(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 2.000 zaraženih, “sutra stiže kineska vakcina”, “situacija i dalje nepovoljna…”

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija i proces vakcinacije nameću potpuno nove teme za razgovor kada je u pitanju koronavirus, ali postoji i nešto “dobro staro” u svemu tome. Zapravo samo staro. Nastavljeni su sukobi i polemike među lekarima, ovoga puta, svoj dijalog putem medija su produžili doktori Predrag Kon i Rade Panić. Svoj kontinuitet dobija i proces vakcinacije, a uskoro će se nastaviti i školska godina. Sve teče…

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji na koronavirus testirano je 10.961 osoba, od kojih je 1.751 pozitivno.

Potvrđeno je da je preminula 21 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 196 pacijenata.

Manje od 500 zaraženih u Beogradu, pad broja inficiranih i u ostalim mestima: Koronavirus po gradovima

Dr Kon: “Nema skoka broja zaraženih posle praznika, mada je situacija i dalje nepovoljna…”

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zaraze koronavirusa dr Predrag Kon je rekao da “nije došlo do porasta broja zaraženih koji je mogao da se očekuje posle praznika i to ohrabruje, ali broj zaraženih je i dalje vrlo visok i situacije je još uvek nepovoljna”.

“U svakom trenutku je moguće da dođe do porasta ako se opustimo i prestanemo da sporvodimo mere”, rekao je dr Kon.

On je dodao da se pokazalo da mere deluju i da se broj spušta, kao i da je Beograd je ispod 500 zaraženih.

“To nije pitanje jednog dana, ali je tendencija vrlo postupnog i blagog pada. U situaciji kad imamo vakcinu i očekujemo da stigne, ovo jeste situacija koja treba da nas drži da se što pre vakcinišemo s jedne strane, ali i da izržimo ovaj period i da se ne opuštamo sa padom brojev”, rekao je dr Kon.

Kon je naglasio nije relano da dođe do popuštanja mera, posebno u situaciji kad počinju da rade škole i imamo novi soj u Evropi.

“Što se škola tiče radiće se normlano kao i ranije u septembru mesecu i nema viljivog razloga što bi se odlagao početak. Ali, treba shvatiti da će početak rada škola dovesti do povećanja akutnih respiratornih infekcija i očekivati grip. Ne bi bilo iznanđenje, a to će u narednom periodu da predstavlja teškoće jer će morati da se proverava u ambulatnama da li će je kovid”, rekao je Kon dodajući da se o tome razmišlja.

Kon je rekao, da bez obzira što se neko prijavi za određenu vakcinu, imaće isti tretman, razgovaraće s lekarom i biće utvrđeno upitnikom da li ima određene bolesti.

“Preporučujem ljudima da izberu vakcinu u saradnji sa izabranim lekarom, ili lekarom kojem veruju. Ponavljam da je bezbednost vakcina sigurna”, rekao je dr Kon.

Na pitanje da li se kod nas može očekivati četvrti talas koronavirusa, Predrag Kon je rekao da, ako se desi povećanje broja obolelih, to će biti još jedna grba ili povećanje ovog istog talasa.

“Sve zavisi koliko bi se to razvilo, ne očekujemo da to bude dramatično kao treći talas”, naveo je Kon.

Međutim, poručuje da ne možemo da kažemo da živimo van sveta, i da ako se to dešava u Evropi i ako se taj nvi soj toliko širi, ne možemo da kažemo da je nemoguće da stigne kod nas.

“Moramo da budemo pripravni za tako nešto”, istakao je Kon.

Zbog toga, do daljeg ne bi trebalo popuštati mere. Kaže i da bi medicinski deo Kriznog štaba bio za restriktivnije mere, ali da se vidi da ipak ima rezultat.

“Ali brže bi bilo da su mere restriktivnije, ali bi bilo i problema”, rekao je Kon.

Dr Gojković: “Sutra stiže kineska vakcina. Ako prođe sve dozvole, možda u nedelju počnemo sa vakcinacijom…”

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je na konferenciji za novinare da sutra stiže kontigent kineske vakcine i da je već u Agenciji za lekove započeta procedura provere da li ta vakcina zadovoljava sve standarde.

“Ukoliko to bude uspešno i vakcina prođe sve te pragove do konačne dozvole za upotrebu, krenućemo u nedelju, ponedeljak sa krenemo sa vakcinacijom građana koji su izrazili želju da se vakcinišu ovom vakcinom”, rekao je dr Gojković.

On je dodao da je “Srbija jedina država koja je u kratkom vremenskom roku uspela od tri proizvođača da nabavi vakcine”.

“Apsolutno svaka vakcina koja je registrovana u Srbiji je registrovana u skladu s procedurom, i aposlutno je bezbedna”, rekao je dr Gojković.

Rekao je da je bila želja da se što više ljudi vakciniše i da je svejedno ko će koju vakcinu dobiti.

Dodaje da su veći gradovi ušli u razamtranje na kojim mestima će omogućiti masovnu vakcinaciju, ali ističe da za sada nema tolikog broja vakcina. Za sada, imunizacija se sprovodi u Domovima zdravlja.

On je na pitanje novinara zašto novinari nisu svrstani u prioritetnu grupu za vakcinisanje protiv koronavirusa rekao da se o tome razgovaralo i da su novinari svakako “rizična grupa”.

