(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji : Ponovo više od 100 zaraženih, “treća doza izvesna”, “plaši me situacija pre jeseni”

0

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 103 nova slučaja koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 8.520 građana.

Potvrđeno je da su preminule dve osobe.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 10 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,20 odsto.

“Treća doza je izvesna”: Dr Tiodorović o mogućem periodu kada će se davati dodatna vakcina…

“Da će biti treće doze, to je sigurno, ali kada će se to dogoditi, zavisi od rezultata studija koje se sprovode u svetu. Mi svakako pratimo kako one napreduju, kao i preporuke SZO. S druge strane, sve zanima da li će se mešati vakcine. To takođe u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo jer ne postoji zvaničan stav o tome, ali tako nešto je svakako moguće”, kaže dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, a prenosi Blic.

Vakcine koje primaju građani Srbije imaju isti cilj, a to je da one pokreću naš imunski sistem da stvori odbranu protiv virusa. Vakcine znatno utiču na sprečavanje razvoja bolesti i zbog toga je važno stvoriti što veći odbrambeni „obruč“ od virusa. S druge strane, o mešanju vakcina različitih proizvođača govori se mesecima, a jedan od razloga je i taj što rešavamo globalni problem za koji je potrebna veća količina vakcina, pa je moguće i mešanje različitih proizvođača.

“Svi pričaju o mešanju vakcina, ali niko nije doneo konačnu odluku o tome i kada će biti treća doza i da li će biti drugačija vakcina od one prethodne dve koje su primili. Činjenica je da verovatno svi razmišljaju o tome da kombinuju, jer imunolozi kažu da su bolji odgovori kada se kombinuju doze, ali to su sve razmatranja i ništa nije to zvanično. Studije se rade u svetu, znam da se razmatra kombinacija Fajzer i Astra Zeneke, u Rusiji se takođe razmatraju kombinacije, ali opet kažem, to niko nije objavio zvanično”, kaže Tiodorović.

Kako profesor objašnjava dalje, moguće je da će krajem godine biti moguća vakcinacija trećom dozom za one koji su primili u januaru, mada, prema njegovoj proceni, treća doza će se ipak davati tek početkom naredne godine.

Kada je pre nekoliko meseci došlo do greške tokom vakcinacije kod dvoje građana u Srbiji, nije bilo dramatičnih posledica, tačnije, pacijenti su praćeni i sve je bilo u redu.

Vučić: “Svi brojevi rastu, plašim se teške situacije pre jeseni”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su “svi korona brojevi” u porastu i dodao da se plaši da će i pre jeseni doći do ozbiljnog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.

“Svi brojevi nam rastu, i dalje nisu veliki ali rastu i to je loše. Plašim se novih sojeva, zato će kovid bolnica u Novom Sadu biti gotova do 1. septembra. Imamo i mašina i lekova, nemamo problema ni sa ljudskim i bolničkim kapacitetima ali nam svako povećanje broja obolelih ubija ekonomske kapacitete i stopu rasta”, rekao je Vučić posle obilaska novog hirurškog bloka u bolnici “Sveti Sava” u Beogradu.

Upitan zašto je u takvim uslovima organizovao konferenciju za novinare u jednoj bolnici, Vučić je kazao da je to njegova krivica ali i dodao da nije organizovana konferencija već “odgovori na pitanja”.

“A što ste došli da mi postavite pitanje? Nije baš fer ali ja sam kriv, nemam problem sa tom vrstom licemerja”, rekao je predsednik Srbije.

Janković: "Imaćemo talase epidemije ukoliko ne budemo povećali obuhvat vakcinacije"

Imunolog Srđa Janković kaže da postoje velike šanse da obolevanje od koronavirusa svedemo na sporadične slučajeve ako bismo povećali obuhvat vakcinacije. U suprotnom, kako je istakao, imaćemo talase epidemije.

"Nije suština u broju, suština je da veliki deo stanovništva nije imun na bolest, nema imunitet, niti je preležao, niti je vakcinisan. To je rizik koji pre ili kasnije mora dovesti do nekog pogoršanja. Nadamo se da neće ličiti na one prethodne talase", rekao je imunolog, a preneo RTS.

Prema njegovim rečima, vakcina štiti od svake varijante koronavirusa.

"Zato je priča o delta varijanti značajnija za virusologa i lekara, a za nas kao članove zajednice važno je da se sprečava istim preventivnim merama", naglasio je Janković, član Kriznog štaba.

Rekao je da ne želi da zvuči kao neko ko kvari zabavu, ali da je suština živeti život i učiniti nešto da se ne ponove pređašnje situacije.

"Potrebno je da pazimo, da sprovodimo mere, maska je najmanji problem. Svi koji nisu pronašli motivaciju da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo", napomenuo je Janković.

Trenutnu situaciju uporedio je sa požarom koji tinja. 

"Ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali vidite mnogo suvog rastinja, da nema bedema, ako požar zahvati to što može da gori, požar će se širiti. Niko neće misliti da je gotovo ako požar tinja u zapaljivoj sredini. Ne poredim ljude sa neživom prirodom, ali nama požar tinja. Kad imate suvu travu i požar koji tinja, mislim da je lako shvatiti šta će se desiti", naglasio je imunolog.

Janković je ukazao da nijedna bolest sama po sebi nije kontraindikacija za vakcinaciju.

"Jedino je stvar procene kada da se vakciniše takva osoba, da se bolest dovede u mirnu fazu. Treba reći ljudima da su retke situacije kada neko iz medicinskih razloga ne može da se vakciniše", naveo je imunolog.

Objasnio je da će šarenolikosti sa epidemijom po zemljama biti sve dok većina zemalja ne dostigne prag kolektivnog imuniteta.  

Pacijent kod koga je potvrđen delta soj u stabilnom stanju

Pacijent iz Kraljeva, kod koga je potvrđen delta soj koronavirusa, u stabilnom je stanju, na minimalnim dozama kiseonika, potvrđeno je u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, preneo je RTS.

Po rečima direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu, profesora doktora Predraga Sazdanovića, reč je o mlađem pacijentu, kod koga je upala pluća u poboljšanju, a njegovo stanje se intenzivno prati.

Sazdanović, apeluje na građene, posebno na mlade da se vakcinišu.