(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 2.000 zaraženih, “medicinski deo tražio 24-časovne kovid propusnice”, omikron soj, ima li razloga za brigu…?

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

Prema poslednjim podacima, na teritoriji Republike Srbije registrovano je 1.980 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 15.248 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 48 osoba.

Prema poslednjim informacijma, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 177 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 12,98 odsto.

Kon: "Medicinski deo tražio 24-časovne kovid propusnice"

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je na sednici Kriznog štaba medicinski deo bio za uvođenje 24-časovnih kovid propusnica, ali da je to odbijeno s obrazloženjem da su dosadašnje mere dale rezultate i da ne treba ništa dalje raditi.

Kon je naglasio da 24-časovne kovid propusnice razrešavaju mnogo toga o čemu na sednici nije bilo reči, kao što su skijališta i Nova godina i da je upravo to razlog što treba veoma ozbiljno razmišljati o njihovom uvođenju, prenosi RTS.

Kon je istakao da je postignuto sinergetsko delovanje uvođenjem kovid propusnica od 20 sati paralelno sa produžavanjem raspusta.

"Tu je praktično broj zaraženih pao za pola. Nemamo daljeg porasta u školama, što je jako dobar znak i brojevi će padati i dalje", rekao je Kon.

Dodao je da ostaje činjenica da će naši ljudi iz inostranstva dolaziti za vreme katoličkog božića i da će doneti virus.

"Ne znam da li će doneti omikron, ne prizivamo ga, ali i to je moguće i eventualno virus gripa koji se pojavljuje", rekao je Kon.

Ukazao je da još uvek nema čvrstih podataka da li imuninetet stečen preležanom bolešću ili imunizacijom dovoljan za novi soj omikron i da ćemo morati da sačekamo prave podatke o novoj varijanti virusa.

"Na osnovu nekih preliminarnih izjava, na primer iz Izraela, očekuje se da je vakcinacija dovoljna i za omikron. U Južnoafričkoj Republici je došlo do ubrzanja prenosa i dominacije tog soja virusa, ali niko ne kaže da je teža klinička slika ii da je bolest teža", istakao je Kon.

Kon je sednicu Kriznog štaba nazvao konstruktivnom, rekavši da su svi izneli svoje argumente.

"Imamo smirivanje koje će trajati još najmanje dve nedelje, a možda i duže. Zato je održavanje raspusta, kao i ranije, bila konačna odluka", poručio je Kon.

Nove mere Kriznog štaba

Кrizni štab doneo je odluku da se školski raspust ne pomera i on će biti od 31. decembra do 24. januara.

Takođe, doneta je i odluka da se uvedu rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea.

Srbija nema direktne letova sa ovim zemljama, ali da će se voditi računa o putnicima koji preko drugih zemalja dolaze iz tih zemalja u Srbiju.

Omikron soj, ima li razloga za brigu...?

"Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja koronavirusa", epidemiolog i član Кriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao "neutemeljene", ističući da "nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine".

Navodi da, prema podacima koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto obolelih sa teškom kliničkom slikom su nevakcinisani.

Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će za nekoliko dana imati više informacija o tome koliko je zarazan novi korona soj omikron, izjavila je tehnička direktorka SZO Marija van Кerkhove.