(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Opet crni rekordi, raste broj ljudi na respiratorima, “zatvaranje škola još nije u planu”…

5
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.004 osoba, pozitivno je 1.545, dok je preminulo pet osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 47 pacijenata.

Juče smo ponovo oborili crni rekord i sa 341 koliko smo imali u ponedeljak, u utorak smo “skočili” na čak 1.053 zaraženih za 24 časa, u sredu na 1.328, a juče na 1.384.

Od 1.545 novih slučajeva koronavirusa u poslednja 24 časa u Srbiji ponovo je najviše inficiranih u Beogradu, gde taj broj iznosi 796.

Odmah iza prestonice sledi Novi Sad sa 111 novih slučajeva.

U Kragujevcu su u protekla 24 časa zabeležena 52 nova slučaja, dok je u Valjevu novozaražno njih 44.

Potom sledi Kraljevo sa 41 osobom koja je inficirana virusom, pa Niš sa 29 osoba.

U Požarevcu su zabeležena 23 nova slučaja zaraze, dok je u Loznici taj broj 21.

Ostali gradovi Srbije beleže manje od 20 novozaraženih osoba, prenos B92.

Tiodorović o zatvaranju škola: “Ne postavlja se pitanje…”

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se ne postavlja pitanje zatvaranja škola i vrtića i da je to stav koji postoji i u Evropi.

Branislav Tiodorović je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da u Srbiji postoji dobar model kada je reč o školama i vrtićima.

Kako je rekao, dnevno se prati stanje u školama i učenici koji su bili u kontaktu sa pozitivnima, ili koji su pozitivni. Tada odeljenja ili cele škole, zavisno od situacije, prelaze na onlajn model.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak kaže za RTS da do sada nije zatvoren nijedan vrtić na teritoriji Beograda, ali da zabrinjava da je u poslednjih deset dana koronavirus potvrđen kod više mališana i zaposlenih u beogradskim vrtićima, kao i da je skoro 50 učenika zaraženo.

Gak je rekao je da zabrinjava činjenica da je u poslednjih deset dana zabeleženo osam slučajeva zaraze među decom u beogradskim vrtićima, dok je u septembru bilo zaraženo samo jedno dete.

Šta se događa u vrtićima?

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da zabrinjava činjenica da je u poslednjih deset dana zabeleženo osam slučajeva zaraze među decom u beogradskim vrtićima, dok je u septembru bilo zaraženo samo jedno dete.

On je za RTS naveo i podatak da je u poslednje dve nedelje zabeleženo i dvadesetak slučajeva zaraze među zaposlenima, kao i da je svaki slučaj zaraze među decom i zaposlenima prijavljen Gradskom zavodu za javno zdravlje, koji je dao smernice kako da se postupa od slučaja do slučaja. 

“Koordiniramo i sa privatnim predškolskim ustanovama i cela situacija je pod kontrolom”, rekao je Gak. 

Na pitanje o eventualnom zatvaranju vrtića, odgovorio je da ne može da predvidi šta će se dešavati u narednim danima.

“Iz časa u čas pratimo celu situaciju. Nema mesta panici. Sve mere se sprovode, pokazalo se da sistem može da funkcioniše i u ovakvim okolnostima”, istakao je Gak. 

Dodao je i da trenutno 58 odsto upisanih, odnosno 33.000 mališana trenutno ide u vrtiće, i da od maja do danas ni jedna predškolska ustanova nije zatvorena zbog epidemije.

5 KOMENTARA

  1. Upravo tako.Deca moraju da idu javnim prevozom ako su iz drugog mesta, i u isto tim javnim prevozima retko ko nosi masku, a vi tu pricate kako je u srbiji sve pod kontrolom

  2. da li ste bre vi normalni??? svakog dana preko 1500 zarazenih, konkretno u okolnim skolama ima najmanje 5 zarazenih i ta bas ta deca jos uvek idu u skolu, a da ne pricam o tome sto na ulasku ne mere temperaturu i jedanput na ulasku samo naspricaju alkohol na ruke dece… niko ne nosi maske. ali nije to sve jedino da ne pricamo za javni prevoz (jer ne postoji drugi nacin da dodjemo u skolu ukoliko smo iz drugog mesta)

Comments are closed.