(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Novi epidemiološki podaci, nove Vladine mere, “zakasnilo se sa uvođenjem”, “zatvaranje škola nije opcija”…

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.938 njih 5.774 je bilo pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 28 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 209 pacijenata.

Procenat pozitivnosti je 34,08 odsto.

Vlada i zvanično propisala sedam novih mera

Vlada Srbije donela je sedam novih mera, na osnovu jučerašnjeg sastanka Kriznog štaba, posle kog je otkazana konferencija za novinare.

Primena svih mera počinje od utorka, 24. novembra.

1. Skraćenje radnog vrenena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

2. Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

3. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Koje su ostale mere i koliko će trajati pročitajte OVDE.

“Kasnilo se sa uvođenjem restriktivnih mera, imaćemo 50 preminulih dnevno, možda i više”

Epidemilog Predrag Kon danas je potvrdio da je na sastanku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa medicinski deo tog tela tražio skraćenje rada većine komercijalnih objekata do 17 časova, kao i da su lekari “jasno rekli da se sastanak ne može završiti bez pojačavanja kriznih mera”. 

On je gostujući na TV Pink rekao da je Srbija u lošijoj situaciji da suzbije širenje koronavirusa nego što je bila pre oktobra, te da zvaničnu odluku o tim merama očekuje “u toku dana ili sutra”.

“Kasnilo se sa uvođenjem restriktivnih mera, a koje će sada biti pojačane, sve je dovelo do naglog širenja zaraze. Ne bih da prognoziram, ali sam vrlo sklon uverenju dr Ivanuše da ćemo imati i do 50 mrtvih dnevno, a čak je moguće da taj broj bude i veći”, upozorava dr Kon.

Kon je dodao i da se mora voditi računa o kapacitetu javnog prevoza i obaveznom nošenju maski u javnom prevozu, kao i da su kontrole trebale bolje da se usmere na mesta koja su prepoznata kao najrizičnija za širenje COVID-19.

Epidemiolog je naveo da je Srbija u borbi protiv koronavirusa “dobro stajala do sredine oktobra”, kao i da je povećanje broja zaraženih počelo nešto ranije, 4. oktobra, a da je brzina prenošenja ukazala da protivepidemiološke mere nisu adekvatno poštovane.

“Tada je (manjak kontrola) objašnjavan nedostacima propisa… Za to smo čekali i Izmenu i dopunu Zakona o zaštiti od zarazne bolesti, kojim su, na primer, uvedeni pojmovi kućna izolacija i kućni karantin”, rekao je Kon.

Ružić: Broj obolelih od korone ne prelazi dva odsto, ne razmišljamo o zatvaranju škola

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da se broj zaraženih koronavirusom unutar obrazovnog sistema povećava, ali da trenutno među decom u predškolskim i školskim ustanovama udeo kovid-pozitivnih ne prelazi dva odsto.

On je u intervjuu za Blic naveo da je sličan procenat zaraženih i među prosvetnim radnicma, te da Srbija i dalje ima dovoljan broj nastavnika za neometano funkcionisanje.

“Epidemiološka ispitivanja su pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne toliko u školi, što govori o disciplinovanim učenicima i prosvetnim radnicima i njima dugujemo veliku zahvalnost”, rekao je Ružić.

On je dodao i da se trenutno ne razmišlja o zatvaranju škola, a da je ministarstvo spremno za sprovođenje onlajn nastave ako epidemiološka situacija bude drastično promenjena.

Govoreći o predlozima za produženje zimskog raspusta, Ružić je naveo da je u pitanju zapravo predlog da se zimski raspust pomeri, obzirom da su raspusti u AP Vojvodini i ostatku Srbije različiti.

“I o tome se razmatra na sednicama Kriznog štaba. Ukoliko se odlučimo za to, imamo sve uslove da učenici završe školsku godinu, pri čemu je sistem nastave na daljinu sigurna osnova u svakom nepovoljnom epidemiološkom periodu”, rekao je Ružić.