(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Najgore u Beogradu i Novom Sadu, među obolelima više starijih, sastanak o početku školske godine, sudar infekcija na jesen…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 časa, u Srbiji je registrovano 276 novih slučajeva koronavirusa, a od posledica infekcije preminulo je 5 osoba.

Od poslednjeg preseka, testirano je 9.922 osobe.

Na respiratorima u bolnicama širom zemlje trenutno se nalazi 118 pacijenata.

Najviše obolelih u Beogradu i Novom Sadu, pad u Valjevu i Šapcu

Beograd i Novi Sad su i dalje gradovi sa najvećim brojem aktivno obolelih i novootkrivenih slučajeva infekcije korona virusom, dok je u Valjevu i Šapcu smanjen broj novih slučajeva i pritisak na bolnice, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Navodeći da je za punih pet meseci od registrovanja prvog slučaja infekcije u Srbiji, u Kliničkom centru Vojvodine lečeno 1.600 pacijenata, Gojković je kazao da se trenutno u toj ustanovi leče 244 pacijenta.

“Danas imamo nešto veći broj pacijenata u Leskovcu i Šapcu ali manji broj i manji pritisak na bolnice u Valjevu i Šapcu”, kazao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.  

Među obolelim sada više osoba starije dobi

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović kazao je da je u prethodna 24 časa u toj ustanovi obavljeno 156 pregleda, a da je 30 pregledanih osoba zahtevalo hospitalizaciju. 

“Sa današnjim otpustima, trenutno je u klinici 61 pacijent od kojih su četiri na invazivnoj ventilaciji”, kazao je Stevanović. 

Dodao je da su se u samom početku julskog dela epidemije više javljale mlađe i osobe srednje dobi a da je sada nešto veći broj starijih osoba koje su javljaju. 

“Što se tiče kliničke slike, od petine do jedne trećine zahteva bolničko lečenje, ostali mogu biti na kućnom lečenju”, kazao je Stevanović i dodao da je od početka epidemije na Infektivnoj klinici pregledano više od 20.000 osoba, bolnički lečeno više od 2.800 pacijenata i odradjeno više od 10.000 uzorkovanja brisa.

Održan sastanak o početku školske godine, detalji početkom nedelje

Epidemiolog Darija Kisić izjavila je na redovnoj konferenciji za novinare o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji da je danas održan produktivan sastanak stručnjaka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem o početku nove školske godine.

Ona je rekla da će javnost o detaljima i modelima pohađanja nastave biti obaveštena početkom sledeće nedelje.

“Uzeli smo u u obzir sva istraživanja i iskustva u vezi sa organizovanjem nastave tokom trajanja pandemije”, rekal je ona i dodala da se Krizni štab rukovodi isključivo principima medicine zasnovane na dokazima.

“Preostalo je još samo da razmotrimo neke elemente u vezi sa tehničkim održavanjem nastave”, rekla je Kisić Tepavčević.

“Sudar infekcija gripa i korone sve izvesniji”

Upitana o tome kakve su mogućnosti o sudaru infekcija gripa i koronavirusa na jesen, DarijaKisić Tepavčević je rekla da je ona sve izvesnija.

“Ako gledamo prethodne godine, sezona gripa je od kraja oktobra do marta, ako se sećate najveće brojeve obolelih smo imali tokom februara i da smo zbog toga produžili školski raspust, tako da su najveći pikovi oboljevanja od gripa bili od decembra do februara, pa čak i do marta. Jako je bitno da znamo da ove opšte mere prevencije koje primenjujemo prema koronavirusnim infekcijama, isto važe i primenjujemo ih kod gripa. Srećna okolnost je što za grip imamo vakcinu, što je važna mere prevencije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Koji kontakti su rizični?

Na pitanje na koji način se testiranju kontakti zaraženih koronavirusom, Darija Kisić Tepavčević je rekla da postoji više vrsta kontakata i da se na osnovu razmatranja da li su bili rizični ili ne, vrše testiranja nad njima.

“Kada je reč o testiranju kontakata, epidemiološko istraživanje se prvo fokusira na porodične, intenzivne kontakte, u takvim uslovima se sprovode mere poput kućne izolacije. U svakom slučaju, svaki kontakt se razmatra da li je rizičan ili ne (rastojanje na manje od dva metra, bez maske, duže od 15 minuta), krajnja instanca je rešenje sanitarne inspekcije o samoizolaciji”, rekla je ona.

Sportski kampovi u Srbiji: Da li su rizični?

Na pitanje da li su dozvoljeni sportski letnji kampovi za decu koji se održavaju u zemlji, kad je na snazi zabrana okupljanja više od 10 osoba, Darija Kisić Tepavčević je rekla da su za svaku vrstu aktivnosti prave preporuke koje smanjuju širenje infekcije.

“Napravljene su preporuke za sportke aktivnosti, one se sada uglavnom održavaju na otvorenom prostoru. Kada su u pitanju letnji kampovi, svi su dobili upozorenja i preporuke, pa pretpostavljamo da su organizatori i roditelji procenili rizik od širenja infekcija”, rekla je Kisić Tepavčević.