusa i pozvao građane koji se nisu vakcinisali da to učine jer sve više rastu brojke novozaraženih.

Nakon posete novoj medicinskoj ustanovi u Borči, Vučić je rekao da Srbija raspolaže sa 1,3 miliona vakcina koje su u roku i da to znači da teoretski može da bude izvedena vakcinacija polovine broja ljudi koji su se do sada vakcinisali, iako je iz tehničkih razloga na dnevnom nivou moguće imunizovati do 100.000 ljudi.

"Samo vas molim da odlučite kada da idemo na treću dozu i da li da se mešaju vakcine. To je odluka koju mora da donese struka. I da još jednom zamolim one koji se nisu vakcinisali, da to učine. To ne znači i dalje da se ne mogu zaraziti ali će makar imati 95 odsto veće šanse da prežive", rekao je on.

Vučić je rekao da dugotrajno ležanje bolesnika u bolnicama mnogo košta državu i to je nešto što zdravstveni fond ne može da pokrije.

"Čuo sam predloge da ne naplaćujemo lečenje nevakcinisanih a da naplaćujemo nevakcinisanima. Ja to ne mogu da prihvatim jer je to kršenje ravnopravnosti, ali ćemo nešto morati da uradimo. Kako i šta, nisam u stanju sada da kažem", rekao je on.

Vučić je podsetio da nikome ko se vakcinisao do sada ništa nije falilo i apelovao na teoretičare zavere da ne šire neodgovorne priče o čipovanju.

"Jer kada to pričate, nekoga ćete da ubijete, ko vam poveruje. Nečije dete će da ostane bez majke i oca ili obrnuto. A uskoro ćemo imati i petu vakcinu (modernu), od oktobra ili novembra. Imaćemo i prvu komponentu vakcine iz domaće proizvodnje, počeće da se gradi fabrika i za kineske vakcine", rekao je on.

Predsednik je rekao da procenat zaraženih raste i da je to primetno kod svih država koje zaista testiraju veći broj građana, od Hrvatske do Grčke.

"Jedini lek je da se vakcinišemo. Zato molim ljude da to uradimo. Ne treba nam da ponovo zatvaramo zemlju. To nam ne treba ni zbog ekonomije, jer ako se zatvorimo nema ni većih plata... Moja je molba za ljude - kao Boga vas molim budite odgovorni. Ako ste za sebe nešto odlučili, makar ćutite, ne terajte u smrt druge ljude. Budite makar toliko odgovorni", rekao je on.