(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 200 zaraženih, “trudnice da se vakcinišu”, indijski soj u komšiluku…

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata u Republici Srbiji je registrovano 162 nova slučaja koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano 8.552 građana.

Potvrđeno je da je preminulo sedam osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 28 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,89 odsto.

U Novom Sadu više od 140.000 građana primilo obe doze vakcine

Direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat naveo je da je u poslednja 24 časa u respiratornom centru javilo 50 pacijenata sa simptomima koji bi mogli da odgovaraju kovid infekciji, a da je zaraza potvrđena kod samo dva pacijenta.

"Primarna zdravstvena zaštita, kao što je prva u borbi protiv kovid-19 i drugih bolesti, svojim preventivnim radom, tako će ovde i poslednja izaći iz samog sistema kovida. Dok god ima jedan pacijent, mi ćemo imati obavezu i sprovodićemo naš rad u respiratornim ambulantama sa svim zadacima koji podrazumevaju rad u kovid ambulantama", rekao je Bojat, a prenosi RTS.

Dom zdravlja Novi Sad je najveći u Srbiji. Od pre dve nedelje su prešli na sistem da respiratorni centar ne radi tokom noći. Bojat je naveo da je najteži period za rad bio početak pandemije, a da je najteži mesec bio decembar prošle godine.

Kada je reč o vakcinaciji, Bojat je naveo da je preko 140.000 građana Novog Sada primilo obe doze vakcine.

Kako bi ostao trajni zapis o borbi protiv epidemije, Dom zdravlja Novi Sad izdao je monografiju "Godinu dana borbe Doma zdravlja Novi Sad protiv kovida" u kojoj su opisani svi izazovi sa kojima su se zdravstveni radnici te ustanove suočili tokom pandemije.

Trudince i vakcinacija

Klinika za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" nije više jedino kovid porodilište u Beogradu i vratili su se u redovni režim rada – nemaju više crvenu i zelenu kovid zonu.

Načelnica klinike dr Slađana Mihajlović rekla je da su tokom juna bila dva porođaja trudnica pozitivnih na kovid, zbog čega bi one i dalje trebalo da se štite.

"Pacijentkinja koja je pozitivna na kovid prilikom porođaja prima se u posebnu kovid ambulantu i imamo odvojeni boks za pozitivne trudnice za njihove porođaje", rekla je Mihajlovićeva, a prenosi RTS.

Kako je navela, u proteklih godinu dana obavljeno je 212 porođaja trudnica obolelih od kovida koje su imale srednju i težu kliničku sliku, a porodilo se i 1.550 trudnica koje nisu obolele od kovida. Tokom noći se porodilo deset žena.

Govoreći o vakcinaciji, dr Mihajlović je navela da Nacionalno telo za imunizaciju daje preporuku, nakon konsultacije sa ginekolozima, da se sve trudnice nakon prvog trimestra vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom i da mogu da se vakcinišu pacijentkinje koje žele da ostanu u drugom stanju.

Naglasila je da, uprkos boljoj epidemijskoj situaciji, ne treba da popuste mere zaštite.

"Zato što i dalje imamo kovid pozitivne trudnice. Moraju da se čuvaju, moraju da koriste sve zaštite, masku i da se čuvaju kontakta sa kovid pozitivnim. Naravno, mi apelujemo na vakcinaciju. Mogu normalno da se ponašaju, da putuju sa tim vakcinalnim kartonom i PCR testom", rekla je Mihajlovićeva.

Pozvala je sve koji u okruženju imaju trudnicu da se vakcinišu i da poštuju epidemijske mere.

Indijski soj otkriven i u Severnoj Makedoniji

Indijski soj koronavirusa, poznat i kao dupli mutant, detektovan je u Severnoj Makedoniji, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Indijski soj virusa detektovan je kod pacijenta, koji je smešten u jednoj od privatnih bolnica, a reč je o osobi koja je, kako se navodi, boravila u Iraku.

On se pre 10 dana vratio iz Iraka i odmah je hospitalizovan.

Njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Prethodno je indijski soj otkriven i u Hrvatskoj – kod dve osobe u Splitu koje su stavljene u izolaciju.

Direktor županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin rekla je da su uzorci poslati na sekvenciranje kada su primetili grupisanje u jednoj kompaniji, preneo je Blic.

Procenat vakcinacije...

Istovremeno raste broj vakcinisanih građana. Do sada je dato ukupno 4.804.495 doza vakcina protiv koronavirusa.

Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu je 2.609.893, a obe doze vakcine primile su 2.194.602 osobe.

Prema poslednjim podacima, procenat punoletnih građana koji su vakcinisani u Beogradu iznosi 51,6 odsto. Drugu dozu vakcine primilo je 45,4 odsto.

U uzrasnoj grupi od 65 do 74 godine vakcinisano je 80,52 odsto građana.

Do juče je u Beogradu na vakcinaciju utrošeno ukupno 1.349.480 doza vakcine. Prvu dozu primilo je 717.937, a drugu dozu 631.543 osobe.

Vakcinisano je 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena.

Dato je 814.566 doza “Sinofarmove” vakcine, 199.156 “sputnjik V”, 280.518 doza “Fajzerove” i 96.632 doze “Astra-Zeneke”.

Prosečna starost osoba koje su primile vakcinu je 56,3 godine.