(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 400 zaraženih, blizu dva miliona revakcinisanih, “porodice se sa putovanja vraćaju inficirane”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 376 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 9.298 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 11 osoba.

Prema poslednjim podacima, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 68 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 4.04 odsto.

Obe doze vakcine primilo je ukupno 1.903.640 građana

Ukupan broj datih doza vakcina u Srbiji je 4.303.504.

Obe doze vakcine primilo je ukupno 1.903.640 građana.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu i onih koji su primili obe doze je 2.399.864, preneo je RTS.

Sutra mobilni punkt za vakcinaciju u Studentskom gradu

Autobus adaptiran u mobilni punkt, potpuno opremljen za vakcinaciju, biće postavljen u kompleksu Studentskog grada u Beogradu u utorak, 25. maja, od 10 do 17 časova, preneo je RTS.

Na mobilnom punktu će moći da se vakcinišu svi studenti, kao i svi zainteresovani građani, a biće dostupne vakcine “Fajzer” i “Sinofarm”, saopštila je Ustanova Studentski centar “Beograd”.

Brnabić: “Sredinom leta moguć kraj epidemije koronavirusa”

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je očigledno da “pada trend širenja” koronavirusa, zahvaljujući vakcinaciji.

Brnabić je za televiziju Hepi rekla da se nada da će sredinom leta biti objavljen kraj epidemije koronavirusa.

Ona je rekla i da je strancima omogućeno da se vakcinišu u Srbiju zato što je to dobro za imidž zemlje.

“Radimo na podršci Češkoj u doniranju vakcina”, rekla je premijerka.

Najavila je da danas u Srbiju stiže novi kontigent vakcina Fajzer-Biontek.

Premijerka je rekla i da Srbija ima odlične rezultate, ne samo na polju vakcinacije već i na polju ekonomije, i da je primer za mnoge.

Govoreći o Kosovu rekla je da se ne slaže sa Nemačkom politikom po tom pitanju. “Nemačka ima prava na svoju politiku. Na nama je da nastavimo razgovore sa njima”, rekla je Brnabić.

Čadež: Vakcinacija, ako želite da sačuvate posao i firme

Bez ekonomije, nema plata, bez plata nema ni normalnog života, dakle ukoliko želite da sačuvate posao, i želite da sačuvate vaše firme, što pre okončajte proces imunizacije, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je povodom akcije vakcinacije zaposlenih boravio u Galenici.

“Važno je videti danas da i Galenika privodi kraju vakcinaciju svojih zaposlenih i pokazuje da je odgovorna kompanija, koja ne samo da brine o svojim zaposlenima nego i o svojoj budućnosti”, rekao je Čadež i poručio i ostalim ljudima koji vode kompanije, da što pre privedu kraju imunizaciju svojih zaposlenih jer samim tim čuvaju ekonomiju Srbije.

Čadež je istakao da je vakcinacija neophodna kako bi nastavili da živimo i vratili život pre svega, kao i izdržali utakmice koje su pred nama koje nisu lake.

“Očekuju nas nova i velika tržišta, nove borbe, i bez ovog koraka prvog a to je vakcinacija, teško da možemo ovu utakmicu uopšte da igramo”, poručio je on.

Dr Janković: “Porodice se vraćaju sa putovanja, zaražene”

Pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, profesor doktor Radmilo Janković je rekao da potpuno popuštanje mera nije dopustivo, posebno za neka masovna okupljanja, jer se imunitet ne postiže sa 50 odsto imunizovanih ljudi.

“Juče smo u KC u Nišu imali samo jedan prijem, imamo ispod 40 pacijenata. Mislim da nakon marta prošle godine nismo imali tako mali broj pacijenata, nemamo teških pacijenata, intenzivne nege su nam prazne, sem intenzivne nege u Kruševcu”, dodao je Janković, a preneo RTS.

Ukazao je da je bila slična situacija, sa malo većim brojevima, kada su upozoravali da će spajanjem praznika za Sretenje da se situacija pogorša i jeste se, kako kaže, drastično pogoršala.

“Imamo utisak da se sada to neće desiti”, rekao je Janković, ali je naveo da je dobio informaciju da se porodice vraćaju sa putovanja i da su zaražene, kao i da će se pratiti situacija.

“Čini mi se da je sada mnogo bolje nego što je bilo ranije, ali videćemo kakve će biti projekcije”, ukazao je Janković.

Na pitanje koji deo Kliničkog centra u Nišu će ostati u pripravnosti, doktor Janković kaže da je veliki deo novog dela kliničkog centra u kovid režimu, ali da imaju plan da samo Infektivna klinika ostane u kovid režimu kao prijemna bolnica.

“Pacijente ćemo ako dođe do nekog pogoršanja slati u našu Kovid bolnicu u Kruševcu i oni su sa dobrim brojevima jutros 71 pacijent sa 11 na intenzivnoj nezi”, rekao je Janković.

Ukazao je da je ova relaksacija i za njih bila iznenađenje.

“Zaista kako se virus ponašao i kako je tekla ova pandemija, ovo je i za nas poprilično iznenađenje. Ali s obzirom šta smo sve doživeli, a doživeli smo da smo imali 12.000 hospitalizovanih pacijenata, mislim da nijedna kocid bolnica u Srbiji nije bila pod takvim pritiskom, a u jedinici intenzivne nege 2.400 ljudi je bilo”, naveo je doktor.

“Na osnovu svega što smo doživeli, a to je bilo jedno more ljudske nesreće. Čitave porodice koje su ostajale bez članova. Tako da smo oprezni”, dodao je Janković.