(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Nagli rast zaraženih, “više od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana”, “škole spremne za sve opcije”

0

U poslednja 24 sata registrovano je 579 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirao ukupno 10.360 građana.

Potvrđeno je da su preminule tri osobe.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se deset pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 5,58 odsto.

Brnabić: “U Srbiji vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva”

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je na svom Tviter nalogu da je u Srbiji vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva ili 2.705.458 osoba, preneo je RTS.

„Surčin, Ćuprija, Preševo, Vršac i Prokuplje pridružili su se grupi od 58 lokalnih samouprava sa više od 50 odsto vakcinisanih“, napisala je Brnabić.

Svaka vakcinisana osoba – veća bezbednost za sve nas, napisala je premijerka.

Gak: Škole spremne za sve opcije od 1. septembra

Gradski sekretar za obrazovanje Slavko Gak izjavio je da su nadležni u gradu u stalnom kontaktu sa Ministarstvom prosvete, da postoje tri opcije za odvijanje nastave u školama od 1. septemrbra, u zavisnosti od epidemiološke situacije, te da će Grad postupati u skladu sa merama koje propiše Krizni štab.

"Škole su spremne da postupaju u skladu sa merama Kriznog štaba i Grad Beograd će ih sprovesti u celosti, bez pogovora i nadam se da nećemo imati većih problema u novoj školskoj godini", rekao je Gak, a prenosi RTS. .

Gak je naveo da još uvek nije sigurno kako će se odvijati nastava u školama od 1. septembra - klasična, onlajn ili kombinovana, i apelovao još jednom na sve da se vakcinišu, jer je to jedini način da se najmlađi vrate u školske klupe.

On je podsetio da se 16.919 prvaka ove godine upisalo u škole, ističući da je 500 više upisanih učenika nego prethodne godine.

Naveo je da je zadovoljan kako se nastava u školama odvijala tokom perioda pandemije, ističući da se virus nije širio ni u osnovnim, ni u srednjim školama, kao ni u predškolskim ustanovama.

On je naveo i da se vakcinisao veliki broj prosvetnih radnika.

"Verujem da će mnogi uraditi i u toku leta i da ćemo imati bezbedan početak školske godine kada su u pitanju osnovne, srednje škole i vrtići", naveo je Gak.

On je podsetio da su predškolske ustanove u Beogradu prve počele sa radom od ukidanja vanrednog stanja, te da su od tada pa sve do danas preduzete sve mere da najmlađi u vrtićima budu bezbedni od prenošenja virusa korona.

Brnabić: Ne planira se nabavka novih vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se ne planira nabavka novih vakcina protiv korona virusa, i istakla da ih ima dovoljno za vakcinaciju i "buster" dozu, preneo je RTS.

Brnabićeva je, prilikom posete Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, podsetila da će u Srbiju u četvrtom tromesečju ove godine stići i vakcina kompanije "Moderna".

Najavila je da će Srbija deo vakcina donirati zemljama kojima je takva pomoć potrebna, i istakla da se radi o "našim partnerima u Africi".

Premijerka je dodala da je dobro što je Srbija danas prešla prag od 50 odsto vakcinisanih, ali i upozorila da smo daleko od kolektivnog imuniteta.

"Moramo bolje, a to što imamo sada nam daje bolju situaciju, pa tako ne raste drastično broj hospitalizovanih", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje šta će država raditi da poveća broj vakcinisanih, s posebno među školskom decom starijom od 12 godina, odgovorila je da država može samo da apeluje, moli i da se bori protiv lažnih vesti zbog kojih mlađi odbijaju da se vakcinišu.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potvrdio je da je to ministarstvo uputilo dopis u kome se prosvetni radnici ohrabruju da se vakcinišu, i pozivaju da objasne roditeljima dece važnost vakcinacije.

"Vakcinacija je civilizacijska tekovina, i pomogla bi u tome da u septembru krenemo u školu na tradicionalan način, naravno imajući u vidu okolnosti" rekao je Ružić.