(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad novozaraženih, u utorak o merama za Novu godinu, medicinski deo Kriznog štaba razmišlja o protestu…

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 11.399 osoba, njih je 2.693 pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 47 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 305 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 23,62 odsto.

Novi korona presek po gradovima: Pad novozaraženih u svim mestima, u Beogradu manje od 800 slučajeva…

Kon: “Pominjali smo i protest. Ne može se dozvoliti masovan doček Nove godine”

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon ponovio je danas da bi organizovanje dočeka Nove godine kao da se ništa ne dešava bilo pogubno u borbi protiv koronavirusa i da su toga sada svesni i oni koji će najviše ekonomski izgubiti zbog toga.

“Stav medicinskog dela vrlo je čvrst po tom pitanju. Vi ste čuli da smo pominjali i protest”, rekao je dr Kon za TV Prva.

Na pitanje šta to znači, odgovorio je “Ništa, ali znači ta reč” i izrazio nadu da tako nešto neće biti potrebno, jer svi shvataju da se ne može dozvoliti masovan doček Nove godine i ako sada napravimo grešku, onda će opet sredinom januara broj zaraženih početi da raste.

Kada je reč o vakcini, Kon kaže da nije imao dilemu da li da je primi i da postoji Agencija za lekove i kada ona odredi da je bezbedno, to je onda bezbedno.

Dodao je da je država garant da je vakcinancija najbezbednija moguća u ovom trenutku i da ne treba razmišljati koju vakcinu primate, jer će sve dozvoljene vakcine biti bezbedne.

“Mi sad imamo oružje u ruci, vakcinu, i uveren sam da će sledeće godine sve će biti drugačije u dobrom smeru”, rekao je Kon i dodao da je optimista, ali da su bolnice i dalje pune i sad treba biti najoprezniji.

Brnabić: “Sednica Kriznog štaba u utorak. Zašto odlažemo mere koje će se donositi za Novu godinu…”

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će u utorak biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će se doneti odluka o merama za Novu godinu.

Brnabić je sinoć rekla da je komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje.

“Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu. Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700-720.000 evra”, rekla je Brnabić za Kurir TV, prenosi N1.

To je ozbiljna borba da se te dve stvari pomire, a morate da brinete i o mentalnom stanju nacije, kazala je ona.

Medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera ovog vikenda, ali je pronađen dobar kompromis. Broj novozaraženih pada, a privreda radi, rekla je ona.

“Zašto odlažemo mere koje će se donositi za Novu godinu? Pa zato što se trudimo da sve mere donosimo pravovremeno. Tanka je linija između toga kako vi štitite zdravlje građana i koliko dajete privredi da radi. Morate da nađete najbolji mogući balans, da privreda nastavi a da zdravstvo ne bude toliko preopterećeno, da ne možemo da primamo ljude u bolnice. To je izuzetno teško”, kaže premijerka.

 U svetu od koronavirusa preminulo 1,7 miliona ljudi, zaraženo više od 80 miliona osoba…

Pandemija novog koronavirusa usmrtila je najmanje 1.758.026 ljudi širom sveta otkako je kancelarija SZO u Kini krajem decembra 2019. godine prijavila početak oboljevanja.

Po izveštaju koji je AFP sastavio na osnovu zvaničnih izvora danas u 11:00 GMT, više od 80.264.840 slučajeva infekcije zvanično je dijagnostikovano od početka epidemije, od kojih se najmanje 50.548.400 sada smatra izlečenim.

Broj dijagnostikovanih slučajeva, međutim, odražava samo delić stvarnog broja infekcija jer neke zemlje testiraju samo teške slučajeve, druge daju prioritet testiranju radi traganja za zaraženima, a mnoge siromašne zemlje imaju ograničeni kapacitet za testiranje.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500