(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Konov koeficijent skočio na 23,9 odsto, bolnice “preopterećene”, više žarišta…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 11.192 osoba, od čega je pozitivno 2.677 osoba.

Potvrđeno je da je preminulo još 9 ljudi.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama u Srbiji nalazi se 77 pacijenta.

Konovo koeficijent danas iznosi 23,91 odsto.

Treći talas koronavirusa u Srbiji je dostigao svoj puni zamah, ili nam se makar tako čini, s obzirom na to da epidemiolozi najavljuju da bi “pravi udar” mogao da se dogodi tek krajem ovog meseca.

Kako to sprečiti?

Šta se događa sa vakcinom?

Da li su “preporuke” dovoljne?

Na jednom mestu možete pronaći sve najvažnije vesti o koronavirusu u Srbiji.

Dr Stevanović: Kada u bolnicu za dan primite 118, a otpustite 7 pacijenata, onda znate koliko je teško…

Načelnik Кlinike za reanimaciju i anesteziologiju КBC “Dragiša Mišović”, profesor doktor Predrag Stevanović rekao je da niko nije mogao da očekuje da će ovaj talas epidemije biti ovoliko teži od prethodnog, prenosi RTS.

Beograd je juče zabeležio najveći broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije, registrovano ih je čak 1.144 slučajeva, a bolnički kapaciteti se ubrzan pune.

Doktor Predrag Stevanović kaže da se trenutno u “Mišoviću” leče 302 pacijenta, od toga 14 dece, 10 majki i jedna porodilja.

“Od juče od kada smo ušli u punom kapacitetu u kovid režim primili smo 118 pacijenata, uspeli smo samo sedam da otpustimo”, dodaje Stevanović.

Ukazao je da je u ovom talasu karakteristično da su to sada dosta teški pacijenti.

“Mi trenutno imamo 57 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, od toga 33 na mašini za disanje. Nisu svi intubirani, ima ih na invazivnom i neinvazivnom obliku ventilacije, ali to samo govori koliko je teških pacijenata primljeno u КBC ‘Dragiša Mišović’”, ističe Stevanović.

Istakao je da niko nije mogao da očekuje da će ovaj talas biti ovoliko teži od prethodnog.

“Da li treba išta reći kada primite 118 pacijenata za jedan dan u bolnicu, jasno vam je onda koliko je to teško”, dodaje Stevanović.

Dr Kon: Opterećenost u bolnicama ogromna, Beograđani će morati na lečenje po Srbiji…

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je popunjenost bolnica kritična, zbog čega je apelovao na Beograđane da pomognu zdravstvenim radnicima tako što će da poštuju preporuke Kriznog štaba.

“Opterećenost je ogromna i pomoć je potrebna… U situaciji smo kada će oboleli stanovnici Beograda morati da se eventualno upućuju na lečenje u bolnice po Srbiji. Izbegavajte gužve i mesta gde se možete zaraziti. Izbegavajte i smanjite kontakte”, napisao je Kon na Fejsbuku. 

On je upozorio i da su vikendi dani kada dolazi do češćih kontakata i organizovanih zabava, što povećava šanse za zaražavanje.

Presek

Prema poslednjim podacima, dobijenim tokom jučerašnjeg preseka, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.282 osobe, a od posledica zaraze preminulo je još 10 ljudi.

Testirano je 12.947 uzoraka, što znači da je Konov koeficijent bio 17,62 odsto.

Na respiratorima se nalaze 74 pacijenta.

Krizni štab i druge preporuke

Na nivou predloga doneta je mera da se ni na otvorenim ni u zatvorenom ne okuplja više od 5 osoba.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar bio je nešto konkretniji.

“Ako želite da pomognete zdravstvenim radnicima koji izgaraju, možete to da uradite ovako –da u narednih deset dana ne napravite nijedan kontakt koji nije neophodan, samo sa onima sa kojima ne možete drugačije da se čujete – telefonom ili preko video-poziva. Narednih 10 dana nemojte pravite kontakt, nosite masku, perite ruke, najviše ćete tako pomoći zdravstvenom sistemu, radnicima i svima koji se bore”, rekao je on.