(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Raste broj zaraženih, dr Kon o epilogu sednice Kriznog štaba, “omikron može da blokira zdravstvene sisteme…”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS)

U poslednja 24 sata registrovano je 1.804 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 16.166 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 20 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije, nalazi se ukupno 89 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 11,15 odsto.

Kon: “Ipak, mi samo preporučujemo, sve ostale odluke donosi vlast ove zemlje…”

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone već osam meseci govori da je neophodno da kovid propusnice važe 24 sata, ali da oni mogu samo da preporuče mere.

“Ipak, sve ostale odluke donosi vlast ove zemlje”, rekao je za Kon za današnju Politiku.

On je, na primedbu lista da je u našu zemlju stigao i omikron soj virusa, naveo da je u poslednja tri dana već došlo do porasta broja zaraženih kovidom u Srbiji i da se to “ne može zaustaviti, osim ako se ne preduzmu ozbiljne mere”.

“Veći porast broja zaraženih imaćemo posle novogodišnjih i božićnih praznika, a naročito u drugoj polovini januara. Mnogi se neće javljati lekarima u ovom periodu jer uglavnom to izbegavaju da čine u vreme praznika”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, “u ovoj situaciji, kada imamo okidače kao što je Nova godina, ali i činjenicu da virus prolazi kroz vakcinisanu populaciju, nije nerealno očekivati da će brojke koje su sada četvorocifrene samo postati za više hiljada veće”.

“Zato nije nemoguće da beležimo i po 5.000 zaraženih dnevno. Čak mislim da je to realna mogućnost i da će tako biti do kraja janura”, rekao je Kon, navodeći da je ovo početak šestog talasa ili pik petog.

Na pitanje o utakmicama sa ogromnim brojem navijača, on je rekao da Krizni štab to nije dozvolio.

SZO: Omikron može da blokira zdravstvene sisteme

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da bi pacijenti zaraženi omikron sojem koronavirusa mogli da preplave zdravstvene ustanove i blokiraju zdravstvene sisteme.

Iz SZO su potvrdili da su infekcije omikronom praćene nešto blažom formom bolesti, ali upozoravaju da će i dalje biti veliki broj hospitalizacija, posebno među nevakcinisanim pacijentima.

Međutim, stručnjaci SZO ukazuju i da je u Južnoj Africi, zemlji u kojoj se 24. novembra prvi put pojavila nova varijanta virusa, evidentirano smanjenje od 29 odsto stope zaražavanja omikronom.

U Pčinjskom okrugu 19 novozaraženih kovidom

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, na kovid 19 testirano je 457 osoba sa teritorije Pčinjskog okruga, prenosi RTS.

Analize su pokazale da je 19 lica zaraženo koronavirusom. Od ovog broja 12 je iz Vranja, po tri iz Surdulice i Bosilegrada i jedan iz Vladičinog Hana.

U ostalim opštinama okruga nije bilo novih zaražavanja koronavirusom.