Prema poslednjim podacima, registrovano je 1.613 novih slučajeva koronavirusa. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 12.526 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 39 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 164 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 12,87 odsto.

Novo istraživanje: “Omikron se širi brže od delta soja, skoro 2,5 puta…”

Naučnici u Južnoj Africi, usled zabrinutosti zbog potencijalne zaraznosti omikrona – novog soja koronavirusa, saopštili su da se nova varijanta kovida širi dvostruko vbrže od delta soja, koji se do sada smatrao nazaraznijom varijantom koronavirusa, prenosi Njujork tajms.

“Brzo širenje omikrona rezultat je kombinacije zaraznosti i sposobnosti da izbegne imunološku odbranu tela”, rekli su istraživači nove studije.

„Nismo sigurni šta je ta mešavina mutacija“, rekao je Karl Pirson, matematički modelar na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu koji je vodio analizu.

Doktor Pirson je rezultate objavio na Tviteru, a istraživanje još nije recenzirano niti objavljeno u naučnom časopisu, piše Njujork tajms.

U četvrtak su naučnici saopštili da nova varijanta može delimično da izbegne imunitet stečen zahvaljujući prethodnoj infekciji. Još uvek je nejasno da li, i u kom stepenu, omilron može izbeći zaštitu koju pružaju vakcine. Neki stručnjaci su rekli da očekuju da će ishod biti sličan.

„Zastrašujuće je što se dešava toliko reinfekcija, što znači da imunitet izazvan vakcinom takođe može biti pogođen na sličan način“, rekla je Akiko Ivasaki, imunološkinja sa Univerziteta “Jejl”.

Omikron se, do sada, pojavio u skoro dvadesetak zemalja.

Ova varijanta je prvi put identifikovana u Južnoj Africi 23. novembra i brzo je otkriveno da je skoro tri četvrtine novih slučajeva u toj zemlji zaraženo novim sojem.

Južna Afrika je u četvrtak prijavila 11.535 novih slučajeva koronavirusa, što je skok od 35 odsto u odnosu na prethodni dan, a udeo pozitivnih rezultata testova porastao je na 22,4 odsto sa 16,5 odsto.

„Zapravo je zapanjujuće koliko brzo se virus širi“, rekla je Džulijet Pulijam, direktorka centra za epidemiološku statistiku na Univerzitetu “Stelenboš” u Južnoj Africi, koja je vodila ranija istraživanja o izgradnji imuniteta.

Prema novim procenama istraživača, slučajevi omikrona se udvostručuju otprilike svaka tri dana u provinciji Gauteng, koja je dom gusto naseljenog ekonomskog centra Južne Afrike.

U matematičkoj analizi, istraživači su procenili da je stepen zaraznosti u slučaju omikrona skoro 2,5 puta veći u odnosu na procenat zabeležen kod delta soja.

Brojka zavisi, ne samo od toga koliko varijanta može biti zarazna, već i od njene sposobnosti da zaobiđe imunološku odbranu tela kada dođe do novog domaćina.

Ašanin: Smiruje se situacija, u Batajnici 250 slobodnih mesta

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je da se polako smiruje situacija u kovid bolnicama, kao i u Klinici za infektivne i tropske bolesti.

"U bolnici u Batajnici trenutno je 565 hospitalizovanih, a na intenzivnoj nezi je 60 pacijenata. U ovoj bolnici trenutno ima više d 250 slobodnih mesta", kaže dr Ašanin, a preneo je RTS.

Nastava u školama

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od ponedeljka, 6. decembra, primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-516-od-2-decembra/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print/
https://www.nstore.rs/product/crni-petak-digitalno/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.