(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 400 novozaraženih, Beograd nadomak 50 odsto vakcinisanih, digitalni sertifikati i za one koji su preležali kovid-19

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 326 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 9.986 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 12 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 61 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih iznosi, 3,26 odsto.

Beograd na domak 50 odsto vakcinisanih

"Beogradu nedostaje 11.247 vakcinisanih kako bi tačno polovina punoletnog stanovništva grada bila imunizovana i zaštićena", objavio je na svom fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prenosi RTS.

U sedam gradskih opština, u Starom gradu, na Vračaru, Savskom vencu, u Rakovici, Novom Beogradu, na Voždovcu i Zvezdari već je imunizovano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, napisao je Vesić.

Zaključno sa sredom, naveo je, u Beogradu je vakcinisano 685.100 lica, što iznosi 49,2 odsto ukupne punoletne populacije, a revakcinisane su 573.974 osobe, što iznosi 41,2 odsto ukupne punoletne populacije.

U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je 78,69 odsto ljudi, ukazao je Vesić.

Od početka masovne imunizacije u Beogradu su date 1.259.074 doze vakcina, od kojih su sugrađani najviše primili vakcinu proizvođača "Sinofarm", 770.595 doza, zatim "Fajzera" 249.351 dozu, "sputnjika" 191.347 i Astra Zeneka 83.487 doza, navodi se u objavi.

"Prosečna starost vakcinisanih u Beogradu je 57 godina, a pre samo mesec dana bila je 61 godina, što govori da se sve više mladih vakciniše, a među vakcinisanima je 54 odsto žena i 46 odsto muškaraca", istakao je Vesić.

Digitalni zeleni sertifikati i za one koji su preležali kovid-19 a nisu se vakcinisali: “Test ne može da bude stariji od šest meseci…”

“Građani Srbije koji su u prethodnih šest meseci preležali kovid-19, a nakon toga se nisu vakcinisali, od danas mogu dobiti digitalni zeleni sertifikat u koji je upisan i podatak o pozitivnom testu, potvrđeno je u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a prenosi N1.

“Potvrda o preležanoj infekciji podrazumeva pozitivan PCR ili antigenski test urađen u poslednjih 180 dana, a uslov je da je testiranje izvršeno u nekoj od državnih zdravstvenih institucija pre najmanje četiri nedelje”, objasnili su u Kancelariji za IT.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kaže u razgovoru za portal N1 da je cilj bio da se napravi što univerzalniji digitalni zeleni sertifikat, na bazi onoga na čemu su radili Evropska komisija, Svetska zdravstvena organizacija i Kina.

“Naš sertifikat sadrži podatke o obe doze vakcine, zatim o tri testa, kao i o tome da je neko preležao koronavirus, ali je problem što na nivou SZO to još nije standardizovano. Zato se trenutno radi po principu bilateralnih priznanja takvih potvrda, pa su dosad digitalni zeleni sertifikat priznali Bugarska, Grčka, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i od pre dva dana Slovenija. Očekujemo i da Evropska komisija početkom juna zauzme zvaničan stav o svemu što je potrebno da sadrži takav dokument“, naglašava Jovanović.

Kako ističe, digitalni sertifikat je najbolje sačuvati na mobilnom telefonu, mada, dodaje, može i da se odštampa i ponese na put u papirnoj formi.

Odgovarajući na pitanje kako do sertifikata mogu da dođu i oni koji nisu digitalno pismeni ili pak nemaju imejl adresu i pametni telefon, Jovanović kaže da se razmatra i mogućnost da takvi građani dobiju mogućnost da digitalne sertifikate preuzmu u turistističkoj agenciji preko koje putuju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za IT i eUpravu Dragana Bećić najavila je i da će uskoro u digitalne zelene sertifikate biti uneti i podaci o serološkim testovima urađenim u referentnim nacionalnim laboratorijama.

“Ukoliko Evropska unija bude propisala drugačije standarde, na primer izgled sertifikata ili očitavanja QR koda, mi ćemo naš digitalni zeleni sertifikat odmah prilagoditi tim promenama. Kancelarija za IT ima veoma agilan pristup i to ćemo rešavati u hodu. Gledamo i kako da stranim državljanima koji su se vakcinisali u Srbiji, a ovde nemaju prijavljen boravak, omogućimo da dobiju digitalni zeleni sertifikat jer je veliki broj njih iskazao želju da ga ima“, napominje Bećić.

Govoreći o bezbednosti digitalnog zelenog sertifikata, Bečić je istakla da je taj dokument urađen po najvišim bezbednosnim standardima.

“Za razliku od klasične potvrde, digitalni zeleni sertifikat je elektronski potpisan dokument. Zatim, postoji validacija, pa ukoliko se traži da negativan PCR test ne bude stariji od 72 sata od trenutka uzimanja uzorka, minut nakon što istekne to vreme skenirani QR kod neće više biti zelene već crvene boje. Uvođenjem takozvanih semafora falsifikovanje tih potvrda biće praktično nemoguće“, uverena je Bećić.

Prema njenim rečima, digitalni zeleni sertifikat do sada je preuzelo više od 90.000 građana Srbije, a s obzirom na to da se približava sezona godišnjih odmora očekuje se još veće interesovanje za dobijanje tog elektronskog dokumenta.

Ukinuta vanredna situacija u Paraćinu

Krizni štab opštine Paraćin, ukinuo je vanrednu situaciju, uvedenu pre šest meseci zbog pandemije koronavirusa.

Razlog ukidanja je "značajno poboljšana epidemijska situacija na teritoriji opštine", stoji na sajtu Skupštine opštine Paraćin.

Navodi se da je u Paraćinu "sve manji broj pozitivnih nalaza na dnevnom nivou i sve manji broj ljudi na na bolničkom lečenju, sa jedne, i sve već broj vakcinisanih građana sa druge strane".

Stigla nova isporuka "Sinofarm" vakcina

Avion sa pola miliona doza vakcina kineske kompanije "Sinofarm" sleteo je jutros na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Isporuku novog kontigneta vakcina dočekale su na aerodromu predsednica Vlade Ana Brnabić i ambasadorka Кine u Srbiji Čen Bo.