(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Novi skokovi, “nema nikakvog popuštanja”, najavljene nove doze vakcine

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 12.830 osoba, od kojih je pozitivno 2.014, dok je 15 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 129 pacijenata.

I juče smo ponovo imali gotovo 2.000 zaraženih za jedan dan, odnosno tačno 1.960 od 10.458 testiranih osoba, dok je 13 preminulo.

Sastao se Krizni štab: “Nema nikakvog popuštanja”

Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa doneo je danas odluku da neće biti popuštanja protivpandemijskih mera koje su na snazi.

“Sve ostaje kao do sada, nema nikakvog popuštanja”, kazao je novinarima epidemiolog Predrag Kon nakon sednice.

On je rekao da na sastanku Kriznog štaba nije bilo reči o utakmici Crvene Zvezde i Milana.

“Sputnjik”

Novi kontigent od 50.000 vakcina Sputnik V jutros je iz Rusije dopremljen u Srbiju, saznaje Tanjug.

Avion “Er Srbije” koji je prevezao cepiva, na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” sleteo je oko 06.30 sati, a vakcine će odmah biti dopremljene u Institut “Torlak”, odakle će se distribuirati centrima za vakcinaciju širom zemlje.

Noćas je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo utovar vakcina u avion “Er Srbije” nadgledao ministar za inovacije Nenad Popović, koji je istakao da se odnosi Srbije i Rusije nalaze na najvišem niovu u istoriji.

Stižu nove doze vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da već sutra stiže još 500.000 doza kineske vakcine “Sinofarm”. Vučić je, kako prenosi RTS, tokom vanrednog obraćanja medijima rekao da su kineske vakcine u srpskom magacinu u Kini i da će sutra stići u Srbiju.

On je potom dodao da je jutros stiglo još 50.000 vakcina “sputnjik” za prvu dozu, i da će u narednih 15 dana stići još 50.000 za drugu dozu.

Naveo je i da će Srbija do kraja februara dobiti još 88.000 vakcine “Fajzer”, ali i vakcinu kompanije “Astrazeneka”, između 125.000 i 150.000. 

Danas počinje revakcinacija

Drugu dozu vakcine danas će primiti 5.500 građana, narednog dana 15.000, zatim 30.000, da bi se došlo do 60.000 u jednom danu.

“U Srbije će u domovima zdravlja ostati punktovi, ali moraju da se odvoje građani koji dolaze na vakcinaciju i revakcinaciju. Zbog toga ćemo uvesti pravilo da se u prvoj smeni građani primaju drugu dozu vakcine, a u drugoj smeni prvu dozu”, pojasnio je Jovanović.

Građani koji danas primaju drugu dozu vakcine već su dobili SMS poruku i mejl gde i u koje vreme da se jave.

Novi punkt za vakcinaciju u Beogradu postaje Belekspo centar.

U Srbiju je juče stigao novi kontingent vakcina “Fajzer-Biontek”, a ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je dolazak 50.000 doza ruske vakcine “sputnjik”.

Lončar: Mere se ne poštuju dovoljno

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je novinarima u Institutu “Torlak”, gde je primio drugu dozu vakcine rekao:

“Mislim da se mere ne poštuju dovoljno. Svima je jasno ako imamo ove rezultate da se mere ne poštuju.”

On je zamolio građane da se ne opuštaju jer, kako je rekao, treba još vremena da se dođe u “bezbednu zonu”.

Lončar je posebno apelovao da se građani ne opuštaju nakon primljene prve doze vakcine, jer nisu odmah zaštićeni.

Brojevi

Od početka epidemije u Srbiji je borbu sa kovidom izgubilo 4.139‬ ljudi, a koronavirus je potvrđen kod 409.841 osobe. U bolnicama je više od 3.800 ljudi, a na respiratorima 128 pacijenata. Za danas je zakazana sednica Кriznog štaba na kojoj će biti razmotrena aktuelna epidemiološka situacija.

Prema poslednjem preseku, od posledica koronavirusa u Srbiji je preminulo 13 pacijenata, a zaraza je potvrđena kod 1.960 ljudi.