(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Rast broja novozaraženih, “uvešćemo kovid propusnice, pitanje je vremena”, “trudnice nam umiru, usaglasite stavove o vakcinaciji”

0

U poslednja 24 sata na teritoriji Republike Srbije registrovano je 6.786 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 22.710 građana.

Potvrđeno je da su preminule 54 osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije, nalazi se ukupno 286 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,88 odsto.

Lončar o kovid propusnicama: “Pre ili kasnije ćemo morati da ih uvdemo, pitanje je vremena”

Brojke su u blagom padu u odnosu na neke prethodne dane, ali je epidemiološka slika i dalje nestabilna, a kako kažu epidemiolozi, i preteća.

U pojedinim kovid bolnicama više nema slobodnih mesta, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je pitanje momenta kada će biti uvedene kovid propusnice “da bismo spasavali zdravlje i ljudske živote”.

Podsetio je da u velikoj većini zemalja Evrope postoje kovid propusnice i da Srbija ako ih uvede neće biti manje demokratska država od drugih „u kojima nigde ne može da se uđe“ bez tih propusnica, prenosi N1.

Određeni broj zdravstvenih radnika i dalje ne podržava vakcinaciju građana protiv koronavirusa. Ministar zdravlja je povodom toga istakao da se sastao sa predstavnicima Srpskog lekarskog društva na kome je dogovoreno da će Lekarska komora Srbije protiv onih lekara koji pacijentima sugerišu da se ne vakcinišu podneti prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi. Kako je istakao ti ljudi će “verovatno izgubiti licencu”.

Portal Bebac: Hitno usaglasite stavove o vakcinaciji, jer nam trudnice umiru 

Portal Bebac pozvao je danas nadležne organe da pod hitno usagalse stavove o vakcinaciji protiv koronavirusa, jer "trudnice umiru".

"Trudnice su uznemirene, preplašene, pod velikim su pritiskom i stresom, jer se na njih prebacuje odluka o vakcinaciji bez jasnih smernica i jedinstva struke", naveo je portal u saopštenju.

Saopštenje je upućeno nadležnom Kriznom štabu, Ministarstvu zdravlja i strukovnom Udruženju ginekologa i opstetičara Srbije, povodom sve učestalijih tragičnih ishoda i smrti trudnica i porodilja usled posledica koronavirusa, ali i saveta od strane "neodgovornih" lekara da se ne vakcinišu.

"Potrebno je pod hitno stati na put oprečnim mišljenjima, usaglasiti stavove struke i pred trudnice izaći sa jasnim i konkretnim informacijama i preporukama kako bi izbegli dalje umiranje trudnica i zaštitili kako njihovo zdravlje tako i zdravlje njihovih beba", piše u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja: Stiglo više od 121.000 doza vakcine Fajzer Biontek 

U Srbiju je danas stigao novi kontingent od 121.680 doza vakcine proizvođača "Fajzer Biontek", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Radi se o redovnoj isporuci vakcina protiv koronavirusa tog proizvođača.

Građani Srbije mogu da se opredele i za kinesku vakcinu "Sinofarm", britansku "Astrazeneka" i ruski "Sputnjik V".

Ministarstvo zdravlja: Preko vibera protiv lekara koji su protiv vakcinacije

Od danas je u broj mobilnog telefona na koji građani, putem viber aplikacije, mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju protiv kovida, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Dodaje se da će sve nepravilnosti koje budu dostavljene putem broja 064/8811-405 biti procesuirane pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, "odnosno biće podnete prijave za ugrožavanje života i zdravlja građana protiv navedenih lekara".

Ministarstvo zdravlja je u saopštenju još jednom pozvalo sve građane da se vakcinišu protiv koronavirusa.