(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 100 zaraženih, EK odabrala lek za lečenje obolelih od kovida, nova pravila za ulazak u Austriju…

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 8.864 osoba, od kojih je pozitivno 73, dok su, nažalost, četiri osobe preminule.

Na respiratorima je sedam osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 0,82 odsto.

Podsetimo, juče je na koronavirus testirano 7.530 osoba, od kojih je pozitivno bilo 84, dok je, osam osoba preminulo.

Povodom Vidovdana, dodeljena su odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a, između ostalih, Karađorđevom zvezdom trećeg stepena odlikovan je i dr Milanko Šekler sa Veterinarskog instituta u Kraljevu.

EK izabrala lek Ilaj Lilija za lečenje obolelih od kovida

Evropska komisija izabrala je četiri tretmana antitelima i lek za reumatoidni artritis proizvođača Ilaj Lili za inicijalni portfolio preferiranih lekova za lečenje obolelih od kovida.

Izbor lekova deo je Strategije EU za terapiju protiv kovida, pokrenute u maju, kako bi se ubrzalo odobravanje EU za zajednički plan nabavki u ime država članica, preneo je Rojters.

Komisija je izabrala najperspektivnije tretmane koji uključuju Ilaj Lili i Insajts olumijant za hospitalizovane pacijente sa kovidom na kiseoniku, kao i nove lekove protiv antitela u ranim fazama koje su razvili Redženeron, Ilaj Lili, Seltrion i zajedno Glakso Smit Klajn i njegov partner Vir.

EK je ponovila da će izraditi portfolio od najmanje 10 potencijalnih terapija protiv kovida.

Evropska agencija za lekove preporučila je lečenje antitelima GSK, Seltriona, Ilaj Lili i Redženerona za upotrebu kod pacijenata u ranoj fazi koji su u riziku da teže obole od kovida.

Kisić: “Ohrabruju brojke, ali strahujemo od jeseni koja pogoduje širenju virusa”

“Prvi put od početka epidemije koronavirusa više nema zaraženih među korisnicima i zaposlenim u socijalnim ustanovama. To je rezultat stručnog i požrtvovanog rada zaposlenih, ali i vakcinacije koja je u ovim ustanovama najobuhvatnija”, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević, a prenosi RTS.

Kon: Delta soj će pokriti čitav svet, pitanje trenutka…

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira, da će pokriti čitav svet i da je samo pitanje trenutka.

Pozvao je sve, naročito mlade, da se vakcinišu i poručio da postojeće vakcine štite i od novih sojeva virusa.

“Sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi”, istakao je Kon. 

Nova isporuka Fajzerove vakcine…

Nastavlja se vakcinacija na punktovima širom zemlje, a u Srbiju je juče stigla nova isporuka vakcina protiv koronavirusa “Fajzer-Bionteka”. 

U zemlju je stiglo 85.410 doza – 83.070 doza u okviru redovne isporuke, kao i 2.340 doza po osnovu sporazuma sa Austrijom.

Vakcine su dopremljene na Institut “Torlak”.

Ulazak u Austriju…

Od četvrtka, 1. jula, stupa na snagu nova uredba, novo pravilo za ulazak državljana Srbije u Austriju.

Putnik treba uverljivo da dokaže nadležnim vlastima da je prethodnih 10 dana boravio samo u zemlji sa niskim epidemijskim rizikom. Ukoliko to ne može da dokaže, putnik u roku od 24 sata mora da se podvrgne testiranju na kovid.

Ulazak iz zemalja sa novim sojevima, kao što su Velika Britanija, Brazil, Indija i Južna Afrika, zabranjen je, izuzev ako se radi o austrijskim državljanima, ili licima sa boravkom u Austriji. Oni će morati prilikom ulaska iz zemalja sa visokim rizikom da imaju negativan kovid test, da se elektronski registruju i da budu 10 dana u karantinu.

Karantin je moguće prekinuti najranije petog dana od ulaska u zemlju, posle negativnog testa.Karantin ne važi za poslovna putovanja, ili putovanja od interesa za Austriju, na primer iz oblasti kulture, sporta i slično.

Osim Srbije, na listi zemalja niskog rizika su, između ostalih, Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Severna Makedonija i Slovenija.Za ulazak iz svih drugih država sveta važi obaveza elektronske registracije i karantina, kao i negativnog testa, potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovid-19.

Od ove mere izuzeti su prekogranični radnici, studenti i đaci, oni koji u posetu dolaze iz porodičnih razloga. Karantin se ne primenjuje i za osobe koje su u potpunosti imunizovane, a i za maloletnike do 12 godina, ukoliko putuju u pratnji potpuno imunizovanog lica.Što se dece do 12. godine života tiče, važe isti uslovi kao za odrasle sa kojima putuju.