(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 150 zaraženih, dr Šekler o novim merama Kriznog štaba, Astrazenekina vakcina efikasna protiv indijskog soja…

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata registrovano je 132 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 10.621 građana.

Potvrđeno je da je preminulo šest osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 20 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 1,24 odsto.

Šekler: Da sam koronavirus rekao bih – “fenomenalno” na ovo popuštanje mera

Da sam koronavirus rekao bih – “fenomenalno” na ovo popuštanje mera, izjavio je virusolog Milanko Šekler i ocenio da će popuštanje mera omogućiti virusu da “preživi leto” i sačeka jesen.

Šekler je za RTS rekao da je pre godinu dana na današnji dan bilo 57 zaraženih, jedan umrli i 12 na respiratorima, a da su danas veće brojke.

„Sada imamo 39 odsto revakcincanisanih, a 44 odsto sa jednom dozom. To je nedovoljno“, konstatovao je on.

On je istakao da je dobro da je starija populacija vakcinisana, ali da stari ne idu na velike skupove, pa je potrebno ubrzati kampanju vakcinacije mlađe populacije.

„Sa ublažavanjem mera samo je legalizovano ono što se događalo“, rekao je Šekler ukazujući da je „sve treštalo i niko nje kontrolisao da li se poštuju epidemiološke mere, da li se nose maske, poštuje distanca“.

AstraZenekina vakcina efikasna protiv “indijske” varijante virusa

Novi podaci Javnog zdravstva Engleske (PHE) pokazali su da vakcina protiv COVID-19 AstraZeneke nudi visoke nivoe zaštite protiv delta varijante virusa poznatije i kao „indijska“ varijanta.

Podaci su pokazali su da su dve doze AstraZenekine vakcine 92 odsto efikasne protiv hospitalizacije zbog varijante delta i nisu pokazale smrtnost među vakcinisanim, saopštila je kompanija.

Vakcina je takođe pokazala visok nivo efikasnosti protiv varijante alfa (poznatije kao varijanta „kent“) sa smanjenjem hospitalizacija za 86% i nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj.

Podaci ukazuju da je efikasnost vakcine protiv blaže simptomatske bolesti, iako značajna, bila niža.

Efikasnost vakcine protiv simptomatske bolesti bila je 74% protiv varijante alfa, 64% protiv varijante delta.

Veću efikasnost protiv teške bolesti i hospitalizacije potkrepljuju nedavni podaci koji pokazuju snažan odgovor T-ćelija na vakcinu AstraZeneke za koornavirus, što bi trebalo da korelira sa visokom i trajnom zaštitom.

Mene Pangalos, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals R&D, rekao je: “Ovi dokazi pokazuju da COVID-19 vakcina AstraZeneka pruža visok nivo zaštite protiv delta varijante, što je trenutno kritično područje zabrinutosti s obzirom na brzu transmisiju. Podaci pokazuju da će vakcina i dalje imati značajan uticaj širom sveta s obzirom na to da i dalje čini ogromnu većinu zaliha za Indiju i Kovaks”.

Analiza je obuhvatila 14.019 slučajeva varijante delta – od kojih je 166 hospitalizovano – između 12. aprila i 4. juna, uzimajući u obzir hitan prijem u bolnice u Engleskoj.

Ovi dokazi protiv delta varijante zasnovani su na ograničenom praćenju nakon druge doze, što bi moglo uticati na procenu efikasnosti.

Delta varijanta je ključni faktor trenutnom talasu zaraze na indijskom potkontinentu i šire.

Nedavno je zamenila varijantu alfa kao dominantni soj u Škotskoj i odgovoran je za primetan porast slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Strateška savetodavna grupa SZO-a za imunizaciju (SAGE) preporučila je COVID-19 vakcinu AstraZeneca u zemljama u kojima preovlađuju nove varijante, poput delta varijante koja zabrinjava.

U Beogradu prvu dozu primilo 725.000 punoletnih lica

U Beogradu je prvu dozu primilo 725.000 građana, a revakcinisano je preko 660.000 osoba, rekla je Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, a prenosi RTS.

Dodaje da je preko 18.000 ljudi vakcinisano na vakcinalnim punktovima u tržnom centru "Ušću", "Beo šoping centru" i mobilnom autobusu.

"Generalno su ovi punktovi učinili da se starosna granica vakcinisanih u Beogradu polako spušta, tako da je ona sada 56 godina", navodi Stanisavljevićeva. 

Objašnjava da će punkt u Ušću koji je otvoren 6 maja, raditi do 16 juna i da svi koji žele ovde mogu da prime vakcinu do sutra uveče do 20 časova.

Navodi da se novi punkt u tržnom centru "Rajićeva"otvara sledeće nedelje.

Apeluje na mlade da iskoriste mogućnost da se vakcinišu.

Univerzitetski klinički centar u Nišu bez kovid pacijenata, prvi put posle 15 meseci

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu nema hospitalizovanih pacijenata sa potvrđenim koronavirusom, prvi put posle 15 meseci.

I poslednji pacijenti premešteni su u kovid bolnicu u Kruševcu. Sve klinike vraćaju se redovnom režimu rada.

Direktor Univerzitetskog Kliničkog centra Zoran Perišić kaže da se Infektivna klinika dezinfikuje i čisti, a očekuje i renoviranje cele zgrade uz pomoć vlade.

"Sada ćemo što pre naše potencijale staviti u službu lečenja nekovid pacijenata", rekao je Perišić, a prenosi RTS.

Što se tiče pacijenata na listi čekanja, kaže da ih je najviše na ortopediji.

Perišić ističe da nikom nisu odlagali lečenje tokom epidemije, ali da ima mnogo pacijenata koji su u strahu od bolesti izbegavali posetu lekaru.

Istakao je i da su u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu počele transplantacije. Urađena je jedna transplantacija bubrega, naveo je Perišić.