(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 3.000 zaraženih, Kon o “kočničarima popuštanja mera”, stiglo više od 100.000 doza Fajzerove vakcine…

0
Foto: Profimedia

Iz kovid-bolnica i dalje apeluju na poštovanje protivepidemijskih mera, da je neophodno da se što više građana vakciniše, da još zabrinjava veliki broj teških pacijenata, ali da ohrabruje to što je poslednjih dana na sreću više otpusta od prijema na lečenje.

Zatvoreni i otvoreni tržni centri u Srbiji od danas ponovo mogu da rade od 06.00 do 22.00, navedeno je u Naredbi ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koja je juče objavljena u Službenom glasniku.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 12.767 osoba, od kojih je 2.965 pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 38 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje je 254 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 23,22 odsto.

Dr Kon: “Medicinski deo Kriznog štaba je kočničar u popuštanju mera…”

 Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv korone od početka “uporni kočničar” u popuštanju mera insistiranjem da se to što sporije čini.

“Popustiće se još ali polako”, rekao je Kon za TV Hepi, napominjući da je virus “toliko prisutan” da lako može da poraste broj novozaraženih.

Govoreći o otvaranju tržnih centara, on je rekao da su predviđeni kovid redari i brojaće se elektronski koliko je građana ušlo.

Međutim, kako je rekao, videli smo da se mere ne poštuju

Kako je objasnio, “veliki je problem što se smatra da ako su mere preporučene one nisu obavezne pa građani sede u baštama restorana a ne nose maske”.

“Oni su u prekršaju, maska može da se skine samo kad se piće konzumira ali u ostalo vreme mora da da se nosi”, rekao je Kon.

Govoreći o vakcinisanju, on je rekao da “ko se odlučio da se ne vakciniše odlučio se za virus”.

Infektolog: “Strahujemo od svakog popuštanja mera, mi ih najviše osetimo…”

 Zamenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević izjavila je danas da lekari “strahuju” od popuštanja mera u borbi protiv korona virusa.

“Strahujemo od svakog popuštanja mera, jer ih mi najviše osetimo”, rekla je Milošević za RTS.

Prema njenim rečima, dobra vest je što se izjednačio broj prijema i otpusta iz bolnice, ali je klinika i “dalje puna” pacijenata.

“Izjednačili smo broj prijema i otpusta. Sada imamo osmoro pacijenata na respiratoru, ali to je dinamična stvar, jer nikada ne znamo kada će se pogoršati nečije stanje”

Doktorka je ocenila da je jedino rešenje za izlaz iz epidemije, vakcinacija.

“Toplo vreme neće doneti olakšanje. Jedina dobra stvar je vakcina, ali dok ne bude polovina građana vakcinisana, nećemo se vratiti normalnom životu”, naglasila je Milošević.

Stigle nove doze vakcine

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigla redovna isporuka vakcina “Fajzer-Biontek”.

U Srbiju je stiglo 106.470 doza “Fajzerove” vakcine protiv koronavirusa.

Vakcine su dopremljene u Institut “Torlak”.

Preporuka o izlascima vakcinisanih korisnika ustanova socijalne zaštite

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja Preporuku o načinu postupanja prilikom izlazaka korisnika bez noćenja ili sa noćenjem prilikom posete porodici.

Preporuka je, kako se navodi, doneta na osnovu mišljenja Кriznog štaba i Ministarstva zdravlja, a imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i posebno u sistemu socijalne zaštite.

Preporukom su definisani uslovi koje je neophodno ispuniti kako bi bio omogućen izlazak iz ustanove/organizacije i odlazak u posetu porodici, mere prevencije prilikom odlaska u posetu porodici (izlazak sa noćenjem), kao i mere prevencije prilikom izlaska iz doma za stara lica bez noćenja (dnevni izlazak), saopštilo je Ministarstvo.

Prema Preporuci, potrebno je da je ustanova/organizacija bez potvrđenih slučajeva kovida 19 kod korisnika i zaposlenih u poslednjih 14 dana, da je korisnik, kome se dozvoljava izlazak i poseta porodici, kompletno vakcinisan (sa dve doze), kao i da je od poslednje doze prošlo najmanje 14 dana ili je preležao kovid 19 i nije prošlo više od tri meseca od početka bolesti.

Rekapitulacija

Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon kaže da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića, dok se ne konzumira piće. “Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni”, naveo je Кon.

Povodom otvaranja tržnih centara, Кon je naveo da medicinski deo Кriznog štaba nije bio za to da se oni otvore odmah danas.

Ekipe Zavoda za biocide vršile su juče dezinfekciju vakcinalnih punktova u Beogradu. Masovna vakcinacija u glavnom gradu se nastavlja danas.

Direktor Кancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže za RTS da je do sada ukupno dato više od 2.900.000 vakcina, od čega je 1.700.000 primilo drugu dozu.