(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Rast broja zaraženih, sutra sednica Kriznog štaba, Vesić o otvaranju Beograda…

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 138 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 6.459 građana.

Potvrđeno je da je preminulo četiri osobe.

Prema poslednjim inofrmacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 23 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 2,13 odsto.

“Stagniramo po broju vakcinisanih, i dalje smo na 48 odsto. Dok ne stigne na 60 odsto, nema popuštanja…”

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će potpuno popuštanje mera biti “tek kada se dođe do 60 odsto” vakcinisanih građana Srbije.

“Stagniramo po broju vakcinisanih i dalje smo na 48 odsto, ali dok god ne stignemo do nekih 60 odsto, nema popuštanja, jer se plašim da se korona ne vrati”, rekla je ona za TV Prva i dodala da je neophodno da se još građana vakciniše.

Kako je ranije objavljeno, potrebno je još oko 340.000 osoba da bi se dostigao cilj od 50 odsto starijih od 18 godina koji su primili bar jednu dozu vakcine.

Krizni štab Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić ranije su istakli da je rok da se taj cilj ostvari 21. juna, nakon čega može da usledi popuštanje mera.

Sednica Kriznog štaba biće održana sutra, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će zatražiti dodatno popuštanje mera.

U kafane do 1 ujutru, živa muzika, mature…: Vesić spremio zahteve za Krizni štab

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd pripremio nekoliko zahteva za sutrašnju sednicu Kriznog štaba Vlade Srbije.

Vesić je za TV Pink rekao da će biti zatraženo produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 1.00 ujutru, da se dozvoli muzika do ponoći i izvođenje ‘žive muzike’ uz poštovanje mera, nastava u prirodi, proslava matura i da se od 21. juna u Beogradu omogući organizovanje javnih događaja uz primenu mera.

Prema njegovim rečima do sada je u Beogradu vakcinisano ukupno 723.549 osoba, odnosno 52 odsto punoletne populacije, a revakcinisano je 654.558 Beograđana.

Komentarišući problem buke u Beogradu, Vesić je rekao da će novi zakon, ako bude usvojen, doprineti rešavanju tog problema, a da će do 23. juna nacrt zakona biti na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

“Ako bude usvojen taj zakon, svaki komunalni milicajac će imati aparat za merenje buke i moći će da odluči da li će samo opomenuti onoga ko to radi, da li će novčano da ga kazni ili će da oduzme sredstvo koje pravi buku”, objasnio je on.

Kako će se deca u Srbiji vakcinisati protiv korone? “Batut će to da uredi…”

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić izjavio je da od sledeće nedelje Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut treba da uredi “način imunizacije dece”.

“To znači da će oni odrediti koja će populicija imati prioritet”, objasnio je on za TV Pink.

Tu vakcinu će, dodao je Zelić, deca primiti samo uz saglasnost roditelja.

Zelić je rekao da je do sada zabeležen 991 slučaj neželjenih reakcija na vakcinu protiv korona virusa, od kojih se “samo devet smatralo ozbiljnijim”.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije u petak je odobrila da se vakcina proizvođača Fajzer može koristiti kod dece uzrasta od 12 do 15 godina.

U ustanovama socijalne zaštite 12 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih virusom korona zaraženo je petoro korisnika i sedmoro zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od početka pandemije od kovid-19 izlečeno je 5.950 korisnika ustanova socijalne zaštite i 3.092 zaposlena u tim ustanovama.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji takva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Sutra isplata po 60 evra za nezaposlene

Država će sutra, 14. juna, isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na Nacionalnoj službi za zapošljavanje, prenosi RTS.

Ta pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu. 

Za razliku od prethodna dva paketa, ovaj paket je po prvi put uključio i pomoć za nezaposlene.