U Srbi su u poslednja 24 sata testirana 7.352 uzorka, od kojih je 100 pozitivno na koronavirus.

Preminula tri pacijenta. Na respiratoru je 67 osoba.

Hospitalizovano je 78 pacijenata, a otpušeno 104 pacijenata.

Dr Kon: Đaci mogu da nose bilo kakve maske, ne moraju da bude troslojne…

Epidemiolog Predrag Kon danas je demantovao informacije koje su preneli neki mediji, da će učenici prilikom polaska u školu morati da nose isključivo troslojne maske, i izjavio da to mogu biti i hirurške, platnene i druge maske.

Kon je za televiziju Hepi izjavio da će biti dovoljno da učenici tokom boravka u školi nose “bilo kakve maske”, uključujući hirurške, platnene ili šivene.

“Ako primetimo da počinje ozbiljniji prenos (koronavirusa) zabranićemo, moraće nastava na daljinu. Ove mere i način na koji funkcionišu pokazaće koliko smo kao društvo spremni”, kazao je Kon.

On je rekao da je u drugom piku prvog talasa epidemije koronavirusa značajno sporiji pad broja zaraženih, nakon postignutih najviših brojeva, nego što je to bilo prvi put, što pokazuje da “očigledno treba vremena jer ima onih koji ne poštuju mere”.

“Svi smo članovi ovog društva, uključujući i one koji ne veruju, svi smo u tome zajedno i moramo da se izborimo”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, nije tačno ni da će školska deca morati da se vakcinišu protiv koronavirusa, kako su takođe preneli neki mediji, već da će vakcinisanje biti isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz sagalsnost roditelja.

Direktor KCS: “Ono što je sigurno biće novih pacijenata, novog zaražavanja…”

“Situacija je bolja. Što se tiče Infektivne klinike KCS, mi smo bili stožer ove epidemije. Naravno prvi udar je bio na Infektivnu kliniku u martu i ona je jedina od svih kovid bolnica u kontinuitetu u radu u borbi sa kovid epidemijom”, rekao je za TV Prva prof. dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, prenosi B92.

Kaže da je trenutno situacija bolja.

“Kad kažem bolja to kažem sa jednom visokom dozom opreznošću. Kad je počeo drugi talas, poslednje dve nedelje juna, početkom jula i tokom celog jula mi smo u prijem odeljenju Infektivne klinike imali oko 350 pacijenata, ako se uzmu u obzir i ostali prijemno-trijažni centri u Beogradu, mi smo imali između 500 i 600. U ovom momentu mi imamo, što se tiče Infektivne klinike KCS, poslednjih dana, imamo ispod 100 pregleda dnevno”, naveo je on.

Podvlači da se ovaj virus pokazao kao veoma nepredvidljiv.

“Mi još učimo o ovom virusu i niko nije mogao da predvidi u martu i aprilu da će u junu i julu biti ovakva situacija. Svi smo računali na neke bolje okolnosti. Kao što grip ima svoje sezonske cikluse, računali smo i da će ovaj virus imati slične. Ono što je sigurno biće novih pacijenata, novog zaražavanja, u kojoj meri, to ćemo tek da vidimo”, poručio je Ašanin.

Kilometarski redovi ispred Torlaka zbog odlaska u Crnu Goru: Građani čekali po četiri sata da dođu na red za PCR test

Pred Institutom “Torlak” i jutros je formiran kilometarski red zbog PCR testiranja na koronavirus

Ispred kapija Instituta oko 12 časova, ostalo je tek desetak građana, koji i dalje čekaju, iako im je rečeno da je testiranje za danas završeno jer je “ispunjena kvota”, prenosi Blic.

Kako navodi portal Nova.rs veliki broj građana koji su došli da se testiraju su turisti koji žele da putuju u Crnu Goru.

Građani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru samo ukoliko imaju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

“Čekam ovde od jutros, od sedam sati i evo sada sam završio. Bio sam među poslednjima koji su testirani. Bilo je dosta njih iza mene kojima je rečeno da idu kući i da dođu sutra pošto je za danas ispunjena kvota”, rekao je jedan sugrađanin.

Budući da su kapije Instituta zatvorene već oko 11 sati, građana su nezadovoljni jer je, kako kažu, rečeno da se testiranja vrše do 15 sati, a ne do ograničenog broja testova.

“Zašto piše da je moguće testirati se do 15 sati ako postoji kvota koju kada ispune, sve nas isteraju napolje”, pita jedna sugrađanka.

Kako se moglo čuti od radnika obezbeđenja, radno vreme je od osam sati ujutru, ali veliki broj građana dolazi i ranije pošto su i ujutru veliki redovi.

Kako građani mogu znati kolika je dnevna kvota testova, te da li će sigurno stići na red onda kada dođu ispred Instituta, pitanja su na koje nismo mogli da dobijemo odgovor.

“Čekali smo oko tri i po, četiri sata”

U dvorištu Instituta veliki broj pacijenata i dalje čeka u redu, sa zaštitnim hirurškim maskama i na bezbednom odstojanju.

“Oko tri i po, četiri sata smo čekali da bismo se testirali i evo sada sam završio. Procedura je takva da se prvo uzme priznanica i uplati taj iznos od 6.000, zatim vam daju neku bočicu i sa njom stajete u red. Kasnije vas pitaju da li želite da vam rezultati stignu na mejl i slično. Velika je gužva bila jutros, sigurno nas je bilo stotinak, a ovde nema radno vreme nego dođeš i čekaš da li si srećne ruke da stigneš dok ne ispune tu kvotu”, rekao je jedan sugrađanin.

Kako se moglo čuti od prisutnih, svako ko dođe da se testira u Torlaku, treba da izdvoji barem dva do tri sata vremena.

“Rekli su nam da se možemo testirati i na drugim mestima, ali i tamo su jako velike gužve. Moram sa porodicom da se vratim u Austriju, bila sam u GZZJZ ali i tamo su redovi ogromni. Doći ćemo sutra ovde zorom, ništa nam drugo ne preostaje pa se nadamo da ćemo stići na red”, rekla Jelisaveta Jovanović, jedna od sugrađanki u redu.

Dr Gojković: Broj novozaraženih je konstantno dvocifren u prethodnih pet do sedam dana u Vojvodini…

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da je po jutrošnjem preseku, u bolnicama u Vojvodini hospitalizovano 369 kovid pozitivnih pacijenata.

On je za televiziju Pink rekao da se u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu trenutno leče 122 kovid pacijenta, od kojih je šestoro na respiratorima. 

“Broj novozaraženih u Vojvodini je konstantno dvocifren u prethodnih pet do sedam dana. Idemo prema jednoj dobroj situaciji što opet zavisi od poštovanja mera i koliko se građani ponašaju u skladu sa preporukama”, kazao je Gojković. 

Navodeći da je po jučerašnjem preseku širom Srbije hospitalizovano oko 1.900 kovid pacijenata a da su 73 pacijenta na mehaničkoj ventilaciji, Gojković je ocenio da se iz “nepovoljne julske” epidemiološke situacije ušlo u trenutnu “nesigurnu” situaciju koju karakteriše manji broj novozaraženih i onih koji leže u bolnicama.

Dodao je da potencijalni rizik predstavljaju građani koji se u Srbiju vraćaju sa letovanja iz inostranstva i ocenio da je ključno zadržati do kraja avgusta trend pada broja novoobolelih kako ne bi bili ugroženi planovi za početak školske godine.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.