(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 200 novozaraženih, “narednih dana stimulacija za vakcinaciju”, “u Beogradu 750.000 građana primilo vakcine”

0
GORODENKOFF PRODUCTIONS / Sciencephoto / Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.786 osoba, od kojih je pozitivno 189, dok su preminule četiri osobe.

Na respiratorima je u poslednjem danu sedam pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,93 odsto.

Đerlek: “Paket novih mera za stimulaciju vakcinacije narednih dana”

 Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da će država narednih dana predstaviti paket novih mera za stimulaciju vakcinacije protiv koronavirusa.

On je za današnji Kurir rekao da se zalaže za obaveznu vakcinaciju svih građana.

“Jasno je da će četvrti talas korone biti mnogo jak ako ne povećamo procenat vakcinacije i zato država sprema niz mera za stimulaciju vakcinacije.

Odugovlačenjem vakcinacije može da se pojavi mutant rezistentan na vakcine. U prethodnih 200-250 godina imunizacija je spasavala države i planetu i to je jedini način da se izborimo s epidemijama”, naveo je Đerlek.

Vesić: U Beogradu 750.000 vakcinisanih

U Beogradu je do ponedeljka, u skladu sa zvaničnim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, bar jednom dozom vakcinisana 750.321 osoba, što je 54,1 odsto punoletne populacije, obajvio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je na svom Fejsbuku napisao i da je revakcinisano 52 odsto populacije, odnosno 721.200 osoba.

Zamenik gradonačelnika je naveo da se polako povećava broj imunizovanih, pa je u ponedeljak vakcinisano 1.228 osoba na teritoriji glavnog grada.

"Kada smo počeli proces masovne imunizacije u januaru, dali smo sebi zadatak da se u našem gradu vakciniše 750.000 ljudi. U tome smo juče uspeli. Čestitam svim Begrađankama i Beograđanima na našem zajedničkom uspehu. Ovo je naša zajednička pobeda", napisao je Veisć.

Dodao je da je potrebno još oko 10 do 15 odsto vakcinisanih, tačnije od 75.000 do 100.000 ljudi da bi se stekla prava zaštita.

Upozorenja stručnjaka o početku novog talasa

Poslednjih nekoliko dana, raste broj novozaraženih koronavirusom. Stručnjaci ističu da nas brojevi upozoravaju da smo na početku novog talasa, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije, prenosi RTS.

Upozoravaju da na to što ponovo imamo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida, a najveći trenutni problem je mala vakcinisanost među mladima. 

Objašnjavaju da stoprocentne zaštite nema, ali da je uz mere neophodno i podizanje stepena imunizacije i motivisanje mladih da se vakcinišu.

Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni za brzo širenje delta soja virusa, koji je registrovan u Srbiji, a koji postaje dominantniji u sve više zemalja. 

Građani Srbije od četvrtka na Kipar bez testa i karantina

Srbija će od četvrtka biti stavljena na zelenu listu zemalja čiji državljani će moći da uđu na Kipar bez ograničenja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kipra, prenosi RTS.

Uz Srbiju, sa narandžaste na zelenu listu danas su premeštene i Severna Makedonija i Kanada, a putnicima koji dolaze iz ovih zemalja ne treba za ulazak na Kipar ni PCR test ni karantin.

Ova odluka stupa na snagu u četvrtak, objavio je Sajprus mejl.

Shodno epidemiološkoj situaciji, sa zelene liste na narandžastu su stavljene Lihtenštajn, Danska, Francuska i Finska, dok je Malta iz zelene, a Holandija iz naradžaste prebačena u crvenu kategoriju.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa narandžaste liste mogu ući sa negativnim pi-si-ar testom ne starijim od 72 sata, a oni sa crvene liste uz ovaj test moraju da se testiraju i pri dolasku na Kipar, a troškove će snositi sami.

Stigla nova isporuka Fajzer vakcina


Ministarstvo zdravlja saopštilo je juče da je na Institut "Torlak" stigla redovna isporuka Fajzer vakcina protiv kovid-19, preneo je RTS.

