(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad novozaraženih, odobren uvoz ruske vakcine, “u januaru ćemo kovid da stavimo ad acta”

0
Foto Profimedia

Ako je neko pomislio da će kada odzvoni ponoć sve doći na svoje, na staro, na bolje, da neće više biti koronavirusa, da neće više biti ovog teksta koji se ponavlja i dobija svoje nastavke iz dana u dan, ili je u pitanju nepopravljivi optimista, ili je vino učinilo svoje.

Epidemiolozi su naglasili da bi upravo efekti proslave mogli da utiču na to kako će na početku nove godine izgledati epidemiološka situacija u zemlji.

Novogodišnje mere koje ograničavaju rad kafića i restorana ostaju na snazi i danas.

Očekuju se nove procene epidemiologa o tome kako su događaji 31. decembra uticali na stanje u kovid bolnicama…

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.282 osoba, njih je 2.074 pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 39 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 283 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 22,34 odsto.

Novi korona presek po gradovima: Opada broj zaraženih u Beogradu, ostala mesta ispod 100 novih slučajeva

Srbija odobrila uvoz ruske vakcine Sputnjik V: “Stekli su se uslovi da se ona koristi u imunizaciji…”

Srbija je odobrila uvoz ruske vakcine “Sputnjik V”, nakon što je Agencija za lekove i medicinska sredstva danas izdala uvoznu dozvolu za 2.400 doza.

Pavle Delić iz ove agencije rekao je da je ruska vakcina protiv koronavirusa ispunila sve uslove propisane zakonom i zakonskim aktima, čime je potvrđen njen kvalitet, efikasnost i bezbednost, preneo je N1.

„Stekli su se uslovi da se ona koristi u imunizaciji“, rekao je Delić za Tanjug.

On je napomenuo da je vakcina prošla sve neophodne kontrole koje su izvršene u skladu sa zakonom i da zadovoljava visoke standarde.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek saopštio je da će ruska vakcina biti u upotrebi odmah posle Nove godine.

Profesor Janković: U januaru ćemo koronavirus da stavimo “ad acta”

Profesor Radmilo Janković iz Кliničkog centra u Nišu rekao je da će vakcinacija protiv koronavirusa krenuti u najvećoj mogućoj magnitudi u januaru i da ćemo polako priču o koroni staviti “ad akta”.

Janković je rekao jutros za RTS da se nada “da ćemo 1. januara imati sve lepše vesti”.

On je, kako je preneto na sajtu RTS, izjavio je da je Niš proveo noć relativno miro, a dežuralo je više od 20 anesteziolaga. Jedna ekipa je bila dežurna u Urgentnom centru, druga je bila u crvenoj zoni, a treća u Кruševcu.

“Stiče se utisak da je situacija malo mirnija. Bilo je manje posla nego proteklih godina, i što se tiče Urgentnog centra i nekih povređivanja, koja su uobičajena za takva slavlja za ovu priliku, imamo manje kovid pozitivnih pacijenata, manje na respiratoru, manje u intenzivnoj nezi, ali je bilo prijema iz Leskovca i Negotina”, rekao je Janković.

On je dodao da ako se po jutru dan poznaje ima nade da će biti bolje.

“Nadamo se da ono što je zatvorilo priču u 2020. a to je priča da ćemo krenuti sa vakcinacijom – da će u svojoj najvećoj mogućoj magnitudi krenuti već u januaru i da polako priču o koroni stavimo ad akta”, naveo  je Janković.

Prema njegovim rečima, bilo je za očekivati da kako mi napadnemo virus, on će napraviti otpornost, svoju modifikaciju, i bilo je očekivano da će se taj modifikovani soj virusa pojaviti kao što se pojavio u Velikoj Britaniji i sada gotovo svim evropskim zemljama.

“Prvi preliminirani podaci, mada nema naučnih dokaza, ukazuju da pored toga što je virus virulentniji, što se brže prenosi, nije patogeniji, ne izaziva teže kliničke slike, a sve vakcine su efikasne, odnosno trebalo bi da budu i pretiv tog soja virusa”, zaključio je Janković.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!