(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 3.000 zaraženih, sutra sednica Kriznog štaba, “dato više od tri miliona doza vakcina”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 14.565 osoba, od kojih je pozitivno 2.971.

Potvrđeno je da je preminulo 35 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje je 259 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 20,39 odsto.

Sutra sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana sutra, prenosi RTS.

Gojković: “U Novom Sadu vakcinisano 40 odsto stanovništva”

Oko 40 odsto Novosađana vakcinisano je od početka imunizacije u Srbiji, od čega je 27 odsto primilo i drugu dozu vakcine, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

“U ovom trenutku vakcinacija se sprovodi u Vojvodini kontinuirano, rezultati vezani za vakcinaciju u Novom Sadu su, mogu reći, dobri”, rekao je Gojković.

U poslednjim danima u Vojvodini se beleži manji broj novozaraženih, ali se epidemiološka situacija na severu Srbije i dalje ocenjuje kao vanredna, napomenuo je Gojković.

“Iako se smanjuje, taj broj je i dalje izuzetno veliki da bismo mogli da razgovaramo o tome da možemo biti spokojni i bezbrižni. I dalje su nam bolnice u Vojvodini preopterećene velikim brojem pacijenata koji su kovid pozitivni. Tokom jučerašnjeg dana imamo 165 novozaraženih u Novom Sadu, dok je u Vojvodini 869 novoobolelih i to je jedan od razloga i dalje za brigu”, napomenuo je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Srbija uručila 20.000 doza vakcina Republici Srpskoj

Predsednik Aleksandar Vučić i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su Institut za virusologiju i serume “Torlak”.

Vučić je tom prilikom uručio vakcine “Astra-Zeneka” za Republiku Srpsku, a donaciju od 20.000 doza vakcina preuzeo je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“U Srbiji dato više od tri miliona doza vakcina”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Srbiji dato više od tri miliona doza vakcina.

“Preko milion i 800.000 prva doza, preko milion i 200.000 revakcinisano i mislim da je za nas važno da ćemo za nekih petnaestak dana imati milion i 800.000 revakcinisanih ljudi”, naveo je Vučić prilikom uručivanja vakcina Republici Srpskoj.

“Verujem da ćemo moći značajno da ubrzamo proces čim obezbedimo značajno veću količinu vakcina, očekujem to do kraja aprila”, dodao je Vučić. 

“Obe doze vakcine primilo 26,3 odsto Beograđana”

U Beogradu je, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisana 547.951 osoba što iznosi 38,9 odsto punoletnog stanovništva. Drugu dozu vakcine primile su 370.163 osobe što iznosi 26,3 odsto punoletnog stanovništva, naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na Fejsbuku.

Među Beograđanima starosti od 65 do 74 godine vakcinisano je njih 68,36 odsto.

Vakcinisano je 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena, a prosečna starost vakcinisanih je 59,2 godine.

“U našem gradu, od početka masovne imunizacije dato je 623.207 doza vakcina proizvođača ‘Sinofarm’, 142.301 doza vakcine ‘Fajzer’, 112.004 doza vakcine ‘sputnjik V’ i 60.709 doza vakcine ‘Astra-Zeneke'”, naveo je Vesić.

Rekapitulacija

U prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija i ruske farmaceutske kompanije “Generijum” u Institutu “Torlak” izvršeno je punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine “sputnjik V”, objavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i dodao da od 20. maja kreće proizvodnja vakcina na “Torlaku”.

Epidemijska situacija je bolja nego pre deset dana, što ohrabruje, ali ne sme da nas opusti, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da se beleži nagli skok vakcinisanih.

Кetrin Smolvud iz Evropske kancelarije SZO rekla je za RTS da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma ozbiljna i da su bolnice i dalje izuzetno opterećene.

Virusološkinja i članica Кriznog štaba Tanja Jovanović rekla je za RTS da, pored britanskog soja, u Srbiji nisu dokazane druge preteće varijante koronavirusa. Nacionalna studija o efikasnosti imunizacije je pripremljena i u njoj će učestvovati više hiljada građana, poručila je Jovanovićeva.

U Republiku Srpsku iz Srbije danas kreće još jedna isporuka vakcina. Predsednik Aleksandar Vučić će posetiti Institut za virusologiju i serume “Torlak” i tom prilikom uručiti donaciju vakcina “Astra-Zeneke” predsedsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.