(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 7.000 zaraženih, “u crvenom smo”, kada se očekuje kraj pandemije…?

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 6.480 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirnao ukupno 21.454 građana.

Potvrđeno je da je preminula 41 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicima širom Srbije nalazi se 191 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 30,20 odsto.

Epidemiološka karta EU: Balkan u crvenom, najgore u Sloveniji

Skoro sve zemlje u regionu, osim Mađarske, nalaze u crvenoj zoni na epidemiološkoj karti Evropske unije, koju je danas objavio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prenosi RTS.

Na karti, koju ECDC objavljuje svakog četvrtka, vidi se da je u regionu najgora situacija u Sloveniji, koja je označena tamno-crvenom bojom.

Crvenom bojom označene su i cela Hrvatska, Rumunija, Bugarska, dok je Grčka većinski označena crvenom bojom, ali ima delova koji su označeni narandžastom.

Najbolja epidemiološka situacija je u Mađarskoj, koja je većinski označena zelenom bojom, a manji deo je obojen narandžastom.

Što se tiče epidemiološke situacije na nivou Evropske unije, izgleda da je najbolja situacija u Češkoj i Danskoj, koje su skoro u potpunosti označene zelenom bojom na karti ECDC-a.

Kada se očekuje kraj pandemije? Direktor Moderne izneo svoju procenu…

Izvršni direktor kompanije Moderna Inc Stefan Bansel izjavio je da će se pandemija koronavirusa završiti za godinu dana, s obzirom na to da povećana proizvodnja vakcina obezbeđuje globalne zalihe.

“Ako pogledate širenje proizvodnih kapaciteta u industriji tokom poslednjih šest meseci, do sredine sledeće godine trebalo bi da bude dostupno dovoljno doza da se svako na ovom svetu može vakicinisati. Busteri bi takođe trebalo da budu mogući do potrebnih mera”, rekao je Bansel u intervjuu Neue Zuercher Zeitung, a prenosi N1.

Vakcinisanje će uskoro biti moguće čak i za novorođenčad, rekao je.

“Oni koji se ne vakcinišu, imunizovaće se prirodno, jer je delta varijanta vrlo zarazna. U ovom slučaju ćemo završiti sa situacijom koja je slična situaciji gripa. Ili se možete vakcinisati i imati dobru zimu. Ili se ne vakcinisati i rizikovati da se razbolite i možda završite i u bolnici.”

Na pitanje da li to znači povratak u normalu u drugoj polovini godine, rekao je: “Od danas, za godinu dana, pretpostavljam.”

Bansel je rekao da očekuje da vlade odobre buster vakcine za ljude koji su već vakcinisani jer je rizičnim pacijentima koji su vakcinisani prošle zime “nesumnjivo” potrebno osveženje.