(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Kraj prve i druge nedelje bolesti trenuci kada se pogoršava stanje, radi aplikacija za PCR testove, da li će deca morati da nose maske u vrtićima…

0
Profimedia

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovano 359 novih slučajeva koronavirusa, a od posledica infekcije preminulo je 10 osoba.

U poslednja 24 sata, testirano je 8.349 osoba.

Trenutno je hospitalizovano 4.762 pacijenta, a na respiratorima se nalazi 190 pacijenata.

Od početka epidemije, testirano je ukupno 558.440 osoba, a virus je registrovan kod 21.253 osobe. Ukupan broj preminulih usled posledica infekcije koronavirusom od početka epidemije je 482, odnosno procenat smrtnosti je 2,27 odsto.

Od danas radi aplikacija: Kako u tri koraka saznati da li vam je gotov PCR test

Danas počinje sa radom aplikacija koja će pomoći građanima da sami proveravaju rezultate testiranja na koronavirus. Kako funkcioniše i ko može da vidi rezultate?

Reč je o portalu koji će početi sa radom oko 15 časova, a direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović objasnio je kako će sistem funkcionisati.

Jovanović je rekao da na portalu elektronske uprave na adresi euprava.gov.rs danas puštaju novu uslugu – to je usluga notifikacije da je nekome gotov pi-si-ar test.

“Vrlo jednostavno, u tri koraka, građani unošenjem svog JMBG broja, unošenjem imejl adrese na koju žele da dobiju notifikaciju ili opciono SMS-a, odnosno broja telefona, prijavljuju se za tu notifikaciju”, navodi Jovanović.

Onog trenutka kada bude gotov njihov pi-si-ar test dobiće imejl ili SMS poruku, dodao je Jovanović.

Naglasio je da je usluga besplatna, kao i da su podaci zaštićeni i u tim porukama nema podataka o građanima, niti te poruke nose informaciju da li je test pozitivan ili negativan, već će se u porukama sugerisati građanima da ako žele da vide rezultat svog testa odu na portal e-Zdravlje gde kada se uloguju mogu da vide svoje kompletne rezultete.

Ukazao je da je sam portal e-Uprave prilagođen mobilnim telefonima i da očekuju da će najveći broj građana pristupiti portalu upravo preko telefona.

Neke evropske zemlje su napravile mobilnu aplikaciju za praćenje koronavirusa, a Jovanović kaže da Srbija razmišlja o tome.

“Različiti timovi ministarstva i kancelarija rade na tome i siguran sam vrlo brzo ćemo izaći sa pravim predlogom koji je uslađen sa našom zakonskom regulativom”, zaključio je Jovanović.

Stevanović: Kraj prve i kraj druge nedelje bolesti su trenuci kada dolazi do pogoršanja stanja

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 da su kraj prve nedelje bolesti i kraj druge nedelje bolesti trenuci kad dolazi do pogoršanja stanja pacijenata zaraženih koronavirusom.

“To važi za svaku starosnu grupu. Zajednička karakteristika svih koji su imali pogoršanje je da su imali tešku upalu pluća. Ne postoji zajednička karakteristika za određenu starosnu grupu. Stariji i hronični bolesnici imaju veće šanse za pogoršanja”, rekao je Stevanović.

Stevanović je ponovio da je veća smrtnost kod muškaraca, kod nas je to 64,84 odsto muškaraca, 35,16 odsto žena. Gojaznije osobe sa teškom kliničkom slikom imaju veću šansu za komplikacije. Gojaznost je samo jedan od faktora rizika”, rekao je Goran Stevanović.

Ko će imati prioritet pri vakcinaciji i ko odlučuje da li će biti obavezna

Ministar zdrvalja Zlatibor Lončar ponovio je na redovnoj konferenciji za novinare da još uvek ne postoji registrovana vakcina protiv koronavirusa i ona koja je prošla sve faze testiranja.

Na pitanje ko će imati prioritet u vakcinaciji, kada vakcina bude odborena i dostupna u Srbiji, Lončar je rekao da će to biti zdravstveni radnici, ljudi čiji poslovi imaju veze sa komunikacijom sa ljudima, kao i hronični bolesnici.

On je rekao i da će o tome da li će vakcina biti obavezna ili ne – odlučiti struka.

“Država će uraditi sve da dođe do vakcine. Postoji Institut za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batutu’ koji okuplja sve stručnjake koji imaju veze sa vakcinacijom i na osnovu njihovih mišljenja se donosi odluka, odluke ne donosi bilo ko drugi”, rekao je Lončar.

Da li će deca morati da nose maske u vrtiću

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batutu” Verica Jovanović izjavila je na redovnoj konferenciji za novinare da će poslednju reč o tome da li će deca biti u obavezi da nose maske u vrtiću – dati pedijatri.

“To će biti isključivo stav pedijatara, insistiranje po svaku cenu nije najbolja preporuka”, rekla je Jovanović.

Deca koja imaju osetljive respiratorne organe i imunitet, trebalo bi da nose maske, ali i o tome će odlučiti pedijatri, rekla je Jovanović.

“Deca će nositi maske ako im propišu lekari, a u vrtićima je najveća mera – distanca provetravanje prostorija i higijena ruku”, rekla je ona.

Preporuka, kako je rekla, zavisi od toga da li se aktivnosti odvijaju u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Kada je reč o zaposlenima u vrtiću, Jovanović je rekla da će biti definisana pravila poštovanja distance i korišćenja zaštitnih maski.