(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 150 zaraženih, “nemoguće je reći – na jesen neće biti kovida”, “veći odziv mladih za vakcinaciju”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata rgistrovano je 145 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 8.914 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 9 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 29 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,62 odsto.

Kon: Nemoguće je reći da na jesen neće biti koronavirusa

Epidemiolog i član Kriznog štaba, dr Predrag Kon, ocenio je da je skoro nemoguće da se u Srbiji ponovi situacija sa kovidom kakva je bila u decembru, martu i aprilu, ali je dodao i da je, što se tiče jeseni, nemoguće sada reći da virusa neće biti.

"Beograd je veliki znak da se poboljšava situacija. Situacija je neuporedivo bolja nego u decembru, martu i aprilu. Usuđujem se da kažem da takav porast više nije moguć, jer bi moralo da dođe do velike promene virusa. Ali, sada reći da neće biti više ničega, neodgovorno je", rekao je Kon za TV Prva.

Dodao je da je malo verovatno da će na leto biti znatnog porasta.

"Nedelje su u pitanju da spustimo virus do tog nivoa da nema ozbiljnog rizika, da se mirno otvaramo. Kad se mirno otvorimo, neće biti klasičnih zabrana, nego će sve biti prepušteno organizatorima događaja. Vakcinacija je jedini izlaz", objasnio je Kon.

Za Kona utakmice sa publikom su neprihvatljive u ovom trenutku.

"Znam da je nestrpljenje veliko, ali se mora sačekati. Neprijatno me pogodilo što je bilo publike na utakmicama. Čim se neko tako izdvoji, kreće lavina: 'Kako mogu oni, a ne možemo mi?' Onda se stvara atmosfera bojkota mera. Trenutno je prisustvo virusa tri osobe na 100.000, znači ako je na košarkaškoj utakmici Zvezda – Budućnost bilo 4.000 ljudi, postoji verovatnoća da nema virusa, ali opet, postoji neki rizik. Kada je to tako masovno kao što je utakmica, to je za mene poziv na bojkot", naglasio je Kon.

Što se tiče organizacije svadbi, sve će biti prepušteno organizatoru.

"Ako neko planira svadbu, moraće da razmišlja da li su mu gosti vakcinisani ili nisu, preležali kovid ili nisu, testirani ili nisu. To će biti moralna obaveza organizatora", zaključio je Kon.

U Beogradu vakcinisano 51,4 odsto punoletnih građana

Prema poslednjim podacima, procenat punoletnih građana koji su vakcinisani u Beogradu iznosi 51,4 odsto punoletnih građana. Drugu dozu vakcine primilo je 44,8 odsto.

U uzrasnoj grupi od 65 do 74 godine vakcinisano je 80,38 odsto građana.

Do petka je na vakcinaciju u Beogradu utrošeno ukupno 1.337.980 doza vakcine. Prvu dozu primilo je 715.101, a drugu dozu 622.879 osoba.

Vakcinisano je 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena.

Data je 808.181 doza "Sinofarmove" vakcine, 198.266 "sputnjik V", 274.401 doza "Fajzerove" i 96.107 doza "Astra-Zeneke".

Dr Mioljević: "Virus ne zna za sezonu"

Virus je usporio, lepo vreme je izmamilo veliki broj ljudi napolje, ali je oprez i dalje neophodan kao i poštovanje epidemioloških mera kako se ne bi ponovile slike iz decembra i marta ove godine, rekla je direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević, a prenosi RTS.

"Sve veći odziv mladih za vakcinaciju"

Do sada je vakcinisano 15,24 odsto mladih od 18 do 30 godina. Taj procenat polako se povećava. Najviše ih je vakcinisano u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, a najmanje u Tutinu.

Zorica Čanadanović iz Egzita kaže da kampanja vakcinacije mladih dobro teče i da je odziv veliki, kao i da se poslednjih dana mladi sve više odlučuju da prime vakcinu.

Ističe da je kampanja usmerena na celu Srbiju, budući da su se svi vodeći festivali iz zemlje ujedinili.

"Mi se obraćamo zapravo ljudima koji dolaze na naše događaje i koji nama veruju, mi im kroz naše kanale komunikacije objašnjavamo koliko je važno da se vakcinišu i da brinu o sebi i svojim bližnjima, kao i da je to neki izlaz iz cele ove situacije", kaže Čanadanovićeva.

"Cela ta pozitivna priča, bez poruka straha, motiviše mlade i ta vizija da će se jednog dana, a to će biti uskoro, vratiti normalnom životu, da će moći slobodno da se druže, da posećuju koncerte, festivale, žurke daje nadu i njima, a i nama, da će sve ovo uskoro biti završeno", dodaje Čanadanovićeva.

O održavanju festivala razgovaraće se na Kriznom štabu, a Čanadanovićeva kaže da su Ujedinjeni festivali Srbije predložili Kriznom štabu bezbednosni protokol koji se zasniva na istraživanjima koja su organizovana širom Evrope.

"Kroz taj protokol pokazalo da festivali, ako se prate ograničenja i uslovi oko ulaska,  biće jedno od najbezbednijih mesta, bezbedniji čak od tržnih centara i gradskog prevoza", ističe Čanadanovićeva.

Kaže da ti protokoli podrazumevaju da će ulaz na festivale biti moguć samo onima koji su vakcinisani, onima koji su preležali kovid i imaju potvrdu da imaju antitela, onima koji imaju negativan PCR test ili negativan antigenski test.