Brojke

U poslednja 24 sata, na teritoriji Republike Srbije registrovano je 3.484 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 14.699 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 59 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 274 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 23,70 odsto.

Pulmologija užičkog zdravstvenog centra uključena u studiju o novom leku protiv korone

Medicinska zajednica širom sveta sprovodi istraživanja i klinička ispitivanja, kako bi se stanovništvo zaštitilo i izlečilo od kovida-19. Pulmologija užičkog zdravstvenog centra prvi put je uključena u izradu studije u trećoj fazi testiranja novog leka, i rezultati o njegovoj efikasnosti su zadovoljavajući, prenosi RTS.

Klinički je testiran lek na bazi monoklonskih antitela, u terapiji osoba sa pozitivnim PCR testom, sa blagom, umerenom formom kovida-19 u ranoj fazi, a koje su, zbog gojaznosti, starosti, ili određenih hroničnih oboljenja u velikom riziku od progresije bolesti.

Monoklonska antitela u terapiju su uvedena u martu ove godine, a ovaj lek, na istoj bazi, u trećoj je fazi ispitivanja.

"Prvi put smo mi imali priliku da krajem marta i početkom aprila, uvedemo manji broj pacijenata, koji su ispunjavali sve ove uslove, da dobiju monoklonsko antitelo, oni su svi primali jednokratno, jednosatnu infuziju, u sklopu dnevne bolnice, a nakon toga su bili na kućnoj opservaciji i praćeni u roku od 28 dana.

Mi nismo imali nijednog pacijenta koji je razvio reakciju, prvo na infuziju, jedna pacijentkinja nam je, nakon par dana, razvila pneumoniju, i njen nastavak lečenja je išao prema protokolu za lečenje kovid pacijenata, s tim što je ona i dalje bila na kućnom lečenju...i ni ona nije zahtevala hospitalizaciju", kaže dr Zorica Radojević, načelnica službe za plućne bolesti i tuberkulozu.

Ova antitela se zapravo, vezuju, lepe, za pipke virusa i tako onemoguće, blokiraju negov ulaz u ćeliju domaćina i značajno doprinose pasivnoj odbrani od infekcije, sprečavaju komplikacije bolesti i smanjuju hospitalizaciju.

Odobrenju i primeni svakog leka prethode opsežna ispitivanja. Lečenje monoklonskim antitelima, daje zadovoljavajuće rezultate, ali to je lečenje odmah nakon pozitivnog testa.

Šekularac: Tokom nedelje 33 objekta sankcionisana zbog kršenja protivepidemijskih mera 

 Rukovodilac sektora unutrašnje kontrole sekretarijata za poslove komunalne milicije Ranko Šekularac rekao je da je u šest objekata tokom kontrole noćas zatečeno i kažnjeno 11 osoba bez kovid propusnica, a da su ove nedelje sa nadležnim inspekcijama sankcionisana 33 ugostiteljska objekta zbog kršenja protivepidemijskih mera.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da gosti koji nemaju sertifikate uglavnom samoinicijativno, bez upozorenja kovid redara, napuste ugostiteljske objekte 15 minuta pre stupanja na snagu te obaveze u 20 časova.

Prema njegovim rečima kazne mogu da iznose i 380.000 dinara za vlasnika lokala, dok građanin zatečen bez sertifikata mora da plati kaznu od 5.000 dinara. Kako je dodao, komunalna milicija uglavnom zatiče mlade od 20 d 30 godina koji nemaju kovid propusnice, ali i druge.

"U odnosu na broj objekata koji se kontrolišu i broj lica koji se zateknu bez kovid propusnice to je na nivou statističke greške", rekao je Šekularac i dodao da su ugostiteljski objekti dužni da imaju kovid redare koji upozoravaju osobe bez sertifikata da napuste lokal ali može da pozove komunalnu miliciju ili inspekciju ako ga ne poslušaju.

Šekularac je rekao da se dnevno prekontroliše više od 100 autobusa gradskog saobraćaja, ali je problem to što putnici stave masku čim uoče uniformisane komunalne milicajce.

"Nije vreme da se nadmuruju sa komunalnom milicijom ili sami sa sobom, jer ugrožavaju zdravlje", rekao je Šekularac.

Srbija i vakcinacija: Koliko smo daleko od evropskog proseka…?

 Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je da je u Srbiji 57 odsto odraslih građana imunizovano, a da je evropski prosek 70 odsto.

“Za neku vrstu kolektivnog imuniteta moramo da dođemo do 85 odsto imunizovanih kao što slučaj u Portugaliji, Danskoj i Japanu. Oni polako popuštaju mere i počinju da žive kao ranije”, rekao je Bekić za današnju Politiku.

Kako je naveo, da bi to u Srbiji mogle da budu ukinute protivepidemijske mere, mora biti ubrzana vakcinacija jer svakodnevno umire na desetine građana.

“To su autobusi smrti koji ‘idu’ svaki dan po Srbiji i uzimaju svoj danak, Možda je to činjenica koja je ljude usmerila da kažu da je dosta više ove teške situacije i da žele da se vakcinišu kako bi se zaustavio lanac infekcije, a neki su postali svesni da to može da se dogodi njima”, rekao je Bekić.

On je rekao i da su “neki ljudi bili zbunjeni jer su pojedini lekari u medijima slali poruke  protiv vakcinacije – da je ovo lažni virus, da neće doći do nas, da je reč o biološkom oružju”.

“To su bili idoli građana, ali više to nisu, jer je shvaćeno da su ugrozili javno zdravlje nacije”, naglasio je Bekić.

Bekić, koji je i direktor Doma zdravlja “Savski venac”, rekao je da je vakcinisano svega oko 10.000 dece uzrasta od 12 do 18 godina.

“Znamo da u toj populaciji ima oko 500.000 dece, to znači da je vakcinu dobilo svega dva odsto njih”, rekao je Bekić.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.