(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 600 zaraženih, nova strategija vakcinacije po “dubini”, obe doze Fajzera štite od lečenja u bolnici

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 568 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano 8.331 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 17 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 99 pacijenata.

Procenat pozitivnost, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 6,81 odsto.

Kod vakcinisanih sa obe doze “Fajzera” 90 odsto maje šanse za bolničko lečenje

Kod vakcinisanih osoba protiv kovid-19, nakon 35 dana, za 80 odsto se smanjuje mogućnost infekcije virusom korona, za 90 odsto su manje šanse da vakcinisana osoba završi na bolničkom lečenju zbog zaraze, dok smrtnost opada za 95 odsto, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Italiji.

Istraživanje je proveo Visoki institut za zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom za zdravlje, a sprovedeno je na 13 miliona imuniziranih počevši od decembra prošle do maja ove godine, prenosi agencija Ansa.

Od vakcinisanih osoba 95 odsto je primilo kompletnu, to jest obe doze vakcine “Fajzer”, a u vreme istraživanja ni jedna osoba nije bila i revakcinisana “AstraZenekom”.

U Italiji je do sada vakcinisano više od 18 miliona osoba, što je oko 30 odsto ukupne populacije.

Javilo se više od 4 miliona građana: Završene prijave za novčanu pomoć

Sinoć u ponoć istekao je rok za prijavu za 60 evra državne pomoći, a do tog trenutka se prijavilo 4.076.127 građana, saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

Ukupan broj prijavljenih građana, uključujući i penzionere, primaoce socijalne pomoći i Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, koji su prijavljeni automatski je 5.864,073!

Ukupan broj isplaćenih građana je 4.860.550, naveo je Mali.

Isplata prvih 30 evra pomoći biće najkasnije do 20. maja. Dodatnih 50 evra za penzionere stiže u septembru, a dodatnih 60 evra za nezaposlene biće isplaćeno u junu.

Svi vakcinisani potom će dobiti i dodatnih 3.000 dinara, a prijava za ovu pomoć će trajati od 1. do 15. juna, i to na isti način kao i kao što je i prijava za 60 evra.

Đerlek: Menjamo strategiju vakcinacije, idemo “po dubini”

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je napravljen plan, koji će početi od ponedeljka, kako bi se omasovila imunizacija u Tutinu, gde je vakcinisano samo 8,8 odsto stanovništva.

“Jedan punkt u Domu zdravlja nije dovoljan da bude više od 8,8 odsto, očekujemo pomoć lokale samouprave. Moramo da obiđemo sela, ima 94 zaseoka, preko 740 kilometara kvadratnih, velika je opština treba stići do svakog sela i čoveka i razgovarati”, naglašava Đerlek.

Navodi da antivakcinalni lobi nema nikakve šanse, koliko god da je jak, ukoliko se državni sistem dobro organizuje.

“Strategija je da idemo po dubini, da se vakcinišu ljudi gde žive i kad imaju vremena. Nemoguće da čovek koji živi daleko ispoštuje termin i dođe na vakcinu. Kad krenemo sa novom organizacijom i vakcinalnim punktovima iz sela u selo, mislim da ćemo uspeti da popravimo rezultat”, ističe državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Podseća da je u Srbiji, prema preseku od subote u 22 sata, dato više od četiri miliona doza vakcina, a revakcinisanih je 2.279.000 građana.

“Prešli smo 42 odsto punoletnih vakcinisanih, krećemo se ka cilju, a to je da do kraja juna imamo tri miliona revakcinisanih u Srbiji”, kaže Đerlek, a prenosi RTS.