U Srbiju je stiglo ukupno 79.560 doza Fajzer vakcina.

Šta kada se zarazite iako ste vakcinisani i kakve simptome možete očekivati…?

Vakcine protiv koronavirusa uglavnom su efikasne i delotvorne, ali postoje i slučajevi kada se i vakcinisani protiv kovid-19 zaraze.

Karli Kame, iako vakcinisana vakcinom kompanije Džonson i Džonson, primetila je kako je izgubila čulo mirisa i ukusa. Kada se prisetila razvoja situacije, shvatila je da je danima prije pojave ovih simptoma osetila jak umor, a dodatni simptomi su je uverili da se ne radi o običnoj prehladi, prenosi N1 Zagreb.

“Vakcine su prema rečima stručnjaka jako efikasne u sprečavanju pojave ozbiljnih simptoma, ali ni jedna vakcina nije 100 odsto delotvorna”, naglasila je dr Lisa Adams, dekanka Univerziteta u Dartmoutu.

“Znamo da postoje i da će postojati slučajevi zaraze i kod vakcinisanih pojedinaca. Ipak, sad smo u situaciji kada je vrlo malo virusa u opticaju. Isto tako kod tih će osoba oblik bolesti biti blag”, dodala je ona.

Vakcine sprečavaju hospitalizaciju i smrtni ishod

Doktor Rošel Velenski, direktor Centra za kontrolu bolesti, rekao je kako novi podaci govore da je 99,5 odsto smrtnih ishoda kod osoba koje nisu vakcinisane. Od 157 miliona vakcinisanih, samo je 733 smrtnih slučajeva. Oko 75 posto novih infekcija se javilo kod osoba starijih od 65 godina.

Pol Ofit, direktor Dečje bolnice u Americi je dodao kako su vakcine pak ispunile svoj zadatak.

“Cilj vakcinacije je da vas zaštiti od bolničkog lečenja i smrtnog ishoda. Ako imate blagu infekciju, to nije ništa strašno“, rekao je dr Ofit.

Simptomi infekcije kod vakcinisanih osoba

Prema podacima se čini da su infekcije blage i često bez simptoma. Ako se govori o delta-soju, radi se o curenju nosa i glavobolji.

Maša Gezen, novinarka Njujorkera, takođe se razbolela, iako je vakcinisana. Bolest je bila blaga, a simptomi su uključivali curenje nosa, iritacije oka, umor, gubitak mirisa i ukusa. Svi simptomi su nestali za manje od nedelju dana.

Pojedini su prijavili i stomačne probleme, kao i glavobolju. Nakon što je primio vakcinu kompanije Moderna, nakon dva meseca se razboleo i Travis Dagenis iz Bostona, koji je patio od simptoma sličnih prehladi, uz temperaturu.

“Moramo razumeti da je vakcina sigurna u 94 ili 95 odsto slučajeva, a ne sto odsto. Ne radi se o zaštitnom oklopu i nevidljivoj sili. Proći to što sam ja prošao je teško, ali ne mogu zamisliti šta bi bilo da se nisam cijepio“, rekao je Dagenis je u intervjuu za Boston 25 njuz.

Manje opasni za druge

Iako Kame i dalje ima neke od simptoma bolesti, srećna je što nije prenela infekciju porodici.

“Moj partner se nije vakcinisao, i nije se razboleo, a spavali smo u istom krevetu. Stvar je u tome da, kada si vakcinisan, možeš i da se razboliš, ali je mala verovatnoća da ćeš preneti virus drugim i zbog toga osećati krivicu“, rekla je Kame.

Osobe koje su dobile koronu iako su potpuno vakcinisane često imaju puno manje virusa u organizmu, što znači i da su manje zarazni, prema podacima studije iz Izraela.

Nekoliko studija je tako ukazalo kako Fajzerova vakcina može biti i do 94 odsto delotvorna kod prevencije asimptomatske infekcije što će smanjiti rizik od prenošenja bolesti, piše Ordinacija.hr.