(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Ogroman skok zaraženih, “pripremamo se za pooštravanje mera”, vakcinacija po gradskim opštinama…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 10.663 osobe, od kojih je pozitivno 752 dok su, nažalost, četiri osobe preminule.

Na respiratorima je 15 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na bro testiranih, iznosi 7,05 odsto.

“Fajzerovu vakcinu nije potrebno prilagođavati novim sojevima, dovoljna treća doza”

Antikovid vakcina Fajzer/Biontek još ne treba da se prilagođava novim sojevima korona virusa, rekao je danas na konferenciji za novinare šef Bionteka preporučujući radije “treću dozu” vakcine. 

“Moguće je da se u narednih šest do 12 meseci pojavi neki soj i zahteva prilagođavanje vakcine, ali to još nije slučaj”, rekao je Ugur Sahin. 

“Najbolji pristup za takvu situaciju je nastaviti sa jednom dodatnom dozom”, rekao je on.

Tiodorović: “Pripremamo se za pooštravanje mera kao što su svi redom uradili…”

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović na vest da su u poslednja 24 sata korona brojke naglo skočile i da imamo 752 zaražena, kaže za da se Krizni štab priprema za pooštravanje mera.

“Nažalost, ovakav skok broja zaraženih je bio očekivan, budući da su sve mere eliminisane iako su zvanično na snazi. Svi su se opustili i krajnje je vreme da svi shvate da moraju da se poštuju mere koje nikad nisu ni ukinute – maska, fizičko odstojanje i dezinfekcija. Sad je potrebna izuzetna pažnja i ozbiljnost i moramo se pripremiti za pooštravanje mera, a to znači da učinimo isto ono što su i Crnogorci, Grci, Makedonci i svi redom – skraćivanje rada ugostiteljskih objekata do 22 ili 24h. A za okupljanja ćemo proceniti na koliko da smanjimo, možda sa 500 na 200 ljudi najviše”, rekao je dr Tiodorović za Kurir.

On ističe da je Sabor trubača u Guči, koji treba da bude od 13. do 15. avgusta, dobio saglasnost Kriznog štaba za održavanje, ali pod uslovom sprovođenja svih mera.

“A to znači i da mora postojati kontrola ulaska na Sabor, pa da mogu da uđu vakcinisani ili oni koji imaju negativan PCR ili antigenski test”, kaže Tiodorović.

Upitan da li će biti sabora u Guči ako pre petka dođemo do 1.000 novozaraženih na dan, što je naka granica za koju su mnogi od njih iz kriznog štaba govorili da je crvena linija posle koje ide zabrana velikih okuljanja, Tiodorović kaže:

“Videćemo kakva će situacija biti, pa potom odlučiti. Ne odlučujemo samo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba”.

Lazarevac i Obrenovac najmanje, Stari grad najviše: Vakcinacija po gradskim opštinama

Lazarevac, Obrenovac i Sopot su tri gradske opštine sa najmanjim brojem vakcinisanih, a za njima ne zaostaje mnogo ni Mladenovac. Te prigradske opštine imaju po oko 40 odsto vakcinisanih, dok je najviše vakcinisanih na teritoriji gradske opštine Stari grad – više od 75 odsto!

Prema podacima Kancelarije za IT portala eUprava, drastična je razlika između Lazarevca, gde je najmanji procenat vakcinisanih (oko 39 odsto), i Starog grada, gde je najveći (više od 75 odsto). Procentualno gledano, duplo je veći udeo vakcinisanih na Starom gradu nego u Lazarevcu, prenosi Blic.

Podsetimo, u Obrenovcu, koji je, uz Lazarevac na začelju kolone, još proletos je krizni šab hitno zasedao zbog loše epidemiološke situacije jer su po broju zaraženih stanovnici ove gradske opštine bili najgori.

Naime, u ovoj gradskoj opštini, gotovo svako drugo testirano dete je imalo koronu, ali ih, izgleda, ni to nije motivisalo da zavrnu rukave i prime vakcinu. A, kako će se situacija dalje odvijati sa pojavom novih sojeva, delta i lambda, ostaje da vidimo po povratku đaka u školske klupe.

Interesantno je da je u Sopotu gotovo isti procenat vakcinisanih u opštoj populaciji kao i među starijima od 75 godina, naime 42 odsto, dok je u rasponu od 65 do 74 godine vakcinisano drastično više nego u ostalim uzrasnim kategorijama: skoro 70 odsto.