“U najskorijem mogućem roku, naravno sa većom količinom vakcina koje očekujemo u naredne dve nedelje, pokušaćemo da pronađemo način i da se novinari vakcinišu. To nam je u zajedničkom interesu, svakako je da su novinari visoko izloženi virusu”, rekao je Gojković.

Ko može da primi koju vakcinu

Kako se menja epidemiološka situacija i okolnosti u borbi sa virusom, tako se menjaju i glavne teme o kojima se govori, a poslednjih nedelja najvažnija je svakako ko može da primi koju vakcinu i po kom prioritetu.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je u izjavi za RTS da “specifičnosti kliničkih ispitivanja i visoke etičke norme, odnosno zahtevi koji se postavljaju kada se sprovode istraživanja, definišu posebne uslove kada su u pitanju deca, trudnice i druge osetljive grupe stanovništva”.

“Naravno da će se obaviti određena ispitivanja perspektivno i na ovim kategorijama, ali trenutno dokumentacija koju dostavljaju proizvođači kako Fajzerove, odnosno Sputnjikove vakcine, nije pokazala da su one ispitane na ovim kategorijama, pa samim tim ne mogu biti ni korišćene u našoj zemlji”, kaže Zelić.

“Fajzerovu” vakcinu tako ne mogu da prime mlađi od 16 godina, a “Sputnjik” mlađi od 18.

Prvi kontingent vakcine “Sputnjik” od 2.400 doza, koji je stigao u Srbiju i odobren je 31. decembra, bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina.

Zelić očekuje da će se sledeći kontigent vakcina primenjivati i na starijim pacijentima.

“Naravno, Agencija za lekove će blagovremeno obaveštavati javnost, a ono što očekujemo prilikom registracije jeste da ova vakcina bude odobrena za sve kategorije 18 plus”, ističe Zelić.

“Nismo krili broj zaraženih u školama, sistem radi…”

Ministar prosvete Branko Ružić govorio je u jutarnjem programu RTS-a o povratku đaka u klupe i nastavku školske godine od ponedeljka, 18. januara. On je više puta tokom svog gostovanja isticao da “sistem dobro radi” i poručio je učenicima da očekuju da će polagati malu maturu jer, kako je naveo, nema razloga da se ona otkazuje.

“Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost, nego i predanost radu”, rekao je Ružić.

Naglasio je da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa, upravo zahvaljujući odgovornost koju su pokazala deca.

“Obrazovni sistem je i u prethodnom periodu i sada spreman da, uz prilagođavanje, nastavi obrazovno-vaspitni proces”, dodao je ministar.

Ukazao je da su na sastanku Кriznog štaba zaključili, a na sednici Vlade doneli odluku da drugo polugodište počinje 18. januara u skladu sa modelom iz septembra.

“Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama, što se tiče starijih osnovaca oni će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, što se srednjoškolaca tiče oni će kombinovano pohađati nastavu – jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu”, objasnio je Ružić.

Govoreći o kritikama iz prvog polugodišta da se krije broj zaraženih predavača, ministar ističe da niko nije krio podatke.

“Niko nije krio podatke, niti je to bio manir ni Кriznog štaba, ni instituta za javno zdravlje, ni škola. Mi svakodnevno dobijamo presek, dobijali smo taj presek i za vreme ovog raspusta. Ako govorimo o brojevima oni su bili fragmentarno mali, što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali od ukupnog broja zaraženih ti procenti su zanemarljivi”, naglašava Ružić.

“Kon više nije naš kolega…”

Epidemiolog Predrag Kon rekao je nešto o načinu na koji se jedan deo njegovih kolega zarazio i to je izazvalo veliku buru. Prvo oštru reakciju doktora Panića i drugih kolega koji su se osetili loše zbog tih Konovih reči, zatim reakciju javnosti, pa saopštenje Lekarske komore u kojoj pozivaju sve aktere da ne zloupotrebljavaju njihove žrtve.

Kon je onda poručio da je sve izvučeno iz konteksta, da tako nije rekao, a naročito da tako ne misli.

Ipak, polemika se nastavlja.

Pulmolog i osnivač pokreta “Za sve moje ljude” dr Dejan Žujović i anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Rade Panić kritikovali su u emisiji 360 stepeni Kona zbog tih reči (da su se lekari zaražavali u pauzama za kafu) i ocenili su da ga “oni ne smatraju više kolegom”, kao i da on ne sme sa njima da se suoči u medijima, iako ga oni stalno pozivaju.

Komentarišući izjavu Predraga Kona Žujović je ironično prokomentarisao da on Kona „potpuno razume“, kao i da ima „beskrajnu ljubav prema njemu“.

„Samo mora da bude svestan težine svake reči koje izgovori. U trenutku sam i ja veoma burno reagovao i nije mi bilo dobro kada sam to pročitao. A onda sam proverio celu priču, i novinarka koja je uradila intervju je veliki profesionalac, i sigurno se ne bi desilo da se objavi nešto što nije bilo rečeno u intervjuu. On je to rekao. Objavljen je i audio zapis i od reči do reči je to rekao. I to je možda posledica neznanja“, kaže on.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!