(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad zaraženih, EU otvara granice za potpuno vakcinisane, “do Vidovdana 50 odsto vakcinisanih”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 550 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 10.062 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 14 osoba.

Prema poslednjim informacija, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 70 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 5,46 odsto.

Brnabić: “Odziv mladih na vakcinaciju problematičan, od sutra smo u kampanji…”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da sutra među mladima počinje kampanja za vakcinaciju, jer je među njima odziv za vakcinaciju “i dalje problematičan”.

“Problematično je u populaciji uzrasta između 16 do 25 godina, posebno što i lekari govore da je u bolnicama sve više mladih ljudi”, rekla je premijerka.

Brnabić je dodala da su, s druge strane, stariji od 60 godina “gotovo potpuno zaštićeni” vakcinom.

Ponovila je da je odziv na vakcinaciju u pojedinim opštinama i dalje loš.

“Sada smo približno na 44 odsto vakicnisanih, ali i dalje imamo loše stanje u opštinama kao što je Tutin, gde je najlošije – samo 10 odsto vakicnisanih, onda Lajkovac, Mionica, Sjenica, Ljig, Ub, tu moramo još mnogo da uradimo”, rekla je ona.

Brnabić je naglasila da ljudi treba da shvate da je vakcina “jedini izlaz”, jer samo “zajedno koronavirus može da se pobedi”.

U Beogradu revakcinisano gotovo 40 odsto punoletnih

“Prema zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je vakcinisano 663.402 punoletnih lica, što iznosi 47,7 odsto punoletnog stanovništva”, saopštio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je na Fejsbuk profilu napisao da je zaključno sa jučerašnjim danom revakcinisano 39,2 odsto punoletnog stanovništva, odnosno 545.769 osoba, a da je u populaciji starosti između 65-74 godine vakcinisano 77,32 odsto stanovništva.

Naveo je da je od početka procesa masovne imunizacije u Beogradu data 1.209.171 doza vakcina.

“U Beogradu treba da se vakciniše još 31.958 lica kako bi tačno polovina stanovnika bila zaštićena. Beograd pobeđuje!”, istakao je Vesić.

“Do Vidovdana 50 odsto revakcinisanih, sve zavisi od odziva mladih…”

 Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da bi do Vidovdana trebalo da bude 50 odsto revakcinisanih građana Srbije.

“Sada imamo 1.842.000 revakcinisanih građana Srbije, za sedam dana ćemo revakcinisati dva miliona, što je oko 35 odsto revakcinisanih”, rekao je on za TV K1.

Đerlek je rekao da “od mladih sve zavisi”, ali da odgovornost očekuje i od radno aktivnog stanovništva od 40 do 60 godina, jer tu “nema dobrog odziva za vakcinaciju”.

“Prve doze vakcine Sputnjik V iz Torlaka za 15 do 20 dana…”

Srbija će za 15 do 20 dana imati prve vakcine Sputnjik V koje će biti proizvedene na Institutu Torlak, najavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

„U sledećih 10 do 15 dana krenuće supstanca iz Rusije na temperaturi od dva do osam stepeni i Torlak će u roku od 10 do 15 dana morati da iskoristi tu supstancu, a tada ćemo, otprilike, dobiti i prve vakcine. Reč je o stotinama hiljada vakcina“, rekao je on.

Popović je naglasio da je Srbija u taj institut uložila više od 50 miliona evra, da bi se krajem godine krenulo u ciklus „pune proizvodnje“ vakcine na „Torlaku“, odnosno da se i supstanca proizvodi u Srbiji, što se očekuje, kako je on rekao, početkom sledeće godine.

Kako su mediji ranije objavili, ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine koja je proizvedena u Institutu Torlak i odobrio da taj institut proizvodi vakcinu Sputnjik V.

Poslednje brojke

Prema poslednjem preseku, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 609 ljudi, a borbu sa kovidom je izgubilo 15 osoba.

Nastavlja se vakcinacija na svim punktovima. Do sada je u Srbiji dato 4.168.545 doza vakcina. Ukupno su 1.837.032 osobe primile obe doze vakcina, dok je jednu dozu primilo 2.331.513 građana.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije zadovoljna vakcinacijom mladih u Srbiji i apelovala na njih da se vakcinišu, ističući da, ukoliko do sredine juna ne bude 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, nećemo moći da se otvaramo za normalan život.

Epidemiološka situacija se poboljšava, što se očekuje i u budućnosti, a samim tim i relaksacija mera, jer nije realno da se one zadrže ako situacija dozvoljava da se polako vraćamo u normalu, rekao je epidemiolog Predrag Кon.

On je dodao i da je “21. jun nametnut datum” i da će popuštanje možda biti i odloženo.

Istakao je da treba očekivati da se mere ublažavaju u budućnosti što znači da će se, u zavisnosti od situacije, dozvoliti i slavlja koja okupljaju veći broj ljudi, a da je, prema njegovim rečima, najbolje te vrste proslava organizovati među potpuno zaštićenim stanovništvom.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na “Torlaku” i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina “Sputnjik Ve” protiv koronavirusa.

U Srbiju je stiglo još 440.000 doza “Sinofarm” vakcine. Deo od 200.000 doza vakcina donacija je kineskog Ministarstva odbrane našem Ministarstvu odbrane, a preostalih 240.000 doza je deo redovne isporuke.