Međutim, procenti vakcinisanih u populaciji između 18 i 30 godina zabrinjavaju. Stari grad je i tu šampion, te je tako skoro polovina stanovnika ove gradske opštine vakcinisana u ovoj uzrasnoj grupi.

Neslavna poslednja mesta na ovoj skali zauzele su pomenute tri opštine na obodu grada – Lazarevac, Obrenovac i Sopot, gde se procenat vakcinisanih u populaciji između 18 i 30 godina kreće od 13 do 14 odsto.

Kada je u pitanju distribucija po polu, nešto veći udeo pripada ženama.

On iznosi preko 50 odsto, kako gledano po gradskim opštinama, tako i gledano po vakcinalnim punktovima.

Radovanović: Posle samo dve nedelje promenjene preporuke o trećoj dozi vakcine

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorio je u autorskom tekstu za dnevni list Danas da je Stručni komitet za imunizaciju, posle samo dve nedelje, promenio svoje preporuke kada je reč o trećoj dozi vakcine, i da je sada zauzeo stav da se više ne insistira na informacionoj RNK tehnologiji, već da su sve vakcine ravnopravne za treću dozu.

Radovanović objašnjava i da je promenjen i stav o „mešanju vakcina“, kao i da je izbor proizvođača vakcine sada određen „prethodnim iskustvom, što znači da onaj koji je dobio Sinofarm vakcinu mora da računa samo na nju“.

Dodaje i da je prioritetna lista za treću vakcinu sužena, i to „skoro samo na one koji imaju poremećaj imuniteta“.

„To znači da urast preko 70 godina više nije prioritet, dok je sama procedura usložnjena time da nadležni lekar treba da predloži vakcinaciju na osnovu medicinske dokumentacije“, objasnio je Radovanović.

On skreće pažnju i na to da su poznate zalihe vakcina u Srbiji i precizira da se raspolaže sa 1,6 miliona doza kineskog Sinofarma i 600.000 doza Fajzerove vakcine.

„Šta se toliko radikalno izmenilo u nauci za samo 14 dana, pa su stavovi Stručnog komiteta tako radikalno izmenjeni“, upitao je Radovanović i upozorio da zalihe vakcina jesu poznate, ali ne i raspoloženje građana kada je reč o revakcinaciji.

Korona žarište u hotelu u Sijarinskoj Banji: Oko 70 osoba pozitivno na virus

U hotelu Gejzer u Sijarinskoj Banji je 68 osoba  pozitivno na koronu a testiranje je juče vršio leskovački Zavod za javno zdravlje.

Rezultati su pokazali da je pozitivno 54 gostiju i 14 zaposlenih, saznaje Regionalna informativna agencija JUGpress.

Testirano je ukupno 179 osoba, 144 gosta i 35 zaposlenih.

Među pozitivnima 13 osoba ima simptome a ostali su bez ikakvih simptoma za sada. 

Među pozitivnima je 57 vakcinisanih.

Nije testirano više od 100 gostiju na privatnoj proslavi dečjeg rođendana koju je u hotelu u subotu organizovao pomoćnik predsednika opštine.

Na proslavi je bio i sam predsednik opštine Neboša Arsić, koji je lekar po zanimanju i komandant Štaba za vanredne situacije u opštini.

Građani u Medveđi su ogorčeni jer se postavlja pitanje da li, i koliko osoba, je sa te proslave pozitivno i ukazuju da je sam predsednik opštine, iako je lekar i valjda bi on najpre trebalo da upozorava druge na smanjenje kretanja dok se ne testiraju, juče bio u Domu zdravlja a zatim odlazio na porodične slave.

U Sijarinskoj Banji se danas nastavlja testiranje gostiju smeštenih u privatnim smeštjima.

U Sijarinskoj Banji je pre nedelju dana boravila i premijerka Srbije Ana Brnabić sa saradnicima i razgovarala sa penzionerima koji su, uglavnom, gosti iz drugih mesta, naveo je JUGpress.

Tiodorović: “Najviše obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske, dileme nema – zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu…”

Epidemiolog Tiodorović rekao je da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

„U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima se to vidi, a na otvorenom, pored distance ostale mere nisu toliko važne“, rekao je Tiodorović, a prenosi RTS.

Dodao je da iako se mnogi ne slažu ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta – Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

„Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih“, istakao je epidemiolog.

„Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodivo ne možemo to da radimo stalno“, istakao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemiološku situaciju da se deca vrate u klupe, ali je to teško očekivati.

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

„Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad“, istakao je.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn a ko regoluralno u školu.

„Dileme nema zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima“, rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Govoreći o festivalima, rekao da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.