(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 5.000 zaraženih, “šuplje objašnjenje da kovid propusnice ne mogu da važe 24 sata”, ruski institut o kraju pandemije…

0
EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

U poslednja 24 sata registrovano je 4.606 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 18.813 građana.

Potvrđeno je da je preminula 61 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respirtoarima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 277 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 24,48 odsto.

Brnabić: “Mogli ste da nađete na Guglu sve podatke u vezi s pandemijom u Srbiji”

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da, iako se najčešće upućuju kritike oko odgovora države na pandemiju koronavirusa, činjenice govore da je urađeno sve da bi bilo zaštićeno javno zdravlje.

Brnabić je na dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa na temu javno zdravlje, koronavirus i vakcinacija rekla da su članovi Vlade i Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa u javnosti “bili uvek krivi, nikad zaslužni” za ono što je rađeno, kao i da je u vezi sa upravljanjem pandemijom protiv nje i ministra zdravlja podneto “nekoliko krivičnih prijava”.

Predsednica Vlade je na primedbu članova Nacionalnog konventa, da nije bilo dovoljno dostupnih podataka od početka pandemije, rekla da to nije tačno, i da ste “mogli da pogledate na Guglu da biste našli tražene podatke”.

Povodom primedbe da vakcinacija protiv koronavirusa nije dostigla veće razmere zato što je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom dat veći prostor antivakserima, u odnosu na one koji se zalažu za vakcinaciju, Brnabić je odgovorila da je to takođe “lični utisak”.

“Mi smo sada već 21 mesec u pandemiji. Moj utisak, kada kažete da je više antivaksera na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u odnosu na one koji pozivaju na vakcinaciju je da to nije naučno dokazano, to je vaš utisak”, rekla je Brnabić.

U vezi sa primedbom da su se tokom pandemije čule “kontradiktorne informacije” od predstavnika vlasti, Brnabić je odgovorila da je “to jasno, pošto je u pitanju novi virus”.

“Tokom trajanja pandemije i borbe našeg društva, od prvog dana uvek i samo isključivo je bila kriva Vlada Srbije ili predsednica Vlade. Uvek krivi, nikad zaslužni. Bili smo optuženi kao Krizni štab da smo zloupotrebili pandemiju kako bi zatvarali građane zato što smo sadisti, kako smo zloupotrebili pandemiju da bi uveli diktaturu, a onda samo nekoliko nedelja kasnije da zarad političkih poena radimo potuno suprotno, ne donosimo restriktivne mere”, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da su predstavnici opozicije “uvek govorili suprotno” od onog što Vlada radi po pitanju pandemije.

“Imamo nekoliko krivičnih prijava, ja i ministar zdravlja (Zlatibor Lončar), podnetih zbog toga da smo sadisti pa smo zatvarali ljude. I protiv Vlade Srbije razne žalbe su podnete pred Ustavnim sudom, zbog previše restriktivnih mera”, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Vlada, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, imala dobar odgovor na pandemiju koronavirusa, koji se ogleda u tome da je Srbija među prvim zemljama nabavila vakcine, da su nabavljeni respiratori, izgrađene tri nove bolnice u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu sa više od 2.000 postelja “zahvaljujući kojima svaki dan spašavamo desetine života”.

Brnabić je dodala i da je na početku pandemije, koja traje 21 mesec, dnevno moglo da se obradi između 300 i 500 PCR testova, a da danas može da se obradi između 22.000 i 25.000 testova.

Prema njenim rečima, u Srbiji je dve doze vakcine protiv koronavirusa primilo 53,7 odsto punoletnog stanovništva, dok je treću dozu primilo 21,1 punoletnih.

Dijalog sa predsednicom i članovima Vlade Srbije članovi Nacionalnog konventa organizovali su u vezi sa Poglavljem 28 u predpristupnim pregovorima za pridruživanje EU, koje se odnosi na zašititu zdravja stanovništva i zaštitu potrošača.

Kon: “Šuplje objašnjenje da kovid propusnice ne mogu 24 sata”

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je objašnjenje da ne može da se kontroliše kovid propusnica 24 sata “šuplje”.

“Rekao sam na sastanku Kriznog štaba, direktno, da je to šuplje, da ne može niko da prihvati. Ali mi je odgovoreno da ne možemo uvoditi 24 sata kovid propusnice jer jednostavno nemamo mogućnost da izvršimo kontrolu.

Kaže da cilj nije da kontrolori stalnu budu tu, ali mora da se zna da uvek mogu da uđu i napišu kaznu.

“Mi iz medicinskog dela kriznog štaba ne možemo drugačije. Neka druga ideja ne postoji”, rekao je Kon, prenosi Kurir.

Šekler: Fajzerov lek protiv koronavirusa je baziran na decenijskim istraživanjima

Lek protiv koronavirusa kompanije “Fajzer”, koji je još u eksperimentalnoj fazi a za koji je potpisan ugovor da će se koristiti u Srbiji, sa virusološke tačke gledišta i po principu delovanja je nešto što se jako dugo izučavalo, ništa nije sada otkriveno poslednjih meseci, već se radi o istraživanjima koja su trajala decenijama, izjavio je danas virusolog Milanko Šekler.

Šekler je za televiziju Prva izjavio da se “slaba tačka virusa tražila još od Sarsa 1”, kao i da lek komanije “Fajzer” sprečava da, “kada virus uđe u ćeliju pravi delove za sebe za nove viruse”.

“Način na koji ovaj lek deluje je poznat, zna se da je to slaba tačka virusa”, rekao je Šekler i dodao da su istraživanja pokazala da drastično smanjuje mogućnost hospitalizacije.

Prema njegovim rečima, lek protiv kovida-19 pokazao se efikasnim ako počne da se pije prva tri dana od pojave simptoma, najkasnije do petog dana, a u toku je ispitivanje da li mogu da ga preventivno piju oni koji su izloženi zaražavanju.

Šekler je pozvao građane da se vakcinišu protiv koronavirusa i naveo da “vakcina nema alternativu”.

Lek kompanije “Fajzer” protiv koronavirusa čeka odobrenje Uprave za hranu i lekove SAD.