(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Najveći broj zaraženih još od početka juna, Kon o nužnosti vakcinacije, premijerka o “domaćem zadatku” u borbi protiv kovid-19…

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 249 novih slučajeva koronavirusa, dok je potvrđeno da je na kovid-19 testirano ukupno 8.596 građana.

Potvrđeno je da je preminulo pet osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se devet pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 2,89 odsto.

Kon: “Racionalno je razmišljati o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih”

 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da su etički principi javnog zdravlja drugačiji od opštih etičkih principa, zbog čega bi trebalo razmišljati o načinu za odvajanje vakcinisane i nevakcinisane populacije.

On je gostujući na TV Prva naveo da su brojevi novozaraženih kovidom manji nego ranije, ali da se povećavavaju, kao i da je to neumitan proces u narednih nekoliko nedelja, ili do mesec dana.

“Postaje racionalno razmišljati da se okupljaju oni koji su zaštićeni, uz vakcinu, test ili potvrdu o preležanoj bolesti. Racionalno je razmišljati i (zbog onih) koji žele da rade, ugostitelji recimo, moraju da rade, moraju da budu zaštićeni i da svojim primerom pokažu šta od gostiju očekuju. Ali tu postoji etička dilema koju možemo da rešimo”, rekao je Kon.

On je dodao da veliki deo sveta pribegava “nečemu što liči na diskriminaciju” i da se automatski postavlja pitanje da li su takve mere protivustavne, ali da, po njegovom mišljenju, profesije koje su vezane za zdravstvo treba podvrgnuti obaveznoj vakcinaciji.

“Imate situaciju da neko nenamerno može da zarazi drugu osobu. (Slično već činimo vakcinacijom) protiv gripa, morbila, difterije… To su sve zakonom obavezne vakcinacije za zdravstvene radnike. Tu se samo postavlja pitanje volje, i to političke volje. Kao i uvek, procenjuje se da li mera može da se sprovede ili ne”, rekao je Kon.

Komentarišući potrebu za trećom vakcinom, Kon je rekao da će vakcinisani odluku o tome donositi sa svojim izabranim lekarom, a da iako nova istraživanja pokazuju da dve doze imaju efikasnost u sprečavanju zaražavanja od 42 odsto, i dalje imaju efikasnost protiv težih oblike kovida u 91 odsto slučajeva.

“Određene su kategorije koje moraju da prime treću, stariji od 70 ili oni koji su slabijeg imuniteta, ili oni kod kojih se utvrdilo da nemaju stvaranje antitela. To su oni koji bi morali da je prime, a opšta preporuka je da se primi ona koja je najviše ispitana, a to je Fajzerova vakcina, kao i Modernina, obe su na informacionoj RNK tehnologiji. Ali odmah iza toga, može bilo koja druga”, dodao je Kon.

Brnabić: Bosilegrad zadao domaći zadatak u vakcinaciji i većim i bogatijim samoupravama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je opština Bosilegrad, sa oko 60 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva protiv kovid-19, zadala domaći zadatak i mnogo bogatijim i većim lokalnim samoupravama.

Ona je tokom svoje posede Pčinjskom okrugu navela da je Bosilegrad u prvih deset lokalnih samouprava po ukupnom broju vakcinisanih, kao i da je "lider u vakcinaciji" mladih od 18 do 30 godina. 

"U Bosilegradu je preko 26 odsto (mladih) vakinisano, prosek u toj kategoriji u ostatku Srbije je i dalje, nažalost, 17 odsto. Što je veći procenat vakcinisanih, to su ljudi zaštićeniji, mesec dana u Bosilegradu nije bilo novozaraženih, što pokazuje kako vakcina štiti", navela je Brnabić.

Ona je dodala da u Pčinjskom okrugu samo Vranje imao oko 50 odsto vakcinisanih punoletnih, a da je ta stopa u Bujanovcu ispod 30 odsto.

Govoreći o razvojnim projektima koji bi trebali da budu u predstojećem periodu sprovedeni u tom kraju, Brnabić je navela da je prioritet i dalje infrastruktura.

"Najveći projekat u Srbiji biće železnički deo Koridora 10, koji će biti i najveći infrastrukturni projekat EU u ovom delu Evrope. Samo za deonicu od Beograda do Niša ćemo dobiti 600 ili 700 miliona evra u bespovratnim sredstavima, a sada se vrši procena koliko će koštati deonica od Niša do Severne Makedonije", rekla je Brnabić.

U Šumadiji 19 novozaraženih koronom 

U Šumadijskom okrugu još 19 osoba je zaraženo koronavirusom, od kojih je 18 iz Kragujevca, a jedan iz Aranđelovca.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Kragujevac, za 24 sata odnosno testirano je 437 osoba.

Na bolničkom lečenju u Kragujevcu hospitalizovano je petoro pacijenata i nijedan nije na respiratoru.

Od početka epidemije u Šumadijskom okrugu je testirano 115.436, a koronavirus je potvrđen kod 38.415 osoba, što je 12,80 odsto u odnosu na broj stanovnika okruga.

U Kragujevcu je ukupno 27.183 inficiranih od početka epidemije, odnosno 15,10 odsto od ukupnog broja stanovnika.